30.01.2014 14:43

"Latvian Voices": Mūsu mērķis ir latviskuma nešana ārvalstīs

Autors  Tvnet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Latvian Voices" un vācu a cappella grupa "Viva Voce". "Latvian Voices" un vācu a cappella grupa "Viva Voce". www.tvnet.lv

Latviešu a capella meiteņu grupa "Latvian Voices" un bavāriešu puišu grupa "Viva Voce" gatavo jaunu ziemas mūzikas albumu.

Portāls "Tvnet.lv" devās uz "Sound Division" ierakstu studiju apciemot abas grupas, kā arī noskaidrot, kā latviešu meitenēm izdevās piesaistīt slaveno producentu Rolfu Zukovski (Rolf Zuckowski) un ierakstu kompāniju "Universal Music Group".

"Kad runa ir par mūsu balsīm, mums nav limitu"

Jaunajā albumā ir dažāda mūzika, pārsvarā ziemas laika un Ziemassvētku gaidīšanas laika dziesmas. Albuma nosaukums ir "Brīnumu laiks", tā ir arī topošā albuma tituldziesma. Abas grupas kopā ar Vācijā slaveno producentu Rolfu Zukovski jau divas nedēļas veido starptautisko un eiropeisko projektu piecās valodās.

Abas grupas jau ir Vācijā kopīgi uzstājušās kopīgos koncertos, tikai katra savā programmā. Jaunieši cer, ka šis nebūs viņu vienīgais projekts kopā. Iespējams, ka albumam sekos vēl viens. "Mēs patiešām vēlētos, lai kopā ar puišiem varētu uzstāties arī Latvijā. Domājam, ka uz to iesim un tas notiks," stāsta meitenes. Puiši atzīst, ka šobrīd jau tiek plānoti datumi koncertiem Vācijā. Ja albums kļūs populārs, jaunieši plāno doties pat koncertturnejās.

Producents Rolfs Zukovskis stāsta, ka gan puišus, gan meitenes pirmo reizi saticis Vācijā. "Meitenes es pirmo reizi ieraudzīju Hamburgas baznīcā, kur viņas uzstājās. Man ļoti iepatikās viņu balsis, kā arī īpašā atmosfēra, ko viņas cilvēkiem spēja radīt tieši Ziemassvētku laikā. Vēlāk pie manis pienāca meiteņu menedžere un vaicāja, vai es spētu meitenes padarīt populārākas un palīdzēt viņām atrast jaunu pieeju.

Savukārt puišu grupu "Viva Voce" es pirmo reizi satiku kādā ciematā, kur puiši uzstājās ar koncertu nabadzīgiem bērniem un bērniem ar īpašām vajadzībām. Puiši man jautāja tieši to pašu. Abām grupām atbildēju, ka par to tikai padomāšu," paskaidro producents. "Taču tad abas grupas dzirdēju kopā kādā mūzikas festivālā Šveicē, vairāk nekā pirms diviem gadiem. Pie sevis nodomāju, ka savienot kopā šīs abas grupas būtu kas īpašs, jo zinu vairākas a capella puišu grupas, taču nezinu nevienu a capella meiteņu grupu."

"Kad "Latvian Voices" koncertēja Holandē, dzirdēju, ka vietējiem iedzīvotājiem koncerts ļoti patika, kā arī viņi jau bija ieinteresēti dzirdēt jauno albumu. Bet to mēs vēl redzēsim. Vācija ir liela valsts, un, ja kāds tur spēj būt veiksmīgs, tas patiešām ir kaut kas. Cik tālu aizies šis albums, grūti paredzēt. Man šķiet, ja spēsim parādīt sevi Vācijā, tad būsim nokļuvuši pavisam citā līmenī," stāsta producents.

Fokusējas uz Vācijas tirgu

Laura, viena no "Latvian Voices" meitenēm, paskaidro, ka Vācija, Hamburga, ir meiteņu galvenā vieta, kur uzstāties. "Esam koncertējušas, piemēram, Šveicē, Itālijā, Spānijā un Korejā, šobrīd kopā darbojamies jau piecus gadus un, godīgi sakot, vairāk esam bijušas ārpus Latvijas, arī koncerti ir vairāk ārvalstīs. Mūsu mūzikas pazinēju ārvalstīs ir daudz vairāk nekā šeit. Vācija mums ir galvenā vieta tāpēc, ka mūsu menedžere ir vāciete, mēs atskaņojam latviešu tautasdziesmas un daudzas latviešu dziesmas," viņa atzīst.

"Mūsu mērķis ir latviskuma nešana ārvalstīs. Protams, mēs mēdzam izpildīt arī kādu vācu dziesmu, piemēram, kādu no viņu tautasdziesmām, taču pārsvarā nākam ar savu mūziku un dziedam gan tautasdziesmas, gan arī savu oriģinālmūziku. Taču mūsu mūzikā dominē latviešu valoda. Tagad gan albumu ierakstām piecās valodās – vācu, poļu, zviedru, angļu un latviešu," paskaidro Andra.

Meitenes nesaskata neko grūtu vai pārcilvēcisku, strādājot kopā ar Rolfu. Viņas atzīst, ka producents ir patiešām profesionāls un māk paskaidrot visu, ko no jauniešiem vēlas, tā, lai neviens nejūtas aizvainots vai kāds zemāks par pārējiem. "Viņš paskaidro savas vēlmes vienkārši, tā, ka mēs to saprotam un izdarām," stāsta "Latvian Voices".

Izrādās, ka viens no bavāriešu puišiem dziesmām raksta aranžējumus. "Viņš ir iedziļinājies mūsu balsīs un to īpatnībās, ka kopā mēs skanam vienkārši fantastiski. Ir tikai a capella, nav vispār nekāda veida pavadījuma, bet patiešām ir sajūta, ka mūzikai apakšā ir pavadījums. Pirmkārt, mēs esam daudz, tāpēc skan labāk, bet, otrkārt, mēs esam gan puiši, gan meitenes, mūsu balsīm ir liels diapazons," stāsta Laura.

"Viva Voce" puiši satuvinājušies ar "Latvian Voices" meitenēm

Viens no grupas "Viva Voce" dalībniekiem ir Mateušs Putavons. Viņš stāsta, ka viņam ir gods strādāt kopā ar "Latvian Voices". "Šis ir tikai sākums mūsu muzikālajām attiecībām. Kad esam tikai pieci puiši grupā, mūsu skaņa ir ierobežota, tagad, visi kopā, varam izdarīt daudz vairāk. Mēs varam nodziedāt gan maksimāli augstu, gan maksimāli zemu. Tas ir tas, kas mūs padara īpašus. Kad runa ir par mūsu balsīm, mums nav limitu," paskaidro P. Matueušs.

"Mēs viņas varam saukt jau par tuviem draugiem. Mūsu grupa vēl ne ar vienu citu grupu nav darījusi neko tik profesionālu un tik tuvu. Šis nav tikai koncerts kopā ar kādu citu grupu, šis ir vesels projekts. Patiesībā ir sajūta, ka mēs pat dzīvojam kopā – sākam aptuveni deviņos no rīta un beidzam apmēram astoņos vakarā," atzīstas "Viva Voce" puiši.

Grupas "Latvian Voices" un "Viva Voce" savu albumu "Brīnumu laiks" plāno izdot rudens beigās, kad visapkārt iestāsies ziemas un svētku gaidīšanas laiks.

"Panorāmas" video sižets – "Latvian Voices" izdos albumu Vācijā: