14.08.2012 20:04

Where is Latvia?

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)

Noteikti tikai retais bija vienaldzīgs pret notikumiem Londonas olimpiādē, kas ilga pēdējās divas nedēļas – kaut pa ausu galam ir dzirdēts par mūsu sportistu veiksmēm un ne tik labiem sasniegumiem. Un, protams, viennozīmīgi, ka spilgtākie notikumi risinājās pirmspēdējās divās dienās, kad Latvijai tika divas medaļas.

Taču nācās saskarties ar ne vienu vien mietpilsoni, kurš par mūsu olimpiešiem tikai jautāja: "Nu, cik tad viņiem tur medaļu ir?" vai izbrīnā un nievājoši sacīja: "Tikai divas! Phe, tas jau nekas nav!".

Pēc tā nedaudz iekšā viss sāka vārīties, tādēļ šādiem ļautiņiem sakāmas dažas lietas. Pirmkārt, tas, ka tik liels sportistu skaits – turpat pussimts (46) spēja izpildīt olimpisko normatīvu, ir vairāk nekā apsveicami. Otrkārt, fakts, ka vairāki olimpieši iekļuva labāko desmitā un divdesmitniekā pasaulē, ir apbrīnojami, kur nu vēl tikt medaļnieku vidū (pludmales volejbols – 3. vieta) vai pat kļūt par divkārtēju olimpisko čempionu (Māris Štrombergs, BMX) – tas līdzinās sapnim. Un, treškārt, statistika par olimpiskajās spēlēs sasniegtajiem rezultātiem liecina, ka Latvija, proporcionāli iedzīvotāju skaitam, turas stabilā labāko valstu astotniekā. Šeit patiešām jāpiekrīt premjera Valda Dombrovska sacītajam Latvijas olimpiādes atklāšanā Liepājā, ka sports ir joma, kurā neapšaubāmi varam cīnīties ar lielvarām un pat pieveikt tās.

Tas, ko izdarīja pludmales volejbolisti Jānis Šmēdiņš un Mārtiņš Pļaviņš, izcīnīdami Latvijai vēsturisko bronzu, nav ne par kādu naudu novērtējams. Ja, tuvojoties finālam, pieveikts titulēts ASV duets, tad kāds vēl jautājums par mūsējo meistarību? Amerikāņiem gan bija. Atliek vien interneta "google" meklētājā ievadīt "where (kur), pēc kā seko "is Latvia". Viņiem nav saprotams, kā zemē ar aptuveni diviem miljoniem iedzīvotāju (pret viņu 317 miljoniem), kur vasara ir trīs mēneši, spēj uzaudzināt tik spēcīgus sportistus. Savukārt mums tā pagaidām ir bezmaksas milzu reklāma.

Tādēļ godināsim un atcerēsimies arī turpmāk tos, kuri šajās dienās caur lidostu "Rīga" Mārupes novadā atgriežas no Londonas, un arī pārējos censoņus, kuri iet uz savu olimpisko sapni. Hip hip urā!