04.03.2015 12:11

Laiks tecināt kļavu sulas!

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Laiks tecināt kļavu sulas! Delfi.foto.lv

Logā saulīte iespīd arvien biežāk, un šķiet, ka pavasaris ir teju pie durvīm. Siltā laika dēļ agrāk nekā citus gadus sācies kļavu sulu laiks. Tāpēc droši ir laiks doties uz laukiem, jo sulas ir!

Parasti kļavām sulas sāk tecēt marta vidū, taču šogad, tāpat kā pērn, tās riešas neticami agri. Daudzviet tirgū tās jau ir nopērkamas vidēji par 1,60 eiro litrā, un arī cilvēki, kas ar to nodarbojas, teic, ka sulu tecināšanas sezona ir sākusies.

Lai kļavām sāktu tecēt sula, gaisa temperatūrai jāpaceļas virs nulles, un nav tik būtiski, ka atkususi vien pati zemes virskārta. Zinātāji teic, ka visai drīz varētu sākt tecēt arī bērzu sulas – tas varētu notikt jau pēc nepilnām trim nedēļām, ja vien laikapstākļi būs labvēlīgi.

Ja vērtīgās sulas dosies iegūt pats, atceries, ka gluži ielas malā augošā kokā urbt nav vēlams. Sulu iegūšanai vislabāk būtu izvēlēties saulainā vietā, uzkalniņā, pēc iespējas tālāk no lielceļiem augošu kļavu. Tāpat, jo augstāk urbsi un jo saulaināka vietā to darīsi, jo iegūtās sulas būs saldākas.

Urbt kurā katrā kokā nebūtu prātīgi, ir jāizvēlas koks, kura diametrs ir vismaz 30-40 centimetri. Pats urbums jāveic 5-10 cm dziļumā un pēc tecināšanas cauruma vieta jāaizdara ar tapiņu, jo tā, kā jau jebkura brūce, ir atvērta infekcijām, un koks var saslimt.

Ja pēc sulām dosies uz tirgu, svarīgi ir ņemt vērā, ka noteikti vajag skatīties, vai sulas ir gana dzidras, un nav jābaidās pārdevēju arī izvaicāt. Taču, protams, sulas vislabāk būtu pirkt no uzticamiem, zināmiem cilvēkiem vai arī aizbraukt pašiem tām pakaļ, pie reizes apskatot arī vietu, kur sula tiek tecināta.

Viena pieaugusi kļava, pilnīgi izmantojot pavasara sulas tecēšanas laiku, var dot aptuveni 100 litru sulas, ko var lietot kā veselīgu dzērienu svaigā veidā vai arī ieraudzētu lietošanai vasarā.

Kļavu sulā ir ļoti labs minerālvielu sastāvs, kas veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, līdz ar to nieres veiksmīgi darbojas un filtrē aizturēto šķidrumu. Tāpat, ik dienas izdzerot divus litrus sulas, no organisma tiek izvadīti visi ziemas laikā uzkrātie sārņi. Zīmīgi, ka sulas nerada alerģiju, tāpēc tās droši uzturā var lietot arī bērni.

Vērtīgās sulas var ne tikai dzert – tajās var gatavot arī ēdienus. Protams, jārēķinās, ka aktīvās vielas vāroties aizies bojā, toties minerālvielas saglabāsies, turklāt kļavu sulās esošais cukurs piešķirs īpašu garšas niansi. Kļavu sula iederēsies gan saldajos ēdienos, piemēram, rīsus var vārīt kļavu sulā, kļavu sulu var izmantot kokteiļos, gan arī tajā var marinēt gaļu vai, piemēram, vārīt pupiņas.

Tāpat kļavu sulas var izmantot arī skaistumkopšanā, ar tām var skalot matus. Tās palīdz atbrīvoties no blaugznām, mati ātrāk aug un ir kuplāki. Sulā var mazgāt arī seju, jo tajās esošās vielas uzlabo ādas elastību un sejas krāsu, pasargā ādu no pavasara saules staru kaitīgās ietekmes.