03.05.2018 19:16

Ko redzēt un dzirdēt, kur aiziet un piedalīties. Brīvdienas Pierīgā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ko redzēt un dzirdēt, kur aiziet un piedalīties. Brīvdienas Pierīgā publicitātes

Pēc tam, kad Latvijas Neatkarības atjaunošanas diena būs atzīmēta pie balti klātiem galdiem, maija pirmā nedēļas nogale Pierīgā dāvā iespējas mazāk svinīgi, bet tikpat saturīgi izjust pavasara atnākšanu. Piemēram, apmeklēt Latvijas Stādu parādi Siguldā, Latvijas regbija izlases spēli Upesciemā vai baudīt spožas mūziķu plejādes sniegumu Aivara Gudrā jubilejas koncertā Ādažos.

Latvijas Stādu parāde Siguldā
4. un 5. maijā no plkst. 9.00 līdz 18.00 Siguldas Svētku laukumā notiks 15. Latvijas Stādu parāde. Latvijā audzētu stādu izstāde un gadatirgus apmeklētājiem būs atvērts. Pasākums Siguldā pulcē stādu audzētājus no visiem Latvijas reģioniem, piedāvājot plašāko stādu klāstu – vasaras puķes, augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Līdzās Latvijā audzētiem stādiem apmeklētāji varēs aplūkot un iegādāties gan amatniecības, gan dārza preces un tehniku, kā arī nogaršot Latvijā ražotus gardumus. Tāpat pasākuma laikā norisināsies vairākas aizraujošas un izglītojošas aktivitātes maziem un lieliem Stādu parādes apmeklētājiem.

Dokumentālā spēlfilma "Mērijas ceļojums" Krimuldā, Baložos un Ikšķilē
4. maijā plkst. 16.00 Krimuldas tautas namā, 6. maijā plkst. 17.00 Baložu pilsētas kultūras namā un plkst. 18.00 Ikšķiles tautas namā demonstrēs jauno dokumentālā spēlfilmu "Mērijas ceļojums". Tas ir stāsts par Mēriju Grīnbergu, kura Otrā pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekciju. Viņa bija vienīgā brīvprātīgā, kas 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām, ko vācu okupācijas spēki centās izvest, bet padomju okupācijas spēki atveda atpakaļ. Mērija savu pienākumu izpildīja līdz galam. Pateicības vietā par paveikto Mērija tika atlaista no darba muzejā, sieviete no augstākajām aprindām kļuva par rūpnīcas strādnieci, un viņas turpmāko dzīvi pavadīja nerimstošās aizdomas.

Trio "SILK" koncerts Siguldā
4. maijā plkst. 19.00 Siguldas koncertzāle "Baltais flīģelis" koncertu sniegs trio "SILK", kuras sastāvā ir flautiste Sondra Lejmalniece, altiste Liene Kļava un arfiste Ieva Šablovska. Koncerta programmā dzirdēsiet skaņdarbus, kas ir šāda sastāva koncertpērles: divus franču komponistu skaņdarbus – Kloda Debisī "Sonāti flautai, altam un arfai" un Andrē Žolivē "Mazu svītu", kā arī angļu komponista Arnolda Baksa "Elēģisko trio". Jaunzēlandē dzimušā komponista Semjuela Greja "Trio flautai, altam un arfai", kas veltīts Lienei Kļavai, tiks atskaņots pirmo reizi. Programmā būs arī viens duets – Romualda Jermaka "Šūpļadziesmu jūrai" flautai un arfai.

Golfa dienas golfa laukumā "Viesturi"
5. un 6. maijā no plkst. 10.00 līdz 18.00 golfa laukums "Viesturi" Mārupes novadā aicina iepazīt aizraujošo un aktīvo golfa spēli. Dienas aktivitāšu plānā iekļauta ekskursija pa kluba māju un īss ieskats par golfa inventāru, etiķeti un citām lietām; golfa spēles vērošana uz 1. un 9. bedrītes; tālo sitienu apguve treniņlaukumā; ripināšana pie kluba mājas; konkursi un spēles. Visas dienas garumā treneri un spēlētāji palīdzēs iejusties golfa pasaulē, tāpēc droši var braukt ciemos ar ģimenēm, draugiem un labu noskaņojumu.

Raiņa parka sezonas atklāšana Siguldā
5. maijā plkst. 10.00 Raiņa parkā Siguldā notiks sezonas atklāšanas pasākums bērniem un jauniešiem "SkeitRainis". Diena sāksies ar iesildošu jogas nodarbību brīvā dabā kopā ar skolotāju Dainu Liepiņu. Atsevišķi ar tīklu nodalītā laukumā plkst.11.00 sāksies mini dronu sacensības iesācējiem.Plkst.12.00–16.00 notiks pavasara sabraukāšanās Skate, BMX, Inline, Scooter disciplīnās. Kristaps Maļinovskis šajā laikā vadīs visiem braucējiem mazo drošības instruktāžu un sacensības. Tāpat parkā būs iespēja izmēģināt lentošanu (Slackline) un Balans Boards.

