Izstāde "Dole. Salaspils. 1945 – 2012. Ģimenes stāsts"

Pirms vairāk kā 50 gadiem likti pamati Rīgas Hidroelektrostacijai (HES). Plānotā ūdenskrātuve paredzēja Doles salas appludināšanu un lielas pārmaiņas vietējiem salas iedzīvotājiem.

Atklājot izstādi "Doles salas ģimenes stāsts", Salaspils Daugavas muzejs aicina uz ceļojumu laikā, lai uzzinātu kā vairākiem desmitiem dolēniešu ģimeņu nācās piekāpties padomju varai un pamest dzimtās mājas.

No mājas redzamais skaistais skats uz Daugavu ir salaspilieša Ērika Miķelsona spilgtākās atmiņas par dzīvi Doles salā. Lai arī pagājuši gadu desmiti, viņš bērnības mājas joprojām redz sapņos.

Izstāde par salas vēsturi tapusi astoņu mēnešu garumā. Tā iepazīstina ar Doles salas dzimtām. Lielu daļu ekspozīcijas veido Miķelsonu ģimenes saglabātās lietas, kas stāsta gan par sadzīvisko, gan saimniecisko dzīvi salā.

Miķelsonu ģimene Doles salu pamet 73. gadā, bet "Vecstundu" māju atslēgas netiek izmestas. Tās saglabā bērniem un mazbērniem, kas ar Miķelsona kunga gādību interesējas par savas ģimenes sākumiem.

Ērika darba mūžs saistīts ar Salaspili. Viņš sporto, dejo, piedalās vēlēšanu komisijā, strādā padomju saimniecībā. No 91. gada ir Kultūras nama "Rīgava" direktors un vairāk kārt ievēlēts Salaspils domes sastāvā.

Doles sala ir viena no vissenāk apdzīvotajām vietām Latvijas teritorijā. Tā piedzīvojusi dažādus juku laikus, zviedru, krustnešu un vikingu uzbrukumus, tomēr vissmagākais trieciens bija Rīgas HES uzbūvēšana.

Ar vienas Doles ģimenes stāstu Daugavas muzejā var iepazīties līdz 16. septembrim.

Bilžu galerija apskatāma ŠEIT.

Video:

Papildus Info

  • Norises vieta: Daugavas muzejs
  • Notikuma sākums: 2012-05-03 10:00:00
  • Notikuma beigas: 2012-09-16 10:00:00