14.05.2015 17:17

Mazdārziņi ļoti pieprasīti. Pierīgā iegūt brīvu zemes pleķīti burkāniem un kartupeļiem ir pagrūti

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mazdārziņi ļoti pieprasīti. Pierīgā iegūt brīvu zemes pleķīti burkāniem un kartupeļiem ir pagrūti arhīvs

Pēdējos gadus arvien vairāk pierīdzinieku, kuri dzīvo nevis plašā privātmājā ar dārzu, bet daudzdzīvokļu namā, vēlas nomāt pašvaldības mazdārziņus. Turklāt interesi par tiem izrāda ne tikai pensionāri, bet arī jaunās ģimenes ar bērniem.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja Saulkrastu novada domes preses pārstāve Marika Grasmane, interese par mazdārziņiem Saulkrastos pēdējo gadu laikā nav mainījusies, un varētu teikt, ka tā ir liela.

"Visi pašvaldības īpašumā esošie mazdārziņi, kopskaitā 24, šobrīd ir iznomāti. Turklāt mazdārziņus nomā gan tie, kas to darījuši iepriekš, gan jauni interesenti, tajā skaitā ģimenes ar bērniem," klāstīja M. Grasmane, piebilstot, ka šogad no jauna tikuši iznomāti trīs dārziņi.

Arī Inčukalna novadā, kur jau vēsturiski izveidojušās mazdārziņu "plantācijas", vēlme brīvdienās rušināties nomātā zemes pleķītī ir liela. Turklāt savu dārziņu pašaudzētu produktu ieguvei vai vienkārši atpūtai vēlas gan jaunās ģimenes, gan gados vecāki cilvēki.

"Mazdārziņus izmanto ļoti daudzi dzīvokļu īpašnieki. Vangažu pilsētas teritorijā ir tikai divi pašvaldībai piederoši zemes gabali, uz kuriem izvietoti mazdārziņi. Viens no tiem atrodas pie attīrīšanas iekārtām, otrs ir tuvāk – tā saucamie "Purva dārzi" aiz ezera. Pārējie dārziņi, kuru Vangažu pilsētā ir ļoti daudz, izvietoti uz citu īpašnieku zemēm," skaidro Inčukalna novada domes Zemes ierīkotāja Rudīte Stukle.

Viņa teic, ka šobrīd iznomāti ir visi pašvaldībai piederošie mazdārziņi, jo šīm zemes platībām valsts noteiktā nomas maksa par zemes pleķītī burkāniem, kartupeļiem un ziediem, ir zemāka. "Iedzīvotāji vispirms cenšas aizņemt pašvaldības zemi, jo tur tā maksa par platību ir zemāka. Turklāt, ja kādā mājā mainās dzīvokļa īpašnieks, mazdārziņu steidz nomāt tā jaunais īpašnieks," norāda R. Stukle.

Tāpat ļoti lielas patības ar mazdārziņu teritorijām ir Olaines novadā. Olaines novada domes pārstāve Nataļja Tropkina sacīja, ka pašvaldības valdījumā šobrīd nav ne viena paša mazdārziņa, jo tos visus Olaines apkaimē pārvalda kopumā 47 dārzkopības kooperatīvi.

Viņa norādīja, ka kooperatīvos mazdārziņus nomā iedzīvotāji, kuri tos tur ir nomājuši jau gadiem ilgi, bet ir arī gadījumi, ka vecāku vietā saimniekošanu pārņem pilngadīgie bērni.

Arī portāls "Aprinķis.lv", interesējoties par mazdārziņu īri pie vairākiem dārzkopības kooperatīviem Olaines pusē, guva apstiprinājumu tam, ka šopavasar iegūt mazdārziņu īrei ir pagrūti. Lielākajā daļā kooperatīvu mazdārziņi pārtapuši teju par privātmāju rajoniem, bet brīvās platības šur tur tiek pārdotas, nevis iznomātas.

Citādi ir Baldones pusē, lai gan arī tur, pēc pašvaldības pārstāves Almas Šlosbergas teiktā, interese par mazdārziņu nomu ir liela, vēl ir iespējams iznomāt brīvu zemes pleķīti dārza darbiem.

"Šopavasar jauni nomas līgumi netika slēgti, bet visi nomas līgumi par mazdārziņu īri, kas bija noslēgti iepriekš, turpinās. Bet Rīgas un Daugavas ielā daži mazdārziņi nomai ir pieejami,” sacīja A. Šlosberga.

Turklāt, līdzīgi kā citās pašvaldībās ar Baldonē maksa par dārziņu ir niecīga. Proti, mazdārziņu savā īpašumā var iegūt samaksājot 1,5 % no zemes kadastrālās vērtības, plus pievienotās vērtības nodokli. Tas nozīmē, ka, piemēram, 250 kvadrātmetru lielu mazdārziņu savā īpašumā var iegūt, samaksājot 15–17 eiro lielu nomas maksu gadā.