27.05.2015 18:38

Dienvidamerikas pērtiķēniem Rīgas Zooloģiskajā dārzā uzbūvēta vasarnīca

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Trešdien, 27. maijā, Rīgas Zooloģiskajā dārzā tika atklāta mazo pērtiķu – kalitriksu – jaunā vasaras mītne. Tajā dzīvos itin kupla Dienvidamerikas tropisko apgabalu pērtiķu saime.

Kā stāstīja zoodārza pārstāvji, jaunajā vasaras mītnē pie terārija ēkas dzīvos Geldi kalimiko un Ziemeļbrazīlijas kalitriksi, kas ir pērtiķu sugas, kuras sastopamas Dienvidamerikas tropiskajos apgabalos.

Ziemeļbrazīlijas kalitriksi Rīgas zoodārzā ir iedzīvojušies tīri labi, un tiem jau vairākas reizes ir bijuši pēcnācēji, tādēļ uz vasarnīcu pārcelsies itin kupla pērtiķu saime – astoņus gadus vecais tēviņš no Luksemburgas zoodārza, piecus gadus vecā mātīte Nelli no Tallinas zoodārza un viņu deviņas atvases, kas pēdējos četros gados dzimušas Rīgā.

Savukārt Geldi kalimiko pāris – 11 gadus vecais tēviņš Bernards un deviņus gadus vecā mātīte Aso – līdz šim pie ģimenes pieauguma vēl nav tikuši, tāpēc zoodārza darbinieki cer, ka jaunā pērtiķu vasarnīca mudinās pāri uz romantiku. Turklāt atrašanās svaigā gaisā un saules peldes palielina iespēju iegūt veselīgus pēcnācējus.

Tāpat jāpiebilst, ka šīs sugas melnie pērtiķi ir iekļauti Pasaules Sarkanajā grāmatā kā saudzējama suga, un Rīgas Zooloģiskais dārzs piedalās šīs apdraudētās sugas saglabāšanas un vairošanas programmā.

Zooloģiskā dārza darbinieki norāda, ka jaunajā vasaras mītne palīdzēs abu sugu pērtiķiem izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem, jo pērtiķi slimo arī ar cilvēku vīrusu slimībām un cieš daudz smagāk nekā mēs. Turklāt mītnes sedzošais siets pasargās tās iemītniekus no vārnu un kaiju uzbrukumiem, savukārt stikla barjersienas neļaus pērtiķiem no apmeklētājiem saņemt dažādus – reizēm bīstamus – kārumus.

Jaunā vasaras mītne tapusi, pateicoties informācijas tehnoloģiju uzņēmumu grupas "DPA" un Pasaules Dabas fonda atbalstam.