30.04.2015 10:18

Stādu parāde Siguldā pulcēs vairāk nekā 200 pašmāju stādu audzētāju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par vērienīgāko dārzkopības notikumu dēvētā Stādu parāde Siguldā pērn. Par vērienīgāko dārzkopības notikumu dēvētā Stādu parāde Siguldā pērn. arhīvs

Šajās brīvdienās Siguldas Svētku laukumā divu dienu garumā norisināsies gadskārtējā Latvijas Stādu parāde, pulcējot dārzu mīļus un dārzkopības profesionāļus no Latvijas un kaimiņu zemēm. Šogad stādu gadatirgū piedalīsies vairāk nekā 200 stādu audzētāju.

Kā portālu "Aprinķis.lv" informēja Latvijas Stādu parādes direktore Sabīna Alta, pasākuma laikā 1. un 2. maijā no plkst. 9 Siguldā varēs iepazīt plašāko un krāšņāko stādu piedāvājumu no visiem Latvijas reģioniem. Interesenti tos varēs arī iegādāties, tāpat kā dažādas dārza preces un tehniku, amatnieku un mājražotāju darinājumus.

Stādu parādes pirmajā dienā notiks arī tradicionālā reto stādu izsole, kuru vadīs Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns. Tāpat pasākuma laikā notiks sacensības starp audzētājiem par labāko ekspozīciju, kuru mērķis ir iedvesmot apmeklētājus un citus audzētājus radīt brīnišķīgus dārzus savā sētā par prieku sev un citiem.

Turpinot iepriekšējo gadu tradīciju, Stādu audzētāju biedrība, kas ir Stādu parādes organizators, rīkos konkursu ar mērķi noskaidrot populārāko stādaudzētāju Latvijā.

Svētku laukuma centrā ikviens varēs apskatīt Latvijas tradicionālās lauku sētas iemītniekus, piemēram, trušus, aitas un pat bites. Tāpat būs iespēja uzzināt visu par dzīvnieku adopciju un varbūt pat aizvest sev līdzi kādu no dzīvniekiem, pateicoties labo un radošo darbu apvienībai "LURDA".

Neizpaliks arī Siguldas pašvaldības kolektīvu sarūpēta kultūras programma un jautras izdarības. Tāpat ikviens apmeklētājs varēs piedalīties konkursā un cīnīties par labākās puķu dobes autora godu.

Stādu parādē ar labdarības stendu sāksies akcija "Uzzied eņģeļu koks", kuras ietvaros interesenti varēs saņemt koku un krūmu stādus apmaiņā pret ziedojumiem Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai smagi slimu bērnu aprūpei mājās. Ar šiem pacientiem strādā ārsti, medmāsas, kapelāne, psihologi, psihoterapeiti. Diemžēl līdzekļi, kas tiek saņemti no valsts, nav pietiekami, lai apmierinātu bērnu un ģimeņu vajadzības pēc atbalsta.

Stādu parāde šogad norisināsies jau divpadsmito reizi pēc kārtas. Tā tiek rīkota ar mērķi popularizēt Latvijā audzētus stādus un to ražotājus. Turklāt, atšķirībā no citiem stādu gadatirgiem, Siguldas Stādu parādē tiek tirgoti tikai mūsu pašu zemē audzēti stādi.