"Muzeju nakts" Raiņa un Aspazijas zīmē

Starptautiskajā akcijā "Muzeju nakts", kas šogad norisināsies 16. maijā, visā Latvijā piedalīsies 136 muzeji un 34 cita veida institūcijas. Pierīgā pasākumus varēs apmeklēt Ķekavā, Olainē, Berģos, Doles salā, Turaidā un Siguldas novada Mores pagastā.

Šogad "Muzeju nakts" aizritēs, svinot Raiņa un Aspazijas 150. jubileju. Kultūras ministrijā pavēstīja, ka Latvijas muzeji uzņēmušies misiju lasīt, pārlasīt un atrast Raiņa un Aspazijas darbos vistuvākos, visiedvesmojošākos un aktuālākos motīvus, lai popularizētu muzejiem nodoto kultūras mantojumu un uzrunātu "Muzeju nakts" apmeklētājus.

Daugavas muzejā Doles salā Salaspils novadā no plkst. 19 būs skatāma Edgara Vērpes gleznu izstāde un muzeja ekspozīcija. "Muzeju nakts" atklāšana, aktieri Raiņa un Aspazijas tēlos lasīs dzeju. No plkst. 20 darbosies grāmatu tirdziņš, dziedāšanas un zīmēšanas darbnīcas.

Plkst. 21.30 paredzēts kinofilmas "Rainis" seanss, kam sekos teatralizēts koncerts "No dvēseles uz dvēseli" ar Aspazijas un Raiņa lirikas un vēstuļu lasījumiem, Salaspils kultūras nama "Enerģētiķis " teātra aktieru, kora "Bonum Kultura" un Skolēnu pils kustību teātra piedalīšanos. Plkst.23.30 būs skatāma kinofilma "Pūt, vējiņi".

Ķekavas novadpētniecības muzejā no plkst. 19.00 līdz 1.00 apmeklētāji varēs novērtēt "Piecas Raiņa un Aspazijas pieturvietas" ekspozīcijā "Ķekava laiku lokos" un piedalīties radošā darbnīcā "Dzeja Tavās krāsās". Līdz plkst. 21 notiks Ķekavas Mākslas skolas interaktīvā spēle "Meklējam literāros objektus", kam sekos akcijas "Rainis raksta Aspazijai" un "Aspazija raksta Rainim".

Olaines Vēstures un mākslas muzejā "Muzeju nakts" pasākumi sāksies jau plkst. 14, kad atvērsies radošās darbnīcas, ko organizēs Olaines Mākslas skola un Olaines jauniešu organizācija, fotodarbnīca "Nofotografējies ar Raini un Aspaziju!", kā arī skanēs dziesmas ar Raiņa un Aspazijas dzeju Olaines Mūzikas skolas un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu izpildījumā.

Plkst. 15 sāksies koncertuzvedums "Rainis un Aspazija ciemojas pie Teodora Zeiferta", kurā piedalīsies Olaines Kultūras centra kolektīvi. Stundu vēlāk radošajā darbnīcā apmeklētāji varēs izmēģināt māku dzejas sacerēšanā un rakstīšanā ar spalvas kātu un tinti. Plkst. 17 uz lielā ekrāna varēs noskatīties animācijas filmas "Zelta sietiņš", "Zeltītas vasaras" un "Sēd uz sliekšņa pasaciņa", bet plkst. 18 sāksies sacensības "Stiprais Rainis nes savu Aspaziju".

Plkst. 19 Raiņa un Aspazijas daiļradē ielūkosies Olaines Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, bet muzeja darbinieki demonstrēs skeču "Rainis un Aspazija. Sadzīves ainas". Vakara turpinājumā Olaines Kultūras centra jauniešu teātra "ODA" izrāde "Raiņa un Aspazijas vēstules" ar smilšu kino (zīmēšana ar smiltīm uz speciāla, šim nolūkam izgatavota un apgaismota stikla galda), pieaugušo izglītības centra gleznošanas kopas izstādes "Es ritu, cauri ritu" atklāšana, bet nobeigumā līdz vieniem naktī – lustes, sarunas un ekskursijas kopā ar Raini, Aspaziju un Teodoru Zeifertu.

