Roka triloģijas "Savējie sapratīs" otrā filma "Septiņdesmitie. Spožums un posts" Ropažos

29. martā plkst. 19.00 Ropažu kultūras un izglītības centrā būs skatāma roka triloģijas "Savējie sapratīs" otrā filma "Septiņdesmitie. Spožums un posts". Pēc seansa tikšanās ar filmas režisoru Mareku Bērentu un kino speciālisti Ievu Pitruku. Jau kopš 60. gadiem grupu koncerti un deju vakari ir jauniešu iecienīti. Publika tajos jūtas brīva un bieži atļaujas "padomju cilvēkam nepiedienīgu uzvedību".

Rokmūziķiem piemēro ierobežojumus un aizliegumus, repertuārs tiek kontrolēts un dziesmas cenzētas. Jaunie komunistiskās ideoloģijas nesēji, kas labi orientējas aiz "dzelzs priekškara" notiekošajā, ir daudz zinošāki un savā rīcībā rafinētāki, tādēļ "kaitīgās rietumu ietekmes" apkarošana tiek uztverta nopietnāk un izpildīta – pedantiskāk. Tiek aizliegts "Liepājas dzintars" un "Mikrofona" dziesmu aptauja.

Tomēr tas neaptur mūziķus, kas atrod veidus, kā apiet funkcionāru radītos šķēršļus. Pašiem neapzinoties, tiek radītas roka kompozīcijas, kas ar mūziku un dziesmu tekstiem ceļ latviešu pašapziņu un veicina nacionālās identitātes saglabāšanu. Filma parāda laikmetu, uz kura fona turpina attīstīties latviešu nacionālā rokmūzika.

Filmas varoņi – Latvijas rokmūziķi, kas spītējot cenzūrai un aizliegumiem atļāvās publiski paust mūsu alkas pēc brīvības un neatkarības. 

 

Papildus Info

  • Norises vieta: Ropažu kultūras un izglītības centrs
  • Notikuma sākums: 2018-03-29 19:00:00