15.12.2017 12:32

Noteiktas ģimenei draudzīgākās pašvaldības. Starp labākajiem – arī Siguldas un Olaines novadi

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Noteiktas ģimenei draudzīgākās pašvaldības. Starp labākajiem – arī Siguldas un Olaines novadi vietagimenei.lv

Svinīgā apbalvošanas ceremonijā ceturtdien tika sveiktas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotā konkursa "Ģimenei draudzīga pašvaldība" uzvarētājas un nosaukta ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā. Labāko vidū ir arī Pierīgas pašvaldības.

Sigulda un Olaine – labākās savā grupā

Dalību konkursam bija pieteikušas 55 Latvijas novadu pašvaldības, kas tika vērtētas trīs grupās: republikas nozīmes pilsētu pašvaldības, reģionālas nozīmes attīstības centru pašvaldības un pārējo novadu pašvaldības. Konkursa finālā iekļuva deviņas pašvaldības, kas tika noteiktas, vērtējot pašvaldību iesniegto informāciju un iedzīvotāju sniegto vērtējumu – balsojumu vietnē www.vietagimenei.lv. Konkursa otrajai kārtai tika izvirzītas trīs pašvaldības katrā pašvaldību grupā, proti: Daugavpils, Ventspils un Jelgava; Gulbenes novads, Siguldas novads un Tukuma novads; Babītes novads, Olaines novads un Ozolnieku novads.

Konkursa uzvarētājas tika noteiktas, pamatojoties uz konkursa komisijas vērtējumu pēc vizītēm pašvaldībās. Rezultātā par ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā tika atzīts Ozolnieku novads, iegūstot augstāko vidējo vērtējumu otrajā kārtā no visām pašvaldību grupām. Savukārt par uzvarētāju deviņu republikas nozīmes pilsētu pašvaldību grupā pasludināta Daugavpils pilsētas pašvaldība, saņemot augstāko vidējo vērtējumu savā pašvaldību grupā.

Arī Pierīga var lepoties – par uzvarētāju reģionālas nozīmes attīstības centru novadu pašvaldību grupā atzīta Siguldas novada pašvaldība, izkonkurējot pārējās divas finālistes šajā grupā – Gulbenes un Tukuma novadu pašvaldības. Savukārt Olaines novada pašvaldība izcīnījusi uzvaru pārējo novadu pašvaldību konkurencē, apsteidzot Babītes un Ozolnieku novada pašvaldības.

Vai balsotāju un žūrijas ietekmei vērtēšanā bija vienāds svars? VARAM skaidro, ka pirmajā kārtā ģimeņu vērtējums (balsojums) sastādīja 30% no gala vērtējuma. Otrās kārtas vērtējumu veidoja tikai žūrijas individuālie vērtējumi. Pirmās kārtas rezultātu veidoja četras komponentes: administratīvie dati par pašvaldību izdevumiem pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem 2016. gadā (svars 0,4), dzimstības dati 2016. gadā (svars 0,2), iedzīvotāju balsojums (svars 0,3) un pašvaldību līdzdalība konkursa informatīvajā kampaņā (svars 0,1).

Siguldas novada pašvaldībai 21 reģionālas nozīmes attīstības centru novadu pašvaldību grupā pirmajā kārtā bijis visaugstākais novērtējums (pirmā vieta) trīs komponentēs: administratīvie dati par pašvaldību izdevumiem pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem, dzimstības dati, iedzīvotāju balsojums. Sigulda saņēmusi augstāko novērtējumu komponentē "Pašvaldību līdzdalība konkursa informatīvajā kampaņā", kas veicināja iekļūšanu otrajā kārtā.

Savukārt par uzvarētāju 89 novadu pašvaldību, kas nav republikas pilsētas vai reģionālās nozīmes attīstības centru novadu pašvaldības, grupā nominēta Olaines novada pašvaldība, kas saņēmusi augstāko vidējo vērtējumu savā pašvaldību grupā. Olaines novada pašvaldībai pirmajā kārtā bija augstākais novērtējums (pirmā vieta) komponentē "Administratīvie dati par pašvaldību izdevumiem pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem 2016. gadā" un saņemts augstākais novērtējums komponentē "Pašvaldību līdzdalība konkursa informatīvajā kampaņā", kas veicināja iekļūšanu otrajā kārtā. 