Plaša pasākumu programma "Muzeju nakts" ietvaros paredzēta arī Turaidas muzejrezervātā. No plkst. 19 būs atvērtas ekspozīcijas un vairākas izstādes Turaidas mūra pilī, baznīcā, dārznieka mājā un muižas saimnieciskās apbūves centra ēkās, Turaidas pils pagalmā sāksies darbnīca ģimenēm "Viduslaiku galda spēles", Turaidas Rozes piemiņas vietā skanēs Raiņa un Aspazijas mīlas dzejas lasījumi Krimuldas novada Raganas amatierteātra aktieru izpildījumā, bet zālienā pie skulptūras "Dziesmas tēvs" jauniešu deju kolektīvu Siguldas "Vizbulīte" un Lēdurgas "Metieniņš" koncerts.

Plkst. 21 Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamā mājā tiks demonstrēta filma "Zobena ēnā". Plkst. 21.30 svētbrīdis Turaidas baznīcā ar mācītāja Didža Seržāna un Siguldas novada Kultūras centra jauktā kora "Spārni" piedalīšanos.

Dainu kalnā zālienā pie "Dziesmas tēva" seno deju grupa "Ballare" plkst. 22.15 demonstrēs nakts uzvedumu "Turaidas Roze". Tam sekos Goran Gora koncerts "Tu sirdij atslēdzis man visas durvis", bet pasākumu noslēgs gaismas raksti "Tautas dziesma, tautas daile" Dainu kalnā. Jāpiebilst, ka visa vakara garumā par dažādām tēmām stāstīs un jaunas ekspozīcijas izrādīs muzejrezervāta speciālisti.

Mores kauju muzejā no plkst.17 bez maksas būs apskatāma ekspozīcija, kā arī Mores kauju 70. gadskārtai veltītie videomateriāli. Plkst. 19 notiks jaunas muzeja ekspozīcijas "Mores mašīnu koplietošanas sabiedrībai 105 gadi" atklāšana ar Mores dramatiskā kolektīva piedalīšanos, bet pēc tam – atrakcijas un aktivitātes biedrības "Reāls piedzīvojums" piedāvājumā un Mores uzņēmēju un kulināru produkcijas degustēšana "Bufete Mores garša".

Etnogrāfiskajā brīvdabas muzeja Kurzemes zvejniekciema pļavās no plkst. 19 bērni varēs piedalīties veiklības un izturības stafetēs, "Lurķu sētā" būs skatāms amatierteātra "Rampa" uzvedums "Senās, jaukās bērnu dienas...", "Mauru" sētā – bērnu un jauniešu dziesmu un deju koncerts, bet Priedes krogā apmeklētāji varēs baudīt cienastu "Ne asakas!".

Akcija Eiropas "Muzeju nakts" notiek ik gadu kādā no maija sestdienām vienlaicīgi daudzās Eiropas valstīs, Latvijā tā norisināsies vienpadsmito reizi. Akcijas iniciators un koordinators ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Pasākums tradicionāli norit no sestdienas vakara līdz svētdienas pirmajai rīta stundai. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Lai sagatavotos "Muzeju nakts" apmeklējumam, ir apkopota akcijas pasākumu programma, kas ir pieejama interneta portālā www.muzeju-nakts.lv. Jāpiebilst gan, ka oficiālajā programmā neiekļauti "Muzeju nakts" pasākumi piektdien un sestdien risināsies arī citās Pierīgas vietās, piemēram, Saulkrastos, Ulbrokā, Vangažos, Tīnūžos.

Papildus Info

  • Norises vieta: Ķekava, Olaine, Doles sala, Berģi, Sigulda, Turaida
  • Notikuma sākums: 2015-05-16 19:00:00