Veco datoru un elektronikas izstāde Siguldā

Veco datoru un elektronikas izstāde Siguldā www.pchistory.lv

Piektdien plkst. 19.00 Siguldas pagasta kultūras namā atklās vienīgā un lielākā kolekcionāra Baltijā, siguldieša un Datoru muzeja īpašnieka Mihaila Babjoniševa veco datoru un vecās elektronikas eksponātu izstādi.

Ja pirms divdesmit gadiem dators Latvijas iedzīvotāju mājās bija brīnums, šobrīd tā jau ir ikdiena. Turklāt tehnoloģijas attītās tik strauji, ka gluži vai neiespējami visam jaunajam izsekot līdzi, bet vecā tehnika lēnām tiek aizmirsta.

Siguldā ir kāds kolekcionārs, kas aizvēsturisko aparatūru cenšas ne tikai saglabāt kā eksponātus, bet arī uzturēt darba kārtībā.

"Es ceru, ka tas jūs ieinteresēs, un jūs redzēsiet vecos pagājušā gadsimta datorus, tehniku, ar kādu mēs sākām strādāt tajos tālajos gados. Tā var likties dīvaina un ļoti lēna, bet uz tās mēs strādājām, un ar to bijām diezgan apmierināti," stāsta veco datoru kolekcionārs Mihails Babjoniševs, piebilstot, ka mūsdienās bērni vairāk spēlē spēlītes, interneta vietnēs čato, bet nezina, no kā tā brīnumkaste sastāv un kāds ir tās darbības princips.

"Muzejs tapa 2007. gadā un sākotnēji tā bija neliela telpa, un tajā bija apmēram ducis eksponātu. Pēc tam muzejs tika paplašināts, bet šobrīd jau arī jaunās telpas ir pārpildītas ar eksponātiem. Visa šī tehnika muzejā ir ar mīlestību restaurēta un atjaunota. Muzejā jūs varat ieraudzīt daudz vairāk: vecos radio, televizorus, veco telefonu aparatūru, un vēl daudz ko, kas ir saistīts ar elektroniku un datortehniku, un ne tikai. Šis veco datoru muzejs ir privāts muzejs, kura apmeklējums ir bezmaksas, un to var apmeklēt visi. 80% no datoriem, kas atrodas muzeja rīcībā, ir darba kārtībā, pārējie tiek pakāpeniski atjaunoti."

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja satikties ar kolekcionāru izstādes darba laikā un izpētīt kolekcijā atrodamo pirmo profesionālo galda datoru "Gulip 286", ko 1986. gadā lietoja ERL laboratorija. Varēs apskatīt informācijas nesējus, pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Bulgārijā ražotos cietos diskus ar tikai trīs megabaitu lielu atmiņu no krievu datoriem "SM1" un "Minsk 32". Apskatāms būs arī 20 kg smags portatīvais dators, ko izmantoja 80. gadu sākumā.

Izstāde būs skatāma no 6. līdz 22. februārim darbadienās no plkst.10 līdz 19, sestdienās, svētdienās no plkst. 10 līdz 14. Ieeja bez maksas.

Papildus Info