Koru koncerts Salaspilī

Šogad aprit 135 gadi, kopš pie Salaspils Labdarīšanas biedrības tautas skolotāja Andreja Bokšes vadībā dibināts jauktais koris ar 22 dziedātājiem.

Salaspils kori ir vieni no senākajiem Latvijā. Salaspils koris piedalījās II Vispārējos Dziesmu svētkos, bet III Vispārējos Dziesmu svētkos Salaspils tika pārstāvēta jau ar diviem koriem. Šis fakts ir kā atskaites punkts kora dziedāšanas tradīciju sākumam mūsu novadā.

Kora dziedāšanas simtgade 1979. gadā Salaspilī tika atzīmēta ar padomju laikam neraksturīgu nacionālu pieskaņu un vērienīgu koncertu, kā arī Dziesmu svētku akmens atklāšanu botāniskajā dārzā. Tautas apziņā kora dziedāšanas kustība vienmēr uzskatīta par nacionālu kustību. Ko vārdos nedrīkstēja, to dziesmās izdziedāja – savu mīlestību pret tēvzemi, dzimto valodu un cieņu pret latviešu kultūrvēstures nepārtrauktu ritējumu.

Kora dziesmas svētki Salaspilī ir atdzimuši – svinēta 115., 125. un 130. gadskārta. Nu atkal ir apritējuši pieci gadi, kad 20. septembrī celsim godā kora dziesmu, kāda tā vijusies cauri laikiem jau kopš 1879. gada. Salaspilī notiks vairāki skanīgi pasākumi, kas mums atgādinās un jaunatklās, mūs iepriecēs un saviļņos. Pulksten 11 aicinām pievienoties dziesmas sveikšanā tās lielajā dienā pie Dziesmu svētku akmens Nacionālajā Botāniskajā dārzā.

Pulksten 16 ar ziediem un svecītēm pieminēsim pirmo dziedāšanas skolotāju Andreju Bokši viņa atdusas vietā Salaspils Vecajos kapos. Paldies visiem labas gribas cilvēkiem, kas piedalījās ziedojumu vākšanā, lai atjaunotu piemiņas zīmi, kas savulaik tika uzstādīta kora dziesmas simtgadē.

Brīvdabas koncertā pulksten 17 svētku laukumā pie kultūras nama "Rīgava" kopkorī sadziedāsies gan Salaspils, gan citu novadu kori no Rīgas, Carnikavas, Ropažiem un Ikšķiles, spēlēs pūtēju orķestris "Salaspils", Mūzikas un mākslas skolas perkusionistu grupa, bet svētkus krāšņākus vērtīs deju kolektīvs "Ūsiņš".

Visu dienu kultūras namā "Rīgava" būs apskatāma unikāla Roberta Kulpes privātkolekcija "Ieskats Dziesmu svētku vēsturē" – svētku nozīmītes, goda zīmes, saktas, programmas, biļetes no Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem, Latvijas skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkiem, Latvijas novadu Dziesmu svētkiem un latviešu Dziesmu svētkiem Eiropā, Amerikā un Kanādā.

 

Papildus Info

  • Norises vieta: Salaspils, laukums pie k/n
  • Notikuma sākums: 2014-09-20 17:00:00