22.05.2014 12:10

Nepatīkams pārsteigums: EP vēlēšanās nevarēs piedalīties daudzi tūkstoši ārzemēs dzīvojošo tautiešu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nepatīkams pārsteigums: EP vēlēšanās nevarēs piedalīties daudzi tūkstoši ārzemēs dzīvojošo tautiešu Krišjānis Grantiņš

Balsošana pēc vēlētāju sarakstiem sagādājusi grūtības Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās piedalīties ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem.

Kāds jauns vīrietis, kurš šomēnes atgriezās Latvijā pēc četru gadu studijām ASV, aģentūrai LETA pastāstījis, ka ar nožēlu konstatējis, ka nevarēs nobalsot EP vēlēšanās, jo pēdējos gadus savu dzīvesvietu viņš deklarējis ASV, bet Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pieejamajās datu bāzēs par viņu nekādu ziņu nav.

Vīrietis nav bijis informēts, ka viņam līdz ar dzīvesvietas maiņu būtu bijis savlaicīgi jāparūpējas arī par atbildīgo dienestu informēšanu, lai nodrošinātu iespējas nobalsot Latvijā, tāpēc tagad viņam teorētiski vienīgā iespēja nobalsot būtu pa pastu no Latvijas caur ASV.

Ar līdzīgām problēmām saskāries arī kāds portāla "Tvnet.lv" lasītājs, kurš patlaban dzīvo Igaunijā un kurš nevar piedalīties sestdien gaidāmajās vēlēšanās. Pēc vīrieša stāstītā, viņš neesot saņēmis no Latvijas sūtīto vēstuli par balsošanas iecirkņa izvēli. Vīrietis pirms dažām dienām ieskatījies CVK interneta mājaslapā, kur atrodamā informācija liecinājusi, ka viņam ir tiesības piedalīties vēlēšanās, bet EP vēlēšanās viņš nevar balsot, jo nav laicīgi izvēlējies iecirkni. Minētā izvēle vīrietim bija jāizdara līdz 29. aprīlim.

Viņš pieļauj, ka nepatīkamais pārsteigums var skart daudzus tūkstošus potenciālo vēlētāju, kuri lielāko daļu laika pavada ārpus dzimtenes un kā pamata dzīvesvietu norādījuši citu valsti. Šiem cilvēkiem ir Latvijas pases, bet 24. maijā gaidāmajās EP vēlēšanās viņi piedalīties nevar, jo viņi līdz aprīļa beigām nav oficiāli izvēlējušies balsošanas iecirkni.

Tā kā no aptuveni 200 000 ārzemēs dzīvojošo Latvijas pilsoņu tikai 2000 laicīgi izvēlējušies savu balsošanas iecirkni, problēma varētu skart daudzus tūkstošus cilvēku.