01.05.2015 15:07

Trīs varenus Misas upes krastā augušus kokus DAP atzīst par dižkokiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Trīs varenus Misas upes krastā augušus kokus DAP atzīst par dižkokiem Einārs Binders

Pērn rudenī ķekaviešu apzinātie izmērā brangie milzu koki, kas rotā Misas upes krastus, oficiāli kvalificējušies kā valsts nozīmes dabas pieminekļi – dižkoki.

Pagājušajās brīvdienās Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) kopā ar Ķekavas tūrisma informācijas centra darbiniekiem un iedzīvotājiem devās ekspedīcijā – laivu braucienā pa Misas upi. Mērķis šim laivu braucieniem bija ne vien izbaudīt laisku laivu braucienu pa upi, bet arī apraudzīt un uzmērīt pagājušajā gadā atklātos trīs brangos kokus – ozolu, gobu un priedi.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja DAP Pierīgas reģionālās administrācijas direktors Andis Širovs, mērījumu rezultāti liecina, ka visi trīs koki atbilst dižkoku statusam. Turklāt šī ziņa ir īpaša vēl arī ar to, ka nu Ķekavas novads, kurā salīdzājumā ar citām Latvijas pašvaldībām dižkoku skaits ir neliels, ieguvis trīs milzeņus.

"Dodoties šajā laivu braucienā, DAP uzdevums bija pārliecināties – ir vai nav Misas upes krastos augošie koki dižkoki. Tad nu visus kokus uzmērījām un secinājām, ka tie būtu atzīstami par aizsargājamiem dabas pieminekļiem. Ozola stumbra apkārtmērs bija 5,76 metri, gobas – 5,63, bet priedes – 3,84 metri. Turklāt jāpiebilst, ka visi koki ir salīdzinoši milzīgi, ņemot vērā to, ka dižkoka statusa iegūšanai, piemēram, ozola apkārtmēram jābūt vismaz četri metri," teica A. Širovs.

Viņš arī norādīja, ka koki ne tikai uzmērīti, bet arī apsekots to veselības stāvoklis. Milzu ozolam atklāts neliels bojājums – dobums, jo savulaik cilvēku ļaunprātības dēļ tas ticis dedzināts. Savukārt goba un priede par spīti ievērojamam vecumam, par kuru liecina koku apkārtmērs, ir veselas.

"Sevišķi labā stāvoklī ir priede. Turklāt tā ir ļoti interesanta ar to, ka aptuveni divu metru augstumā koks sadalās divos atsevišķos stumbros. Tas ir diezgan neparasti, un šādi koki nav bieži sastopami," atklāj DAP pārstāvis.

A. Širovs arī informēja, ka, lai brangos milžus visi interesenti varētu atrast un atpazīt, dižkoki tikuši reģistrēti Dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols" un tiem piestiprināta dabas pieminekļu emblēma – zaļā ozollapiņa.

"Domāju, ka tagad ikviens tos varēs atrast un aplūkot. Turklāt pašvaldība dižkokus plāno iekļaut tūrisma maršrutos. Sevišķi ekskluzīvs piedāvājums būs laivotājiem, jo koki ir ļoti labi saskatāmi, braucot pa Misas upi. Tātad ikviens varēs upes krastos piestāt un kokus sameklēt, pie tiem nofotografēties. Un jāteic, ka visi trīs milzu koki ir tiešām īpaši, jo Ķekavas novada pašvaldībā nav nemaz tik daudz tādu dižkoku," zina teikt A. Širovs.

Portāls "Aprinķis.lv" jau rakstīja, ka pagājušajā gadā Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centrs organizēja īpašu akciju, aicinot iedzīvotājus iesniegt ziņas par jauniem, vēl neatklātiem novada dižkokiem. Kopumā akcijas ietvaros iedzīvotāji ziņoja par astoņiem vareniem kokiem novada teritorijā, tomēr ne visi no viņiem kvalificējās kā dižkoki. Tāpēc gala rezultātā uz dižkoka godu pretendēja Misas upes krastos augošā goba, priede un ozols.

Saskaņā ar Latvijas Vides aģentūras dižkoku datubāzi Ķekavas novadā līdz šim bija reģistrēti 15 dižkoki, no kuriem vairums atrodas Rāmavas muižas parkā vai tā tuvumā.

Iepriekš:

Ķekavas novadā apzināti trīs jauni, brangi dižkoki