Draudzīgais pavasara velobrauciens Inčukalnā un kaimiņu novados
5. maijā no plkst.10.00 visas dienas garumā notiks draudzīgais pavasara velobrauciens, tikšanās pie Inčukalna tautas nama. Dalībniekiem iespēja izvēlēties 28 vai 40 km garus maršrutus. Pieturas vietas: Imanta Ziedoņa muzejs, Krimuldas baznīca, gājēju tilts pār Gauju, Siguldas dzelzceļa stacija u.c.

Latvijas novusa dubultspēļu čempionāta finālturnīri Mālpilī
5. maijā plkst. 10.00 Mālpils sporta kompleksā plānoti Latvijas novusa dubultspēļu čempionāta finālturnīri. Par valsts čempionu titulu cīnīsies 20 labākie vīru un 12 dāmu dueti no visas Latvijas. Pārstāvēti būs arī vairāki Pierīgas novadi.

Taku skrējienu seriāla "Stirnu buks" sacensības Ogrē un Ikšķilē
5. maijā dabas parkā "Zilie kalni" notiks taku skrējienu seriāla "Stirnu buks" otrā posma sacensības. Starta un finiša zona – pie bijušās sanatorijas "Ogre", reģistrācija un numuru izņemšana sāksies no plkst. 10.00. Kā pirmie plkst. 12.00 startēs dalībnieki Susura distancē (1 km), kuriem vēlāk sekos kanikrosa sportisti ar suņiem, Vāveres distances (6,4 km), Stirnu buka (21 km), Lūša (27 km) un visbeidzot Zaķa (12,4 km) distancēs.

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbenda koncerts Mālpilī
5. maijā plkst. 14.00 Mālpils kultūras centrā notiks Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbenda koncerts "Tautasdziesma", kurā bigbends vēlas saviem klausītājiem parādīt, ka mūsu pašu tautasdziesmas var skanēt arī pilnīgi citādos un nedzirdētos ritmos. Koncertprogrammu, kurā skanēs "Auga, auga rūžeņa", "Seši mazi bundzinieki", "Saulīt' vēlu vakarā(i)", "Caur sidraba birzi gāju", "Pūt vējiņi" un citas labi pazīstamas latviešu tautas dziesmas, speciāli NBS bigbendam veidojis viens no vadošajiem lietuviešu džeza mūzikas aranžētājiem Rimants Giedraitis.

Latvijas un Ukrainas regbija izlašu spēle Upesciemā
5. maijā plkst. 15.00 Upesciema stadionā Garkalnes novadā paredzēta Eiropas čempionāta Ziemeļu zonas pirmās konferences turnīra spēlē, kurā Latvijas regbija valstsvienība mērosies spēkiem ar Ukrainas izlasi. Latvijas izlase pagājušā gada otrajā pusē Eiropas čempionāta sacensības sāka ar uzvaru 12:6 pret Ungāriju, taču tad sekoja neveiksme pret Lietuvas regbistiem ar rezultātu 19:33.

24 stundu kartinga sacensības un Baltijas supermoto čempionāts Ropažu novadā
5. maijā plkst. 15.00 sporta kompleksā "333" Ropažu novadā īpaši izveidotā trasē startēs Baltijā pirmās diennakts izturības sacensības ar īres kartingiem – "24h Of Baltics". Sacensībām pieteikušies dalībnieki ne tikai no Baltijas, bet arī no Francijas, Portugāles un Krievijas. Sacensības finišēs 6. maijā plkst. 15.00. Visas diennakts laikā paralēli sacensībām norisināsies aktivitātes dažādām gaumēm. Būs līdzjušana pasaules hokeja čempionāta spēlei Latvija – Norvēģija, galda tenisa un futbola mini čempionāti, filmu skatīšanās un citas aktivitātes. Sacensību naktī braucējus un līdzjutējus uzmundrinās DJ All-viss.
Savukārt 5.maijā jau no plkst. 10.00 "333" sāksies Baltijas supermoto čempionāta posms. Supermoto aplis sastāv no vairām sekcijām, gan asfalta, gan grunts, kurā atrodami tramplīni. Sacensībai pieteikušies sportisti no astoņām valstīm.

Ūsiņdienas pasākums Ādažos
5. maijā plkst. 18.00 Ādažu Brīvas Valdorfa skolas dārzā notiks Ūsiņdienas pasākums. Piedalīsies Ādažu kultūras centra tradīciju kopa "Ābols".

