Festivāla "2ANNAS" kinopikniks Salaspilī

26. septembrī "Rīgavas" mūzikas un mākslas dārzā notiks starptautiskā īsfilmu kinofestivāla "2ANNAS" kinopikniks. Ar siltiem plediem, karstu tēju un sviestmaizēm mugursomā kino draugi aicināti nākt uz nepieradinātā kino brīvdabas seansu.

Starptautiskais filmu festivāls "2ANNAS" ir neatkarīgs kino un audiovizuālās mākslas festivāls, kas meklē un iepazīstina skatītājus ar inovatīviem vizuālās komunikācijas veidiem visā pasaulē. Festivāla mērķis ir popularizēt Eiropas un pasaules kino Latvijā, kā arī skatīt Baltijas filmu mākslas attīstību un tendences pasaules kontekstā.

Plkst. 19.30 skolēnu un jauniešu programma

"42. simfonija/SYMPHONY No.42" Réka Bucsi, animācijas īsfilma, Ungārija, 2013, 10'
Filma izmanto neparastu stāstījuma metodi, parādot subjektīvu pasauli 47 ainās. Īsie, asociatīvi saistītie sižeti atklāj iracionālu saskaņotību mūsu apkārtnē. Sirreālo situāciju pamatā ir cilvēku un dabas mijiedarbība.

"Trušu zeme/RABBITLAND", Ana Nedeljkovic/Nikola Majdak Jr., animācijas īsfilma, Serbija, 2013, 7'
Bezsmadzeņu Truši dzīvo Trušu zemē, ideālā pasaulē, kas organizēta pēc pašu veiksmīgāko karadarbības zonu, geto un graustu paraugiem. Viņi ir spilgti rozā, ar caurumiem smadzeņu vietā un laimīgi neskatoties ne uz ko. Viņi ir evolūcijas visu laiku augstākā attīstības pakāpe. Trušu ikdienas dzīve ir pilnīgi piepildīta. Savas dienas tie vada, balsojot brīvās un demokrātiskās vēlēšanās, kuras norisinās Trušu zemē reizi dienā, jo Trušu zemē valda organizēta demokrātija.

"Atdalāms/DEMONTABLE", Douwe Dijkstra, hibrīdīsfilma, Nīderlande, 2014, 13'
Rotaļīgi atveidotas absurdās attiecības starp mūsu ikdienas dzīvi un notikumiem pasaulē: kamēr vīrietis dzer kafiju, uz virtuves galda plosās karš. Pasaule liesmo; militārie helikopteri saplosa driskās laikrakstu, bet pusdienu šķīvis cieš bezpilota lidmašīnu uzlidojumā.

"Svešķermeņi/FOREIGN BODIES", Nicolas Brault, animācijas īsfilma, Kanāda, 2013, 5'
Īsfilmas "Svešķermeņi" pamatā ir mīts par "caurspīdīgo ķermeni", ko rada modernās medicīniskās attēlveidošanas iespējas (datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse, kriosekcija), lai skatītājā izsauktu svešāduma sajūtu, ko dažkārt spēj raisīt paša ķermenis.

"Ne-Eiklīda ģeometrija/NON-EUCLIDEAN GEOMETRY", Skirmanta Jakaite/Solveiga Masteikaite, animācijas īsfilma, Lietuva, 2013, 11'
Runa ir par mīlestības likumiem, kuri ir tik pat vienkārši kā viens, divi, trīs... kad mēs joprojām esam iemīlējušies, taču kļūst neizprotami un neizskaidrojami, tiklīdz mīlestība atkāpjas. Par sirdsloģiku, kam nav nekāda sakara ar parasto loģiku, līdzīgi kā ne-eiklīdā ģeometrija apgāž un pārspēj eiklīdo ģeometriju.

"Īsfilma par dzīvi/SHORT FILM ABOUT LIFE", Laila Pakalniņa, spēlfilma, Latvija, 2014, 2'
Dzīve notiek tagad.

Plkst. 20.30 programma pieredzējušiem skatītājiem

"Trauslā sirds/ALL MY DEAD", Astra Zoldnere, spēlfilma, Latvija, 2014, 14'
Absurds stāsts par neiespējamu mīlestību, kas notiek Ziemassvētku laikā, kad tomēr ne visi ir laimīgi un mīlēti. Divi svešinieki sastopas savdabīgā vidē – morgā.

"Kastrāts kuilis/CASTRATUS THE BOAR", Raitis Ābele/Lauris Ābele, spēlfilma, Latvija, 2014, 23'
Kastrāts Kuilis ir impresionistisks stāsts par mazpilsētas rezidentu Valteru un viņa noslēpumu, kas viņam liedz integrēties vietējā sabiedrībā. Viņš pavada dienas audzējot cūkas un dziedot baznīcas korī, tomēr tas nepalīdz viņam justies mazāk vientuļam. Kad viņš beidzot mēģina nodibināt ciešāku kontaktu ar meiteni Aiju, viņa vīrišķības izrādīšana paliek dīvaina.

"Zāles pļaušana/CUTTING GRASS", Asier Altuna, dokumentālā īsfilma, Spānija, 2013, 13'
Zęla Trovkę ir sens Slovāku "moritats", ballādes paveids, kas apraksta notikumus, kas ieskauj slepkavību.

"Miljons jūdžu attālumā/A MILLION MILES AWAY", Jennifer Reeder, spēlfilma, ASV, 2014, 28'
Moderna attiecību drāma, kas sasniedz savu kulmināciju astoņdesmito gadu smagā metāla himnas pavadījumā. Sieviete (diriģente) ir uz nervu sabrukuma sliekšņa un, tāpat kā pusaudžu meitenes (koris), iziet cauri pārmaiņām. Skolotāja un skolēna lomas tiek apgrieztas kājām gaisā, kad sieviete nespēj atšifrēt viņas mīļotā īsziņu. Melanholija kā izdzīvošanas stratēģija ASV tuvajos rietumos.

"42. simfonija/SYMPHONY No.42", Réka Bucsi, animācijas īsfilma, Ungārija, 2013, 10'
Filma izmanto neparastu stāstījuma metodi, parādot subjektīvu pasauli 47 ainās. Īsie, asociatīvi saistītie sižeti atklāj iracionālu saskaņotību mūsu apkārtnē. Sirreālo situāciju pamatā ir cilvēku un dabas mijiedarbību.

Filmas tiek izrādītas oriģinālvalodā ar latviešu subtitriem. Ieeja Zinātnes nedēļas kinovakarā bez maksas.

 

Papildus Info

  • Norises vieta: Rīgavas mūzikas un mākslas dārzs
  • Notikuma sākums: 2015-09-26 19:30:00