Žūrijas pārstāvji teic, ka konkursā labi veicās arī Babītes novada pašvaldībai, kam pirmajā kārtā bija trešais labākais novērtējums komponentē "Administratīvie dati par pašvaldību izdevumiem pakalpojumiem ģimenēm ar bērniem 2016. gadā" un saņemts augstākais novērtējums komponentē "Pašvaldību līdzdalība konkursa informatīvajā kampaņā", kas veicināja iekļūšanu otrajā kārtā. Babītes novada pašvaldība attīsta ģimenēm draudzīgu vidi un stiprina vietējās kopienas saliedēšanos. Novadā ik gadu tiek iekārtoti jauni rotaļu laukumi un iespējas aktīvajai atpūtai. Pašvaldība palīdz ar līdzfinansējumu privāto bērnudārzu un privāto skolu apmeklējumiem, kā arī organizē pasākumus ģimenēm ar bērniem, veltot uzmanību sociāli mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām un daudzbērnu ģimenēm.

Ģimenes un žūrija augsti novērtē pašvaldību darbu
Žūrija pozitīvi vērtē Olaines novada pašvaldības ieguldījumu ģimeņu labklājībā savā novadā. Atzinīgi tiek novērtēti gan izglītības kursi, kas tiek nodrošināti novada ģimenēm, tam paredzot ievērojamu finansējuma apmēru, gan piedāvātie atvieglojumi profesionālās ievirzes un sporta interešu izglītībai, piemēram, hokeja pulciņam, kur vecākiem jāsedz tikai minimāla daļa no izmaksām.

Olaines novads izceļas ar bērnu rotaļu laukumu daudzumu – kopā pašvaldībā to ir 70. Savu atzinību par to izteikuši arī Olaines novada iedzīvotāji, balsojot par savu pašvaldību konkursā un veltot daudz atzinīgu vārdu par pašvaldības atbalstu ģimenēm ar bērniem. Ir novadnieki, kas savos komentāros Olaini sauc par ideālu vietu ģimenei ar bērniem, jo, dzīvojot Olainē, jūt to, ka ģimenes un bērni ir vērtība.

Siguldas novadu raksturo spēcīga ģimeņu kopiena, aktīvi cilvēki, dinamika, kustība, kā arī dabas tuvums un mīlestība. Iedzīvotāju skaits Siguldas novadā aug, un 2016. gadā sasniegts jauns jaundzimušo rekords – tika sveikti 266 jaunie siguldieši, turklāt Siguldas novadā pieejams viens no lielākajiem jaundzimušo pabalstiem Latvijā. Žūrija atzīst, ka Siguldas novada pašvaldības panākumus konkursā veicināja tādas pašvaldības aktivitātes kā jaundzimušo novadnieku sveikšana, sociālās palīdzības sniegšana ģimenēm, atlaides maznodrošināto, trūcīgo un daudzbērnu ģimeņu bērniem ēdināšanas pakalpojumu apmaksai, profesionālās ievirzes izglītības nodarbību maksai Mākslu skolā un Siguldas Sporta skolā, kā arī pirmsskolas izglītības iestāžu labiekārtošana un modernizācija, bērnu centra izveide, rūpes par topošajiem un jaunajiem vecākiem u.c.

Konkursa vērtēšanas komisijas sastāvā bija VARAM, Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, SIA "Mammām un tētiem", SIA "Lietišķās kreativitātes grupa" ("Māmiņu klubs"), biedrības "Babyroom", biedrības "Nākotnes fonds", sadarbības platformas "Demogrāfisko lietu centrs" (Pārresoru koordinācijas centrs) pārstāvji.

Vietne www.vietagimenei.lv turpinās darboties, papildinot to ar vērtīgu informāciju. Plānots, ka konkurss tiks atkārtots pēc 1–2 gadiem.