Latvijas futbola pirmās līgas spēle Olainē
5. maijā plkst. 18.00 Olaines pilsētas stadionā notiks "komanda.lv" pirmās līgas spēle futbolā – sporta kluba "Super Nova" komanda tiksies ar futbola klubu "Tukums 2000". Pirmās līgas debitanti "Super Nova" futbolisti pirmajās divās spēlēs izcīnījuši vienu uzvaru, bet tukumnieki vinnējuši abus pirmos mačus.

Starptautiskās sacensības sinhronajā peldēšanā Ķekavā
5. un 6. maijā Ķekavas vidusskolas sporta kompleksa baseinā notiks aizvadītas Latvijā pirmās starptautiskās bērnu sacensībās sinhronajā (mākslas) peldēšanā "Synchro Latvia Cup". Sestdien no plkst. 14.00 līdz 19.00 dalībnieki izpildīs obligāto programmu – figūras, savukārt svētdien no plkst. 10.00 līdz 15.00 notiks sacensības izvēles programmā. Plkst. 16.00 plānota apbalvošanas ceremonija. Skatītāji īpaši tiek gaidīti svētdien, kad sinhronās peldēšanas demonstrējumi noritēs mūzikas pavadībā solo, duetu, grupu un kombinēto grupu disciplīnu izpildījumā, lai ar interesantiem un pārsteidzošiem priekšnesumiem priecētu gan bērnus, gan pieaugušos.

Māmiņdienas koncerts "Pasaka māmiņai" Siguldā
6. maijā plkst. 15.00 Siguldas pagasta kultūras namā notiks Māmiņdienas koncerts "Pasaka māmiņai". Pasaku palīdzēs rakstīt bērnu vokālā grupa "Zibsnis" kopā ar draugiem - Lienes Šomases bērnu un jauniešu radošo studiju, PII "Saulīte" ansambli "Sauļuki", Mākslu skolas "Baltais flīģelis" vokālo studiju "Siguldiņa", Siguldas 1.pamatskolas 1. un 2.klašu ansambli, Siguldas pilsētas vidusskolas ansambli "Apelsīns" un Siguldas pilsētas vidusskolas ansambli "Pērlītes".

Dokumentālā filma "Lidija" Baložos
6. maijā plkst. 16.00 Baložu pilsētas kultūras namā demonstrēs īsmetrāžas dokumentālo filmu "Lidija". Cilvēka seja, viņa acis glabā pieredzi labāk nekā jebkurš dokuments vai pierakstīts atmiņu stāstījums. Īpaši, ja šis cilvēks ir tik daudz piedzīvojis kā pazīstamā disidente Lidija Lasmane- Doroņina. Viņa sevi par disidenti nemaz neatzīst... Dokumentālā filma pirmizrādi piedzīvojusi 2017. gada 11. novembrī, saņēmusi arī Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā labākā īsmetrāžas dokumentālā filma. Scenārija autori Henrieta Verhoustinska un Andrejs Verhoustinskis, režisors Andrejs Verhoustinskis, operators Gints Bērziņš.

Komēdija "Vai mana cūka pie jums nav bijusi?" Ķekavā
6. maijā plkst. 17.00 Ķekavas kultūras namā būs skatāma Hermaņa Paukša komēdija "Vai mana cūka pie jums nav bijusi?" Daugmales teātra draugu kopas uzvedumā. Kādā lauku ciematā, kur valda panīkums, intrigas un skumjas, pēc darba ārzemēs atgriežas vietējais biznesmenis. Brīnumainā kārtā viss apkārt tūlīt pat atdzīvojas:mīlētāji beidzot satiekas, pat telefonu sakari, ko nojaukusi kāda nekaunīga cūka, atkal tiek atjaunoti, un pēkšņi viss ir vislabākajā kārtībā...

Aivara Gudrā jubilejas koncerts "Dvēseles 6 stīgas" Ādažos
6. maijā plkst. 18.00 ar vērienīgu koncertu Ādažos, vienkopus pulcējot draugus un domubiedrus savu 60 gadu jubilejas koncerttūri "Dvēseles 6 stīgas" uzsāks ģitārists Aivars Gudrais. Koncertā piedalīsies komponisti Mārtiņš Brauns un Jānis Lūsēns, dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels, Olga Rajecka, Uģis Roze, Zane Gudrā un Ieva Sutugova; mūziķi Raimonds Ozols (vijole), Juris Kristons (taustiņinstrumenti), Modris Laizāns (bass), Rūdolfs Dankfelds (sitamie instrumenti) un Andis Klučnieks (flauta, stabules).
Koncertā skanēs dziesmas un instrumentālā mūzika no Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna un Mārtiņa Brauna 80. gadu un vēlākas daiļrades: "Lielais Alberts", "Elpo", "Nelaid, māte, bērnus mežā", "Apvij rokas", fināls no mūzikas kinofilmai "Pūt, vējiņi", "Taisnība", "Tēvu zeme" u.c.