24.08.2015 17:18

Sidgundā slēdz skolu; bērni mācības vēlas turpināt kaimiņu novada skolā, nevis Mālpilī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Sidgundā slēdz skolu; bērni mācības vēlas turpināt kaimiņu novada skolā, nevis Mālpilī www.malpilsvsk.lv

Šoruden Mālpils novada Sidgundas pamatskola skolas durvis nevērs, jo mazā skolēnu skaita dēļ to nolemts likvidēt. Liela daļa Sidgundas skolēnu mācības iecerējuši turpināt nevis Mālpils vidusskolā, bet kaimiņu novada skolā, proti, Suntažos.

Kā portālam "Aprinķis.lv" pastāstīja Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs, skolu Sidgundā tika nolemts slēgt, jo pēdējo gadu laikā ievērojami ir sarucis skolēnu skaits. Pērn tajā mācījās 27 skolēni, bet šogad tajā būtu gatavi skoloties vien 14 bērni.

"Daudzviet cīnās par to, lai skolas laukos būtu, bet pie mums ir otrādāk. Sidgundas pamatskolu bijām gatavi uzturēt, ja vien tajā mācītos 30 skolēnu. Taču vecāki diemžēl paši nevēlas, lai viņu atvases mācītos Sidgundā," sacīja A. Lielmežs. Viņš paskaidroja, ka šogad pašvaldība aptaujājusi vecākus, lai noskaidrotu, vai viņu bērns mācīsies Sidgundas pamatskolā. Taču gala rezultātā noskaidrots, ka nelielajā lauku skoliņā vēlas mācīties vien 14 skolēni.

"Pie tik neliela bērnu skaita veselu skolas ēku uzturēt nav izdevīgi. Tas neatmaksājas. Protams, ir ļoti skumji, ka 1881. gadā celto skolu, kurai pirms pāris gadiem par kredītā aizņemtu naudu atjaunojām jumtu, nāksies slēgt. Taču nekas cits kā skolas slēgšana pašvaldībai neatliek, ja reiz Sidgundas apkārtnes bērni tajā nevēlas mācīties," saka A. Lielmežs, atzīstot, ka lēmums skolu slēgt bijis psiholoģiski smags.

Viņš stāsta, ka liela daļa skolēnu vecāku arvien biežāk izšķiras par labu kādai citai skolai ārpus novada teritorijas robežām, un, piemēram, pērn krietns pulciņš Sidgundas pagasta bērnu – veseli 32 skolēni – mācījās Suntažu vidusskolā, kas atrodas kaimiņu novadā. Arī tagad, pēc skolas slēgšanas, vairums vecāku un arī bērnu ir izvēlējušies tieši šo izglītības iestādi, nevis Mālpils vidusskolu.

Vienlaikus jāpiebilst, ka saistībā ar šīs skolas slēgšanu sašutumu ir pauduši tie Sidgundas bērnu vecāki, kuri vēlas, lai viņu atvases turpmāk mācītos septiņus kilometrus attālajā Suntažu vidusskolā, vēsta TV "Spektrs". Vecāki uzskata, ka uz šo skolu no Sidgundas būtu jānorīko speciāls skolēnu autobuss. Diemžēl likums Mālpils novada pašvaldībai neuzliek par pienākumu nodrošināt skolēnu pārvadājumus uz cita novada skolu. Tieši šī paša iemesla dēļ autobusu nevar nodrošināt arī Ogres pašvaldība, turklāt, kā skaidro Ogres novada pašvaldības pārstāvis Aleksandrs Dementjevs, skolēnu vadāšana no Sidgundas uz Suntažiem izmaksāšot pārāk daudz.

"Protams, vecāki var brīvi izvēlēties sev tīkamāko skolu. Tās ir viņu tiesības. Bet viņi nevar iedomāties, ka Mālpils novada pašvaldībai tagad ir pienākums norīkot skolēnu autobusu uz kaimiņu novada izglītības iestādi. Piemēram, Mālpils novada bērni mācās arī Rīgā un Siguldā, un neviens pašvaldības autobuss viņus uz turieni speciāli neved. Šim nolūkam ir sabiedriskais autobuss un automašīnas," teica A. Lielmežs.

Novada mērs arī norādīja, ka no Sidgundas uz Mālpils vidusskolu skolēnus pašvaldības autobuss aizvizinātu. Jo pārvadāt bērnus sava novada teritorijā ir atļauts. Tāpat viņš atzīmēja, ka vecāku pieņēmums, ka Suntažos skola ir labāka nekā Mālpilī, varētu būt maldīgs.

"Nesaprotu, kādēļ vecāki ir iedomājušies, ka Suntažos mācīties ir labāk. Šādām iedomām nav nekāda pamata. Piemēram, šā gada centralizēto eksāmenu rezultāti Mālpils vidusskolā uzrāda ievērojami labākus rezultātus nekā Suntažos. Tāpat Mālpils vidusskolai ir gan sporta bāze, gan plaša interešu izglītības programma," saka A. Lielmežs, piebilstot, ka, iespējams, "kaimiņu skolas fenomens" ir tamdēļ, ka pašvaldība nav mācējusi novada skolu pietiekami izreklamēt.