28.01.2014 16:14

Pērn Latvijas vēstniecība Lielbritānijā sniegusi konsulāros pakalpojumus desmitiem tūkstošu Latvijas valstspiederīgo

Autors  www.latviesiem.co.uk
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijas vēstniecība Londonā. Latvijas vēstniecība Londonā. Alise Vēvere, www.lns.lv

2013. gadā Latvijas vēstniecībā Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē ievērojami palielinājies sniegto konsulāro pakalpojumu skaits.

Vislielākais pieprasījums bijis pēc pasu nomaiņas. Vēstniecībā noformēti teju 19 000 personu apliecinoši dokumenti – Latvijas pases un ID kartes, to skaitā 3559 dokumenti noformēti 17 braucienos ārpus Londonas ar mobilo pasu sistēmu. Salīdzinājumam – 2012. gadā kopā noformēti 5932 personu apliecinoši dokumenti. Pagājušajā gadā derīguma termiņi beidzās gan 2003. gada parauga pasēm, gan pirmajām biometriskajām pasēm, kuru izsniegšana tika sākta 2008. gadā.

Pērn vēstniecībā Londonā pieņemti pietikumi 2281 jaundzimušo reģistrācijai Latvijas pilsonībā. Tas ir vairāk nekā desmitā daļa no pagājušajā gadā Latvijā reģistrētajiem jaundzimušajiem. 2012. gadā vēstniecībā saņemti 1812 pieteikumi.

4100 gadījumos noformēti ārkārtas ceļošanas dokumenti – atgriešanās apliecības – tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuru pases kļuvušas nederīgas un personas vēlējušās doties uz Latviju. 2012. gadā izsniegtas 2857 atgriešanās apliecības.

Tāpat kā iepriekšējos gados, vēstniecība saņem arī ārkārtīgi lielu konsulārā rakstura pieprasījumu skaitu gan elektroniski, gan telefoniski. Gada laikā vēstniecības konsulārā nodaļa tikai elektroniski e-pastā sniegusi atbildes uz 26 500 pieprasījumiem.

2013. gadā vēstniecībā noformēti 17 aizdevuma līgumi ar ārkārtas situācijā ārvalstī nonākušajiem Latvijas valstpiederīgajiem, kuri lūguši piešķirt materiālo palīdzību, lai atgrieztos Latvijā. Līgumu kopējā summa – Ls 2 093. Aizdevumu atmaksa tiek veikta Rīgā un to pārrauga Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments.

40 gadījumos vēstniecība, sadarbībā ar Lielbritānijas un Latvijas kompetentajām iestādēm, iesaistījusies nepilngadīgo interešu un tiesību aizsardzības jautājumu risināšanā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu būtiski nav mainījies izsniegto izziņu un noformēto pilnvaru skaits. Pērn vēstniecība izsniegusi 420 izziņas pēc Latvijas pilsoņu pieprasījuma dažādos jautājumos (2012. gadā – 300). Noformētas 656 pilnvaras un dažādi notariāli apliecinājumi (2012. gadā – 620).

Pagājušajā gadā rasts risinājums jaunām vēstniecības konsulārās nodaļas telpām. Decembra beigās ir parakstīts īres līgums, tuvākajā laikā tiks sākta pārbūve. Jau pavasarī konsulārā nodaļa strādās plašākās un apmeklētājiem daudz ērtākās telpās, kas atrodas nepilnu 10 minūšu gājiena attālumā no vēstniecības.