17.05.2012 17:27

Autobusā visi vienādi

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mērojot ceļu no Jaunmārupes uz Rīgu, sabiedriskajā transportā nejauši kļuvu par liecinieci kādai audzinošai, bet reizē nedaudz mulsinošai situācijai.

Brīdī, kad autobusa durvīm vajadzēja aizvērties, tajās iestājās kāds puika. "Skrien ātrāk," viņš sauca neatlaidīgi turot durvis un skubinot draugu, kurš vēl tikai steidzīgi tuvojās autobusam. Abi varēja būt kādus 11 gadus veci, džinsu biksēs, apbružātos apavos – kā jau puikas, kuri pēc skolas, šķiet, bija aizmaldījušies nedaudz tālāk par savas mājas pagalmu. Iekāpjot abi pateica šoferim paldies par laipno žestu, ka pagaidījis.

Šoferis gan nepalika parādā atbildi un nekavējoties lika abiem delveriem nopirkt biļetes. Zēniem naudas nebija, un viņi gribēja nobrauktu tikai vienu pieturu. Taču šoferis bija nelokāms un lika zēniem izkāpt. "Stulbenis," izkāpjot nolamājās viens no viņiem.

"Jaunais, cilvēk, izvēlieties vārdus. Sabiedrībā, kurā augsiet, jūs par šādiem vārdiem sitīs," tieši tik pareģojoši, audzinoši un skarbi bija šofera vārdi diviem jauniem bezbiļetniekiem, kuriem acīmredzot nebija nedz naudas, nedz arī e-talona, kurš skolēniem paredz braukšanas atlaides.

Protams, kurš gan cits, ja ne apkārtējā sabiedrība un pieaugušie audzinās mūsu jauno paaudzi, pastāstīs, ka bez biļetes vizināties autobusā nedrīkst. Un ko gan nākotnē varam sagaidīt no bērniem, kuri jau mazotnē iemācījušies krāpties un pārkāpt noteikumus. Taču – vai tālāko ceļu abiem bija pareizāk mērot gar ielas malu, kur satiksme nenorimst ne mirkli? Taisnība jau šoferim bija. Bet vai patiešām bērnam, kurš vēl sēž skolas solā, vajadzētu pirkt biļeti par 70 santīmiem? Pārāk dārgi.