17.04.2012 09:14

Arī prāts dūmos

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Arī prāts dūmos arhīvs

Vajadzētu legalizēt vieglās narkotikas, zāles smēķēšana taču nav nekas slikts, tas apkārtējos netraucē, toties smēķētājs iegūst labas sajūtas.

 

Šāds viedoklis aizvadītajās dienās komentāros internetā izskanējis vairākkārt. Savukārt zālītes noliedzēji ir kaut kas līdzīgs dinozauriem, kuri nespēj dzīvot mūsdienīgi, un tikai tad, kad šī vecā paaudze apmirs, pārējie varēs brīvi baudīt labsajūtu sniedzošo zālītes dūmu.

Komentārus internetā raksta jaunieši, to apliecina dāsnais rupjību klāsts. Protams, jaunība ir laiks, kad gribas spītēt un darīt tieši to, kas aizliegts, gribas eksperimentēt un paplašināt savas varēšanas, darīšanas un uzdrīkstēšanās robežas. Diemžēl kopš 90. gadiem visbiežāk brīvības iekarošanas ceļi ved tieši uz alkohola, cigarešu un arī narkotiku pusi.

Pērn Nacionālais veselības dienests veicis pētījumu – salīdzinājumā ar 2007. gadu narkotiku lietotāju skaits samazinājies par 1,8 %, bet lietotāju vai tikai pamēģinātāju skaits pagājušajā gadā tomēr ir bijis liels – 14,3 % no 4500 aptaujātajiem vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem. Tāpat kā iepriekšējos gadus, izplatītākā nelegālā narkotiskā viela bijusi marihuāna, ko noprovējis teju katrs astotais mūsu valsts iedzīvotājs. Nākamās populārākās narkotikas ir ekstazī, ko lietojuši 2,7 % respondentu, tam seko amfetamīni, kokaīns un dažādi opioīdi.

Ja ar represīvām metodēm izdevies mazināt stipro narkotiku lietošanu un izplatību jauniešu vidū, tad alkohola, nikotīna un zālītes popularitāte mazumā neiet. Kā pasargāt no neatgriezenisku veselības bojājumu nodarījuma sev to jauniešu daļu, kas ir uzņēmīgi pret negatīvajām sociālajām parādībām un nesaprot to kaitīgumu? Skaidrs ir tikai tas, ka roku rokā jāstrādā kontrolētājiem, sodītājiem un izglītotājiem.

Savulaik kādā seminārā klausījos kāda ārsta stāstīto, ka nav tādu vieglo un stipro narkotiku, tās visas rada atkarību un graujoši iedarbojas uz nervu sistēmu un smadzeņu darbību. Šķiet, tik saprotami – ja gribi būt normāls, gudrs cilvēks, alkohols, smēķēšana un narkotikas tikai kaitēs. Diemžēl laikam jau taisnība teicienam, ka nevar atņemt to, kā cilvēkam nav. Bet kāpēc nav prāta, lai saprastu elementāras lietas, – tas jau ir cits jautājums.