29.04.2012 09:52

Nesavaldīja un nošāva

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc lepnas un rūpīgas Lielās talkas maisu saskaitīšanas ikviens atkal varēja uzelpot un nodoties nākamās nedēļas "lielo brīvdienu" gaidīšanai.

Svētku brīvdienas šogad padevušās īpaši pateicīgas, arī svinīgo un sportisko aktivitāšu klāsts samērā daudzveidīgs – ko darīt būs.


Tomēr priekpilno gaidīšanu nedēļas vidū aizēnoja kāda gaužām skumja vēsts, kas vienaldzīgus neatstāja nedz dzīvnieku mīļus, nedz līdzjūtīgos, nedz racionāli domājošo radības kroni – otrdienas vakarā tika pieņemts nežēlīgs lēmums likvidēt Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas taku iemītnieci lāceni Madi.

Kaut kur dzirdēti sirmu mednieku varoņstāsti par to, kā reiz nošāvuši lāci. Pie mums gan tas noticis reti. Laikam jau arī tāpēc, ka lāči Latvijas mežos ir liels retums. Taču, kā rādās, tas nav nekāds kritērijs un lāču ķērāji tomēr neizturēja elpu aizraujošo Mades pēdu dzīšanā, miega zāļu vietā iešaujot nāvējošu lodi. 17 gadus vecā ķepaine Made – neskaitāmu bērnības atmiņu tēls un kopējas Velgas Vītolas lolojums – nu jau ir nodota profesionālu taksidermistu rokās un turpmāk būs apskatāma kā izbāzenis.

Lai gan cilvēku drošība, protams, ir svarīgāka, žēl, ļoti žēl, ka profesionāli apmācīti cilvēki tomēr neprata tikt galā un vest pie prāta dzīvnieku, kurš pieradis pie cilvēka un, sajūtot brīvības garšu, neprata apstāties. Reizēm daba ir skarba, bet cilvēks divtik.