20.06.2012 16:19

Kas ir dabīgs, tas nav riebīgs

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vai puse jūnija Latvijas politisko kuluāru biezokņos pagājusi, mēģinot noskaidrot, kurš mežā ir galvenais.

Nabaga zaķīti trenkā negantā lapsa, pa vidu ar sava bargā vārda piesolīšanu tika draudēts uzsūtīt lāci, bet pielikt visam punktu apsolīja vilks. Tikmēr bērziņš nolēmis, ka viņa birzī eglei vairs nebūs vietas, zem kuras kuplajiem zariem, kā mēļo viens otrs atjautīgs lasītājs, varbūt kaut ko slēpis zaķītis, ja reiz egle tieši šī jampadrača vidū pavēstījusi, ka pati negrib atrasties šai mežā. Tam pa starpu Latvijas Banka paguvusi izdot monētu par godu visam zvēru kopumam, kas atrodams Rīgas Zooloģiskajā dārzā, bet citā galvaspilsētas malā mežus ar koku izciršanu piedraud apskādēt tauriņš. Arī otrā Latvijas galā domā par dabas simboliskās nozīmes spēku – ventiņi pat sarīkojuši "Govju parādi".

Līdz ar to patiesi jāpiekrīt Latvijas radio nedēļas "Twitter apskatam", ka pirms vasaras un gada zaļākajiem svētkiem mēs sevi būsim parādījuši kā zaļāko valsti pasaulē (uz-)vārda vistiešākajā nozīmē. Arī Pierīgā netrūkst savu džungļu varoņu, kuri pat ir "dabiskāki".

Divos novados – Siguldā un Ropažos – aktualizējusies problēma ar cūkām, kuru mēslu dēļ iet bojā zivis Tumšupes upē. Mālpilī savukārt cūkas gan varētu būt draudzīgākas, jo nāktu tuvāk iedzīvotājiem – tā vismaz vēlās to audzētāji, ierosinot šo ideju novada teritoriālās attīstības plāna apspriešanas laikā. Tikmēr Ķekavā, uz kurieni nesen arī pārvākušies Līgatnes lāči, ceļš pie vistām kādu laiku nebūs tik gluds, jo transportlīdzekļiem paredzētās infrastruktūras sakārtošanai pie putnu fabrikas "Ķekava" vēl jāpagaida naudiņa. Savukārt "Siguldas bebri" cīnās par pieeju pie Umuru ezera, jo nopļautā taciņa tam ir par šauru.

Taču ir arī priecīgākas vēstis šai meža pusē. Piemēram, Siguldā vēl nesen ciemā atbraukusī veselības ministre Ingrīda Circene ar Rīgas rajona slimnīcas galveno ārstu Valdi Siļķi priecājās par ārstniecības iestādes progresu un pozitīvajiem demogrāfijas rādītājiem Siguldā. Savukārt Pierīgas mežos šogad nav gaidāma tāda kaitēkļa kā egļu mūķenes invāzija atšķirībā no pērnā gada.

Smejies vai raudi, bet dzīvē bieži gadās situācijas, kuras domādams neizdomāsi. Cits noteikti šķoba ģīmi par lietām, kas dabas harmonijā cilvēka acij nešķiet pievilcīgas, tie, kam veselīga humora izjūta, pasmaida, bet reālists vismaz saprot – tas ir dabīgs process.