09.05.2015 11:59

Izravēsim nezāles no dobītes un liksim uz šķīvja! Četras iedvesmojošas receptes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izravēsim nezāles no dobītes un liksim uz šķīvja! Četras iedvesmojošas receptes Delfi.foto.lv; garavasara.com; suni.lv

Pienenes, nātres, virzu un citas nezāles parasti ļoti rūpīgi izravējam no dobītes un izmetam komposta kaudzē. Tomēr tās droši var likt arī uz šķīvja, jo pavasarī nav nekā vērtīgāka, ko daba mums var piedāvāt.

Var teikt, ka teju visu nezāļu jaunās lapiņas ir pilnas ar vitamīniem un minerālvielām, kas mūsu organismam ir tik vajadzīgas. Turklāt visi šie nievātie zaļumiņi vitamīnu ziņā pavasarī ir daudz vērtīgāki nekā veikalos nopērkamās ogas un dārzeņi.

Tomēr svarīgi atcerēties, ka gluži jebkuru dobē augošu nezāli uzreiz kraut uz šķīvja nebūtu prāta darbs. Labāk izvēlēties tās, ko mēs labi pazīstam.

Pienenes

Pieneņu lapām un ziediem piemīt neticami daudz labo īpašību, piemēram, tās veic organisma attīrīšanu, satur kaudzi ar dažādiem vitamīniem un antioksidantiem, mazina holesterīna līmeni, asinsspiedienu, kā arī cukura līmeni asinīs un vēl daudz ko citu. Tā kā pieneņu lapiņas ir rūgtas, tās garšos tiem, kuri jau šobrīd iecienījuši rukolas salātus. Bet, ja lapiņu rūgtums neiet pie sirds, tad to var mazināt, ievietojot tās uz 20-30 minūtēm vēsā sālsūdenī un pēc tam noblanšējot.

Sauju ar pieneņu lapām droši var pievienot klāt zupām, salātiem un kā sastāvdaļu izmantot pesto pagatavošanai. Savukārt pieneņu ziedus var izmantot ne vien ēdienu dekorēšanai, bet pat fritēt un mazlietiņ pievienot klāt omletēm, sāļajiem pīrāgiem, tartēm un dažādiem citiem maizes izstrādājumiem.
Vienīgi, pirms ķerties klāt pieneņu ideju realizēšanai, jāatceras, ka vispirms lapas ir kārtīgi jānomazgā, bet no ziediem jādabū laukā visi kukaiņi.

Omlete ar pieneņu ziediem

Vajadzēs: trīs olas, mazliet piena vai saldā krējuma, divas saujas pieneņu ziedu, šķipsniņu sāls un piparus vai citas garšvielas pēc izvēles.

Kā pagatavot: saputo olas kopā ar sāli uz garšvielām, pievieno nedaudz piena vai krējuma, kā arī pieneņu ziedlapiņas. Cep pannā ar vāku vai cepeškrāsnī. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

Nātres

Nātres varētu dēvēt par nezāļu karalieni, jo tās ir ļoti vērtīgas, bagātas ar C vitamīnu, A vitamīnu, dzelzi, kalciju, kāliju, magniju. Turklāt citās valstīs nātres, tāpat kā pienenes, audzē speciālos dārzos, lai vēlāk tās pievienotu salātlapu maisījumiem.

Pavisam jaunās lapiņas itin nemaz nedzeļ, tāpēc tās droši var pievienot salātiem, pagatavot no tām pesto un smūtiju, pirms tam ar karstu ūdeni neapplaucējot. Savukārt izvārītas nātres garšo līdzīgi kā spināti, tāpēc arī to pielietojums var būt tāds pats kā spinātiem – uzkodās, salātos, gaļas pildījumos, zupās, sautējumos, makaronu ēdienos.

Nātru pankūkas ar redīsu krēmu

Vajadzēs: pankūkām – nātres, miltus, vārītus kartupeļus, vājpienu, olas. Krēmam – 2 saišķīšus redīsu, 200 g skābā krējuma, 1 tējkaroti augu eļļas, nedaudz cukura, sāli, piparus, dažus pilienus citronu sulas.

Kā pagatavot: nātres sasmalcina, applaucē sālsūdenī un nosusina. Atdzisušās nātres sajauc ar miltiem, vārītiem kartupeļiem, vājpienu un olām, lai veidotos mīklas konsistence. Cep lielas plānas pankūkas.

Krēmam redīsus notīra, nomazgā, sasmalcina un pagatavo biezeni. Samaisa biezeni ar skābo krējumu, eļļu, pipariem, sāli, cukuru un citronu sulu.

Virza

Virza labvēlīgi ietekmē ādu, attīra asinis, uzlabo locītavu veselību, mazina reimatisma sāpes. Tā palīdzēs noregulēt sirdsdarbību, jo satur daudz kālija, kas ļoti nepieciešams sirdij. Virzu uzturā var lietot līdz pat rudenim, un tā lieliski iederas zaļajos salātos un kokteiļos, jo tai ir pārsteidzoši maiga garša un tā var aizstāt pat veikala salātus podiņos.

Aukstā zupa ar virzu un garnelēm

Vajadzēs: vienu litru kefīra vai paniņu, divas vārītas olas, vienu gurķi, sauju virzu, lociņus, sāli un citronpiparus, kā arī vienu paciņu saldētu attīrītu garneļu.

Kā pagatavot: redīsus, gurķi un olas sagriež smalkos salmiņos, virzu saplucina smalkāk, lociņus sagriež. Pievieno garneles, pielej kefīru vai paniņas un pievieno sāli.

Zaķkāposti

Kurš gan bērnībā, caur mežu ejot, nav noliecies, lai saplūktu sauju zaķkāpostu vai zaķskābeņu! Zaķkāpostus var ēst no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim, tomēr tieši pavasarī pirmie zaķkāposti, kas parādās virs zemes, ir visvērtīgākie ar visdažādākajiem vitamīniem un minerālvielām. Tie satur ļoti daudz C vitamīna, kas palīdz stiprināt mūsu imunitāti, kā arī attīrīt organismu un tonizēt to.

Pateicoties savai patīkamajai garšai, zaķkāpostu lietošanas iespējas uzturā ir ļoti plašas, taču vērts atcerēties, ka tos vislabāk ir ēst svaigā veidā. Zaķkāposti ir gana gardi, lai ēstu tos vienus pašus bez piedevām, taču tos var pievienot arī salātos, kokteiļos vai uzkaisīt virsū gatavai zupai, sautējumam vai jebkuram citam otrajam ēdienam.

Reņģu salāti ar zaķkāpostiem

Vajadzēs: diviem ēdājiem vajadzēs sešas ceptas reņģes, sauju zaķkāpostu, vienu gurķi, un vienu sarkano sīpolu. Mērces pagatavošanai vajadzēs eļļu, sāli, cukuru un balzametiķi.

Kā pagatavot: reņģes iztīra no asakām, gurķi un sīpolu nomizo un sagriež plānās ripiņās, zaļumus sasmalcina. Mērces sastāvdaļas sakuļ. Salātus kārto uz šķīvja un pārlej ar mērci.