26.02.2012 10:30

Pensionāri zirnekļu tīklā

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Labklājības ministre Ilze Viņķele iecerējusi atjaunot pensiju indeksāciju tikai 2014. gadā, kamēr Latvijas pensionāru federācija jau situsi dūri galdā, ka taisnīguma vārdā sagaida pensiju indeksācijas atjaunošanu no nākamā gada.

 

Šodienas pensionāri jūtoties aizskarti, jo valsts lielākas rūpes izrādot par nākotnes pensionāriem, kam sola palielināt iemaksu otrajā pensiju līmenī.

Sašutumu izpelnījusies arī pensionēšanās vecuma palielināšana, kas jau klauvē pie durvīm. Pensionāru federācijā valda stingra pārliecība, ka palielināt pensionēšanās vecumu tik drīz ir neprāts. Latvijas senioru viedokļa līdere Aina Verze gribējusi dot pensionāriem vēl vismaz pāris gadu laika, tomēr šonedēļ valdības komiteja akceptējusi grozījumu virzīšanu uz Ministru kabinetu, kas paredz pašreizējo pensionēšanās vecumu – 62 gadus – sākt pamazām paaugstināt jau no 2014. gada, līdz 2020. gadā tiktu sasniegts 65 gadu vecums.

Statistika rāda, ka vīriešiem Latvijā vidējais mūža ilgums ir 67 gadi, bet sievietes dzīvo līdz 77 gadiem. Turklāt tieši pirmspensijas vecuma cilvēkiem atrast darbu ir visgrūtāk. Ekonomists Ģirts Rungainis izteicies, ka taisnīguma vārdā pensijā sievietes un vīrieši varētu doties proporcionāli dzīves ilgumam. Savukārt Saeimā izskanējušas runas, ka vajadzētu rīkot nākamo referendumu, lai tauta saka savu galavārdu – paaugstināt pensijas vecumu vai ne.

Tomēr viss ir saistīts neredzamiem pavedieniem kā zirnekļu tīklā – sliktā dzimstība draud novest pie tā, ka nākotnē pensionāri būs arvien lielāks slogs uz strādājošo pleciem.