19.10.2012 13:29

Olga Rajecka Garkalnē nav "savējo" vidū – mākslinieci izraida no kultūras nama

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Novadniekiem nedziedās. Olga Rajecka rudenīgās noskaņās pie kultūras nama “Berģi”, no kura dziedātāja mitinās tikai dažu minūšu brauciena attālumā. Kamēr RAA fotogrāfs fotografēja dziedātāju, no Garkalnes novada domes un kultūras centra kopīgās ēkas iznāca kāds vīrietis ar videokameru, lai fiksētu fotosesiju. Novadniekiem nedziedās. Olga Rajecka rudenīgās noskaņās pie kultūras nama “Berģi”, no kura dziedātāja mitinās tikai dažu minūšu brauciena attālumā. Kamēr RAA fotogrāfs fotografēja dziedātāju, no Garkalnes novada domes un kultūras centra kopīgās ēkas iznāca kāds vīrietis ar videokameru, lai fiksētu fotosesiju. Krišjānis Grantiņš

Latviešu estrādes superzvaigznei šonedēļ bija jāpiedzīvo mulsi brīži, jo vairāk nekā pirms mēneša aizrunāto koncertu Garkalnes novada domes vadība pēkšņi izņēmusi no kultūras centra "Berģi" repertuāra.

Vēl pirms dažām dienām Olga Rajecka rēķinājās ar to, ka Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas svinīgajā pasākumā 16. novembrī uzstāsies kopā ar leģendāro grupu – nacionālo simbolu "Turaidas Roze". Koncerts bija izziņots internetā, afišas teju izlīmētas, kad skatuves dīva saņēma ziņu – koncertā grupa nepiedalīsies.

Telefonsarunā ar Garkalnes novada domes priekšsēdētāju Mārtiņu Gunāru Bauzi-Krastiņu ("Zaļo un zemnieku savienība") Olga piedzīvojusi vairākus šoka momentus. Pagastvecis esot ne tikai kliedzis uz viņu, bet arī nosaucis novada kultūras dzīves vadītāju Anitu Bružuku (Latvijas Zaļā partija) par sētnieci. "Viņš atceļ manu koncertu un pasaka: "Nē, Rajecka, tu nedziedāsi, kā tā lauku sētniece tev solīja." Viņa vārdi bija – "es te par visu maksāju"," pēc sarunas nevar atgūties Olga.

A. Bružuka nedēļas vidū telefonsarunā dziedātājai ieteikusi steidzami sazināties ar priekšsēdētāja dēlu un preses sekretāru vienā personā Mārci Bauzi-Krastiņu, kas esot atbildīgs par pasākuma koncerta daļu. "Zvanīju un biju pārsteigta – ar mani runā puišelis, preses sekretārs, kurš, kā izrādās, nosaka to, ko dara kultūras nama vadītāja. Viņš esot izvēlējies citu grupu. Mēra dēls var ar mani atļauties runāt kā ar skuķi! Biju šokēta."

Kā stāsta Olga, "Turaidas Rozes" mūziķi, tostarp Uģis Roze, nesūdzas par darba trūkumu, un, tikai atceļot citus koncertus un pasākumus, bija izbrīvējuši laiku, lai varētu nospēlēt koncertu "Berģos".

"Jūs zināt, kā ir ar patiesību"

RAA telefoniski sazinājās ar kultūras centra vadītāju A. Bružuku.

RAA
: "Kādi mūziķi uzstāsies 16. novembra pasākumā?"
A. B.: "Pagaidām scenārijs tiek saskaņots vēl."

RAA
: "Vai uzstāsies "Turaidas Roze"?"
A. B.: "Šo informāciju varēsiet noskaidrot pie priekšsēdētāja, zvanot viņam personīgi."

RAA
: "Tātad jūs nemaz nezināt, kas kultūras centrā pēc pāris nedēļām uzstāsies?"
A. B.: "Nu... zinām, zinām. Šobrīd tiek skaņots scenārijs. Pilnīgi noteikti priekšsēdētājs šobrīd jau var dot savu galējo lēmumu."

Pēc dažām minūtēm, sazvanoties ar Bauzi-Krastiņu junioru, gan izrādījās, ka cita grupa jau izvēlēta: "Kas uzstāsies? Nu, paga... "Autobuss debesīs"!" Preses sekretārs skaidro, ka Olgai tika četras reizes zvanīts, bet viņa nav atbildējusi, kā arī "viņa neatzvanīja laikā, līdz ar to mēs nolēmām, ka šis pasākums nenotiks".

