23.05.2012 23:05

Apsveikumi un draudi

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šā gada pasaules čempionātā Latvijas hokeja izlase līdzjutējus pievīla, trīsreiz zaudējot "sausā", taču kopvērtējumā ieņemtā desmitā vieta tik un tā ir augstāka nekā pērn vai aizpērn.

Ir iemesls apsveikumiem. Šo pirmdien tos hokejisti dzirdēja arī no Saeimas priekšsēdētājas. Īpaši tos bija pelnījis garkalnietis Miks Indrašis, kurš turnīra rezultativitātes topā tika līdz pat trešajai vietai.

Pārējās nesenās vēstis, kam sakars ar hokeju, nav tik priecīgas. Ledus halles lūdz atlaides maksai par elektrību. Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadītājs Kirovs Lipmans draud necīnīties par 2017. gada čempionāta rīkošanas tiesībām, ja būtiski nepalielināsies valsts atbalsts LHF. Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis aicina pārskatīt un, iespējams, samazināt valsts atbalstu ledus hallēm.

Palaikam dzirdami atzinumi: lai arī Latvijā procentuāli ir četrreiz vairāk hokejistu nekā Krievijā, kāpt daudz augstāk par līdzšinējiem sasniegumiem mums "nespīd". Ko citu vēsta mūsu dienvidu kaimiņu piemērs – basketbolistu regulāra pretendēšana uz medaļām. Runa ir par grūti salīdzināmiem skaitļiem. Lai arī šogad Lietuvas Basketbola federācijai (LBF) nauda no valsts budžeta nav paredzēta, LBF rīcībā paliek Eiropas čempionātā nopelnītie vairāk nekā divi miljoni eiro.

K. Lipmans izrēķinājis, ka Latvijas valsts hokejam šogad piešķīrusi 103 tūkstošus latu – tā nav pat puse summas, kas nepieciešama, lai izlase varētu piedalīties čempionātā. Kādā mērā turpināsies M. Indraša cienīgu sekotāju virkne, tas tomēr atkarīgs arī no valsts spējas izšķirties – atmest pa mazumiņam visiem vai – līdzīgi kā lietuvieši – koncentrēties sasniegumiem vienā "frontē".