14.02.2014 13:28

Tautieši Lielbritānijā cieš pašu nezināšanas dēļ

Autors  www.anglobalticnews.co.uk
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Konsultāciju birojs "FAQ & Support", kas sniedz juridiska rakstura un tulkošanas pakalpojumus Lielbritānijā mītošajiem tautiešiem, atzīst, ka visbiežāk latvieši Lielbritānijā cieš dažāda veida mazāku vai lielāku pārkāpumu dēļ, tieši nezinādami valodu un neizprotot vietējo likumdošanu.

Veicot konsultāciju biroja statistikas pārskatu, kuros jautājumos visbiežāk cilvēki griežas pēc palīdzības, secināts, ka pirmais un visaktuālākais jautājums ir dažāda veida dokumentu/veidlapu aizpildīšana. Valodas nezināšanas dēļ cilvēki nespēj saņemt visu nepieciešamo atbalstu, ko šī valsts spētu viņiem sniegt.

Tāpat bieži tā notiek, ja dokumentu aizpildījis kāds draugs, paziņa vai tā saucamie "konsultanti", par kuriem Lielbritānijā uzdodas ne mazums. Tie ir "konsultanti", kuri vairāk vai mazāk ir apguvuši valodu un solās, ka visu pārzina, bet rezultātā cilvēki nesasniedz vēlamo iznākumu, jo netiek atrunātas visas kvalifikācijas. Tādās reizēs cilvēkiem nepieciešams speciālistu atbalsts, kas palīdz risināt izveidojušās situācijas.

Kā viens no sāpīgākajiem jautājumiem jāmin, ka cilvēki neapdomīgi strīda brīžos palīgā sauc britu policiju. Konsultāciju birojs vadītāja Laima Brencs stāsta: "Arī valodas un likumu nezināšanas dēļ cilvēki izdara lēmumus un rīkojas, kā to darītu Latvijā, piemēram, ģimenes strīdu gadījumos zvana policijai, lai pabaidītu, "pārmācītu" savu otru pusi, bet rezultātā kultūras atšķirību un likumu neizpratnes dēļ tiek izšķirtas ģimenes, partneris apcietināts, sociālie dienesti mēdz bērnus pat ievietot audžu ģimenēs, un uz laiku, kamēr tiek veikta izmeklēšana, ģimenei ir liegums satikties. Tāpat ir gadījumi, kad cilvēkam nākas atteikties no savas nākotnes karjeras sodāmības dēļ.

Reizēm neizdodas arī pārliecināt ne policiju, ne sociālos dienestus par neinformētas izvēles izdarīšanu un kļūdu, kas nekad nebūtu izdarīta, ja cilvēkiem būtu bijušas zināmas iespējamās sekas. Un rezultātā abām pusēm nākas izciest sodus, kādi paredzēti Anglijas likumdošanā. Tādās reizēs žēl noskatīties, ka bez tā visa pilnīgi varēja iztikt."

Britu policijai un sociālajiem dienestiem ir pienākums katru izsaukumu un trauksmes signālu pārbaudīt un iztirzāt visu pilnīgos sīkumos, ko ne reti mūsu tautieši saskata kā nevajadzīgu, pārspīlētu iejaukšanos viņu personīgajā dzīvē.