15.03.2012 15:38

Viedoklis: Tomātu kauju sakarā

Autors  Sarma Žarčinska, DEK «Tomāts» valdes priekšsēdētāja
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Viedoklis: Tomātu kauju sakarā arhīvs

Tā kā esmu augusi daudzbērnu ģimenē nabadzības statusā, ar pārtikas produktiem nekad nedrīkstējām nedz svaidīties, nedz blēņoties. Labi, ka bija, ko mutē bāzt.

Spānijā tiešām audzē tomātus priekš ielu kaujām, kečupa, sulām un pastām. Ķirbjus – Helovīnu svētkiem. Tāpat arī citās Eiropas valstīs tomātus lieto mērcēs, zupās, sulās un konservēšanai. Latvijas iedzīvotāji vairāk mīl tomātus lietot svaigus salātos un uz maizītes, bet ne spēlītēm.


Dārzkopības entuziastu kluba «Tomāts» biedri savulaik iepirktās sēklas nu jau 33 gadu laikā pieradinājuši, izveidojuši mūsu klimatam un iedzīvotāju prasībām piemērotas šķirnes.

Šo kolekciju turpina papildināt ar jaunām šķirnēm. Labāk piemērojas mūsu klimatam un apstākļiem no Krievijas puses ienākušās šķirnes, savukārt Eiropas sēklas aklimatizējas tikai 5–7 gadu ciklā, bet daudzi augi mūsu klimatu tā arī nepieņem.

Ja šodien mēs vienas šķirnes sēklas nopirksim no Holandes un otras paņemsim no saimniecības «Neslinko», kas te jau augušas piecus gadus, tad garša un tomātu struktūra būs ļoti mainījusies. Tomāts te audzēts bez ķīmijas, un mūsu klimatā dabū pats cīņā par izdzīvošanu un aizsardzību veidot sevī vielas, šūnas, kas palīdz eksistēt. Līdz ar to tas veidojas pat veselīgāks un palīdz mums uzlabot veselību.

«Kurzemes sēklas» tirgo ievestās sēklas, kurām līdzi nāk tās zemes sertifikāts. Ja šīs sēklas uzdīgst, tad augs arī neslimos, mazāk to apcels kaitēkļi, jo tā sēklas veidotas ar ķīmijas palīdzību, lai pašam augam nav jācīnās ar slimībām. Augs var augt un ražot. Komercvajadzībām tas būtu labi: mazāk darba vairāk ražas, bet ko šī ķīmijas iedarbība uz auga dod mūsu veselībai?

Dārzkopji, domājiet paši, vai ēdīsim ķimizētu, izturīgu, sertificētu, valsts katalogā ierakstītu augli vai savā dārziņā pašu audzētus, garšīgus.

Aicinām arī citus «Rīgas Apriņķa Avīzes» un portāla «Apriņķis.lv» lasītājus uzdot sev aktuālos jautājumus vai izteikt viedokli par dzīvi Pierīgā, par ko dāvanā varēs saņemt avīzes abonementu vienam mēnesim sev vai draugam!

Tālrunis: 67220738,
Adrese: Lāčplēša iela 24, Rīga, LV-1011,
E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.