Izrāde "Re: Atmoda" Berģos

Izrādē "Re: Atmoda" skatāma 12. februārī plkst. 19 kultūras centrā "Berģi". Izrādes darbība notiek 90. gadu sākumā Rīgā. Pilsētas centrā ir barikādes, un ir ieņemts Preses nams. Tomēr par politiskajiem notikumiem daudz svarīgāks ir kādas Rīgas daudzdzīvokļu mājas jumts – uz tā skan Viktora Coja mūzika un mostas kāda pirmā mīlestība.

"Izrādi pēc jaunās dramaturģes Ligitas Lukstraupes lugas "Lāsteka" motīviem iestudēju tās aktualitātes dēļ," saka režisore Dita Balčus. "Šī izrāde ir par jauniešu mīlestību, kurai nav tautības, un barikāžu notikumi ir laiks, kad tā mostas.

Izrādes centrā ir divi jaunieši – viņu mīlestība un attiecību veidošanās, bet no iestudējuma būs ko paņemt visu paaudžu skatītājiem. Skanēs Viktora Coja dziesmas, kuras caurvij brīvības alkas un kuras uzrunā ne tikai jaunībā, bet jebkurā vecumā. Vienīgi, cik dzīves laikā spējam tās uzturēt, jo bieži nākas pielāgoties. Un jautājums ir, vai to vajag.

Pieaugušajiem skatītājiem izrādē būs saistoši vērot bērnu un vecāku attiecības. Iestudējumu caurauž arī trešā tēma – skolēns un skolotājs. Bieži vien skolotājam ir pat izšķiroša loma jauniešu pasaules uzskata veidošanā, jo viņi ar pedagogiem pavada vairāk laika nekā ar mammu un tēti. Vecāki bieži vien ir ļoti aizņemti, tāpēc ne vienmēr atrod laiku pārrunām un diskusijām ar bērniem. Arī ieklausīšanās jauniešos izpaliek. Dzīvojam ar saviem bērniem zem viena jumta, bet ļoti maz par viņiem zinām, tāpat kā bērni par mums.

Šajā izrādē mūzikas skolotāja ir savu audzēkņu domu biedrene. Viņa spēj uzklausīt jauniešus bez didaktiskas pamācīšanas, un jaunieši ar viņu ir atklāti kā ar draugu, kuram var uzticēt pat vairāk nekā vecākiem.

Vēstures faktos balstītā izrāde "Re: Atmoda" ir veidota kā personīga saruna ar dažādu paaudžu skatītājiem. Būtībā tas ir stāsts par izvēlēm – gan tām, kuras izdara stāsta varoņi jaunieši, gan tām, kuru priekšā ir tikko atjaunotā Latvijas valsts."

 

 

Papildus Info

  • Norises vieta: Kultūras centrs Berģi
  • Notikuma sākums: 2016-02-12 19:00:00