17.07.2014 17:22

Īrijas latvieši Inčukalna invalīdu biedrībai saziedojuši 700 kilogramus mantu

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pērn augustā Īrijā dzīvojošie latvieši no Inčukalna Ieva un Juris Melderi nolēma realizēt labdarības akciju ar mērķi palīdzēt saviem mājās palikušajiem tautiešiem – invalīdu biedrībai "Mūsmājas".

Invalīdu biedrība Inčukalnā, sadarbojoties ar vairākām citām organizācijām un privātpersonām, nodrošina palīdzību tiem iedzīvotājiem, kam dažādu iemeslu dēļ tā ir īpaši nepieciešama.

Nedēļas laikā Ieva un Juris apzināja atsaucīgus latviešus visās lielākajās Īrijas pilsētās, jo ticēja, ka viņi nav vienīgie, kas grib palīdzēt. Izgatavojot vairākas reklāmas, afišas un videomateriālus, tika pievērsta arī citu latviešu uzmanība labdarības akcijai un ziedojumu vākšanai, ko nosūtīt uz Inčukalnu. Visā Īrijas teritorijā dažādu cilvēku mājās tika izveidoti ziedojumu vākšanas punkti.

Ieva stāsta, ka cilvēku atsaucība esot bijusi neiedomājami liela. Kāds ziedojis invalīdu ratiņus, citi – pārtikas pakas, apģērbu, apavus, bērniem nepieciešamās preces, rotaļlietas, sadzīves ķīmiju un daudz ko citu. Ieva un Juris personīgi devušies uz vairākām pilsētām, lai paņemtu saziedoto un sapakotu to kastēs sūtīšanai uz Latviju.

"Lai gan daudzas latviešu ģimenes Īrijā ir uz palikšanu un nedomā atgriezties Latvijā, tomēr savus tautiešus un dzimteni neviens neaizmirst, un tiklīdz ir iespēja palīdzēt, viņi atsaucas un palīdz, kā spēj," teic uzņēmīgā sieviete.

Īpaši lielu ieguldījumu šajā labdarības akcijā snieguši arī preču pārvadātāji Valdis Bušmanis, Valdis Rudzītis un Juris Lansbergs, kuri apņēmās visu saziedoto bez maksas aizvest uz Latviju. Kopumā uz Inčukalnu tika nogādātas četras saziedoto mantu kravas, kuru kopējais svars sasniedza gandrīz 700 kilogramus. 

Invalīdu biedrības "Mūsmājas" vadītāja Valda Pavloviča pastāstīja, ka ar ziedojumiem, kas saņemti no Īrijas, esot palīdzēts teju 200 cilvēkiem. To esot bijis tik daudz, ka vēl šodien "Mūsmājās" ēd Īrijā saziedotos makaronus.

Tāpat viņa arī norādīja, ka vasaras sezonā, kamēr mežā ir ogas un sēnes, bet dārzos aug dārzeņi un augļi, biedrībai ir pārtraukums, tādēļ tik intensīva palīdzība kā citās sezonās šobrīd netiek sniegta, kas ir jau ilggadēja darbības prakse.

Savukārt rudenī, kad Inčukalna invalīdu biedrība "Mūsmājas" atkal sāks darboties aktīvāk, tā plāno īstenot arī vairākus jaunus projektus kopā ar tādām organizācijām kā Borisa un Ināras Teterevu fonds, "Ziedot.lv" un Latvijas Samariešu apvienība. V. Pavloviča gan norāda, ka lielu atbalstu sniedzot arī vietējie Inčukalna novada iedzīvotāji, kas īpaši daudz ziedo pašu audzētos augļus un dārzeņus. Sadarbība noteikti tikšot turpināta arī ar Ievu Melderi.