13.06.2015 15:44

Pirmajām zemeņogām piestāv karaliski deserti. Kūkas "Pavlova" recepte

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Var teikt, ka vēl dažas dienas uz zemeņu laiks būs sācies. Bet pagaidām, kamēr dārziņā savu ogu vēl nav, tirgū pirmās pašmāju zemenes jau nopērkamas. Turklāt pirmās ogas zaptēs savārīt būtu grēks, tāpēc zemenes, kā jau ogu karalienēm pieklājas, jāliek uz kūkas.

Ārpusē kraukšķīga, iekšpusē mīksta un sulīga, pārlieta ar gaisīgās putās saputotu putukrējumu un viegli saldenām, bet mazliet skābām zemenēm- tāda ir kūka "Pavlova". Praksē pārbaudīts, ka šī izcilā vasaras kūka garšo gan bērniem, gan kungiem, gan arī lēdijām, kas ievēros slaido līniju.

Turklāt zīmīgi, ka ar šo kūku saistās kāds leģendas cienīgs stāsts. Proti, pagājušā gadsimta 20. gados slavenā krievu baletdejotāja Anna Pavlova pasaules tūres ietvaros bija devusies koncertēt uz Jaunzēlandi. Un tur, Velingtonas viesnīcā, šefpavārs viņai par godu radīja šo desertu.

Baleta dīvai pavāra gatavotā kūka ļoti iegaršojās, jo bija viegla, gaisīga un tāda, lai to varētu ēst balerīna, neuztraucoties par svaru. Un no tiem laikiem šī kūka nosaukta par godu izcilajai dejotājai. Tāpat kopš tā laika Jaunzēlandē šī kūka kļuvusi par nacionālo ēdienu, kas tiek pasniegts gan svētkos, gan ikdienā.

Lai pagatavot zemeņu Pavlovu, vajadzēs: piecas olas, 200 gramus pūdercukura, vienu ēdamkaroti kartupeļu cietes un vienu tējkaroti baltvīna etiķa. Savukārt krēmam vajadzēs mazo paciņu saldā krējuma, vaniļas pāksti vai cukuru, kā arī svaigas ogas, šajā gadījumā pirmās zemenes un saldētas mellenes no iepriekšējā gada ziemas krājumiem.

Pagatavošana: Olu baltumus liek tīrā sausā traukā un sāk putot. Puto, līdz parādās stingras putas. Pēc tam lēnām – pa vienai karotei – ber klāt pūdercukuru un puto, līdz cukurs pilnībā izkusis, nākamo cukura karoti pievieno pēc tam. Un kuļ, līdz masa ir tik stingra, ka var tornīti taisīt. Olu masā uzmanīgi iesijā karoti kartupeļu cietes, to iecilā un tad pievieno tējkaroti vīna etiķa.

Pēc tam masu izklāj uz cepamās formas, kas izklāta ar cepamo papīru. Bet tā, lai maliņas ir nedaudz augstākas par viducīti. Tad liek iepriekš uzkarsētā krāsnī cepties. Pirmās desmit minūtes bezē pamatni cep 150 grādos, tad stundu 140 grādos un, visbeidzot, vēl kādas 15 minūtes 130 grādos. Svarīgi kūku ik palaikam apraudzīt, lai virsa neapdeg, bet vidus kļūst mīksts kā putna piens (to var viegli pārbaudīt ar zobu bakstāmo vai sērkociņu). Vienlaikus, jāņem vērā, ka kūku uzreiz no krāsns raut ārā nevajadzētu, citādi saplaks. Bezē pamatnei krāsnī ir jāļauj atdzist.

Tālāk jau viss vienkārši – jāsaputo putukrējums ar vaniļu un mazliet (vienu ēdamkaroti) cukura un kūka jāizdekorē ar mūsu pašmāju ogām.