20.06.2015 20:12

FOTO: Pa Daugavu slīd vikingu laiva

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Pa Daugavu slīd vikingu laiva Einārs Binders

Sestdien Ikšķilē svinīgi Daugavas ūdeņos tika ielaists kuģis "Üxküll" – trīs gadus tapusī 10.-12. gadsimta vikingu laivas rekonstrukcija, ar kuru interesenti turpmāk varēs nokļūt Nāves un Meinarda salās.

Ikšķiles laivu nomas SIA "ABC Partners 11" īpašnieks Māris Reimanis portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja, ka līdz ar šo noslēdzies triju gadu projekts, kura laikā Vecumniekos ar divu vēsturiskā kluba "Baltic Snakes" meistaru palīdzību tapis vēsturiskais kuģis. Projekta izmaksas bijušas 30 000 eiro.

"Laiva ir darināta no ozola, tā ir deviņus metrus gara un 2,5 metrus plata. Laiva var pārvietoties ar astoņu airētāju, buras vai neliela motoriņa palīdzību. Vienlaikus laivā var pārvadāt 15–20 cilvēkus, taču skaitu mēs vēl precizēsim pēc drošības pārbaudēm. Plānojam izbraucienus uz Meinarda salu un Nāves salu, tāpat jau zināms, ka "Üxküll" piedalīsies Rīgas svētkos un vēsturiskā festivālā Lietuvā. Taču pastāvīgi tā uzturēsies Ikšķilē."

Vikingu laivas ekspluatācija paredzēta no pavasara – tiklīdz Daugavā vairs nebūs ledus – līdz vēlam rudenim. M. Reimanis gan piezīmēja, ka tiem, kuri vēlētos izmēģināt senatnīgo peldlīdzekli, iepriekš būtu jāpiesakās Ikšķiles laivu nomā.