Olgas apgalvojumu, ka viņai neviens nav zvanījis, viņš komentē šādi: "Jūs zināt, kā ir ar patiesību – katrs saka, kā grib, un tamlīdzīgi. Es saku to, ka viņai tika zvanīts. Es pats neesmu personīgi zvanījis, bet zinu to, ka viņai tika zvanīts."

Necīnās par honorāru, bet attieksmi

"Es sprēgāju – par to mani soda, vietējā kultūras dzīvē noņemot no trases," teic Bukultos dzīvojošā mūziķe. "Mēram Bauzem-Krastiņam jādomā, ka daudzviet nav ielu apgaismojuma un kādā stāvoklī ir ceļi, nevis par kultūras pasākumu repertuāru. Necīnos par 70 latu honorāru, bet par attieksmi. Koncerta atcelšana ir vēršanās pret mani personīgi, jo cīnos pret Lielā Baltezera tauvas joslas norobežošanu, par ielu apgaismojumu, ceļu tīrīšanu ziemā."

Viņa RAA pauda gatavību turpināt darboties, "lai vairs nebūtu tā, ka novadā visu nosaka pagastvecis, kurš domē dod darbu saviem bērniem un sievai, nevis pārstāv iedzīvotāju intereses". "Mums ir karalis! Bauze ir pieteicis karu," viņa rezumē.

"Latgalē uzstājos pārpildītās zālēs piecus kilometrus no Krievijas robežas, tur vietējie astoņdesmitgadīgie tantuki sagaidot, man dzied dziesmas, viss notiek. Šeit, savās mājās, es atļaujos iestāties par taisnību, tāpēc mani kā dziedātāju ignorē – vienkārši atceļ koncertu." Olgu iedzīvotāji mēģinot pierunāt startēt tauvojošajās pašvaldību vēlēšanās. "Jaunās māmiņas, kaimiņi, pensionāri nāk klāt un saka – balsošot par mani. Bet es atbildu, ka gribu dziedāt, nevis cīnīties."

Paldies! Man ir preses sekretārs!

"O. Rajecka ir nopelniem bagāta mūziķe, cilvēks ar lielo burtu. Lai gan viņa dzīvo mūsu novadā, vēl nekad nav dziedājusi Berģu kultūras centrā, un tas ir apbrīnas vērts," sašutusi par notiekošo ir Ieva Sprūde, Nacionālās apvienības Garkalnes novada nodaļas vadītāja. "Pēkšņi atteikt uzstāšanos nav solīdi nevienam, bet Olgai jo īpaši. Nedrīkst būt tā, ka viens domnieks sarunā Olgu ar grupu, cits uzstāšanos atceļ." Domes vadība nerēķinās, ka viņiem ir jāpilda vēlētāju vēlmes, nevis pašvaldībā jārealizē savas ambīcijas, I. Sprūde komentē.

"Garkalnes novadā ir labie cilvēki – radi un draugi – un sliktie. Ja neesi par mums, tad esi pret mums," RAA Olgas un mēra nesaskaņas komentēja kāds deputāts, kurš nevēlējās publiskot savu vārdu, kā iemeslu minot "varas dalīšanu", kas notiekot domē.

Savukārt deputāts Gunārs Bērtulsons ("Vienotība"), kas darbojas Garkalnes novada Izglītības, kultūras, sporta un jaunatnes lietu komitejā, kritizē komitejas vadītāju A. Bružuku, kas esot "vienpersoniski sarunājusi "Turaidas Rozi", nebrīdinot [domes] vadību. Tā ir kultūras centra kļūda. Afišās [velti] sasolīja."

Uz jautājumu, vai kultūras repertuārs patiešām būtu jāsaskaņo ar domes vadību. G. Bērtulsons atbild: "Būtu, jo tie ir lieli svētki." No plašākiem komentāriem viņš atsakās, piebilstot, ka nevēlas "nomelnot nevienu, lūdzu, zvaniet priekšsēdētājam!". Zvans gan skaidrību neievieš: "Paldies! Man ir preses sekretārs!" Pēc šiem vārdiem Garkalnes mērs sarunu pārtrauc.