30.03.2013 08:32

Video: Aprīļa vidū gaidāmi plūdi – pie Jēkabpils, Ādažos, Carnikavā, Mežotnē un Ogres upē

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lielā ledus iešana Latvijas upēs varētu sākties aprīļa vidū. Kā katru gadu, arī šogad, lielākie pali gaidāmi Daugavā starp Jēkabpili un Pļaviņām, Ogres upē un Gaujā pie Ādažiem un Carnikavas.

Operatīvie dienesti kopā ar pašvaldībām un Daugavas hidroelektrostaciju saimniekiem – "Latvenergo" jau izstrādā glābšanas darbu plānu plūdu gadījumā. Šopavasar ledus kūst lēnām, tā ir pārlieku daudz, un tas tad arī varētu radīt plūdu draudus.

"Gaidām gan palus, gan plūdus, jo ledus biezums un sniega daudzums šobrīd upēs ir virs vidējās normas. Mūs dara bažīgus, ka daudzviet ledus sēž uz upes gultnes un to iekustināt ir gandrīz nereāli," "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks pulkvedis Kristaps Eklons.

Kurzeme ir ārpus riska zonas, bet zināms apdraudējums pastāv atsevišķos Zemgales rajonos, kā arī Vidzemē un Latgalē. Plūdi notiks tur, kur bijuši arī līdz šim, un pašvaldības tam ir gatavas, norādīja K. Eklons. Parasti applūst Ogres lejtece, Daugavā plūdi parasti ir pirms Jēkabpils, Salas pagastā. Gaujā iespējami plūdi pie Ādažiem, Carnikavas novadā, un problēmas tiek prognozētas arī Lielupē pie Mežotnes. Sīkāk par iespējamo plūdu prognozēm TV3 "Ziņu" sižetā: