22.04.2015 18:17

Sākoties velosezonai, policija aicina rūpēties par velosipēda drošību

Autors  Apriņķis.lv/VP
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sākoties velosezonai, policija aicina rūpēties par velosipēda drošību arhīvs

Pagājušās brīvdienās Rīgas reģionā policija ir reģistrējusi 11 velosipēdu zādzības, savukārt kopumā šogad ir nozagti jau 157 velosipēdi. Sākoties aktīvai velosezonai, aktīvāki kļūst arī velozagļi, tādēļ Valsts policija (VP) aicina riteņbraucējus rūpēties par velodrošību.

Policijas pieredze liecina, ka galvenokārt velosipēdi tiek nozagti no koplietojamajām vai kāpņu telpām, kā arī pagrabiem, kur tie atrodas nepieslēgti vai pieslēgti ar nekvalitatīvu drošības trosi, to pārkniebjot. Noziegumi tiek pastrādāti gan dienas, gan nakts laikā. VP aicina riteņbraucējus rūpēties par kvalitatīvu un drošu slēdzeni.

Par drošākajām slēdzenēm ir uzskatāmas U–veida metāliskās slēdzenes, kas ir masīvas un grūti uzlaužamas. Šādu slēdzeni vēlams novietot tuvu zemei, ar atslēgas caurumu vērstu pret zemi, lai apgrūtinātu velozaglim iespēju to atmūķēt.

Policija atgādina, ka parastās drošības troses ir iespējams pārkniebt dažu sekunžu laikā un apkārtējiem neradīsies aizdomas par velosipēda zādzību, turpretī, izmantojot U-veida slēdzenes, velozagļa darbs tiek apgrūtināts un aizņem vairāk laika, kas dod iespēju arī apkārtējiem ieraudzīt un pievērst uzmanību velozādzībai, ziņojot par noziegumu policijai.

Ja ir iespēja, velosipēdu jāpieslēdz tam paredzētās velonovietnēs, kur ir kvalitatīvi statīvi, kas ir izturīgi pret bojājumiem un pie kuriem ir iespējams pieslēgt velosipēdu ar visu rāmi un vismaz vienu riteni. Ja velonovietne nav brauciena galamērķa tuvumā, būtu jācenšas velosipēdu pieslēgt videonovērošanas kameru darbības zonā.

Atstājot velosipēdu garāžās, šķūnīšos, kāpņu telpās un pagrabos, tie jāsaslēdz ar drošu slēdzeni, un, ja ir iespējams, velosipēds jāpieslēdz pie nekustīga priekšmeta vai jāsaslēdz velosipēda rāmis ar riteni. Ja ir vairāki velosipēdi, vēlams saslēgt tos kopā un noteikti pieslēgt pie nekustīga priekšmeta, lai apgrūtinātu velosipēdu nozagšanu un pārvietošanu. Jāizvairās velosipēdu atstāt uz balkona, īpaši dzīvojot pirmajā vai otrajā stāvā, jo tad zaglis divriteni var noskatīt un nozagt, neiekļūstot telpās.

Pērkot jaunu velosipēdu, jāveic tā reģistrāciju Ceļu satiksmes drošības direkcijas e-pakalpojumu mājaslapā, kas atvieglos jau nozagta velosipēda atgriešanu tā likumīgajam īpašniekam. Pērkot lietotu velosipēdu, jāveic šasijas numura pārbaude mājaslapā, lai noskaidrotu, vai pirkums nav reģistrēts kā nozagts velosipēds.

Par to, kā parūpēties par sava velosipēda drošību publiskās vietās, vairāk informācijas šeit un šeit.