04.03.2014 11:55

Mazozolieši gūst uzvaru – ministrija neatbalsta pagastu pārvalžu apvienošanu

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Februāra pēdējā dienā Mazozolu pagasta pārvaldē notika Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvju tikšanās ar Ogres novada domes administrāciju un deputātiem.

Tās laikā tika spriests par Taurupes un Mazozolu pagastu pārvalžu apvienošanu, kas faktiski jau ir notikusi, nesagaidot ministrijas akceptu, kā to prasa likums.

"Ogres Vēstis Visiem" jau rakstīja, ka VARAM savas kompetences ietvaros ir izskatījusi Ogres novada pašvaldības pagājušā gada 27. novembra vēstuli ar lūgumu izsniegt atļauju kopīgas Taurupes un Mazozolu pagastu pārvaldes izveidošanai. Lai gan Ogres novada pašvaldība ieceri apvienot pagastu pārvaldes no šā gada 1. janvāra realizēja jau pilnā sparā, VARAM tai savu svētību joprojām nebija devusi.

Ministrija aicināja pašvaldību iesniegt argumentētus pamatojumus par nepieciešamību apvienot minētās pagastu pārvaldes, kā arī turpināt izskaidrošanas darbu Mazozolu pagastā un novērst Mazozolu pagasta iedzīvotāju neizpratni par novada pašvaldības plānoto rīcību. Līdz šim Mazozolu pagastā bija notikušas jau četras tikšanās par iedzīvotājiem, taču pašvaldībai mazozoliešus pārliecināt tā arī neizdevās. Gluži pretēji, uz VARAM aizceļoja kārtējā iedzīvotāju protesta vēstule, kuru bija parakstījuši jau vairāk kā 400 no 567 Mazozolu pagasta iedzīvotājiem.

Šoreiz sanāksmei Mazozolos bija izstrādāta stingra darba kārtība. Lai gan uz tikšanos ar VARAM valsts sekretāra vietnieci reģionālās attīstības jautājumos Ilonu Rauzi, apvienotās Taurupes un Mazozolu pagasta pārvaldes administrāciju un pašvaldības pārstāvjiem bija aicināts tikai viens opozīcijas deputāts un viens iedzīvotāju gribas paudējs, mazozolieši ieradās kuplā skaitā.

Negaidīti vēlmi piedalīties sanāksmē bija izteikuši arī Saeimas deputāti Jānis Dombrava un Romāns Naudiņš, kurš ir arī VARAM parlamentārais sekretārs, kā arī ministra padomnieks Jānis Ratkevičs un trīs opozīcijas deputāti – Dzintra Mozule, Ilga Vecziediņa un Egils Helmanis. Pēc viņu pieprasījuma sanāksmē tika ļauts piedalīties visiem uz to atnākušajiem mazozoliešiem, kuri bija atstāti aiz kabineta durvīm. Tiesa, daļa atnākušo jau bija devušies mājās.

Uzklausot klātesošo viedokli, I. Rauze ierosināja Ogres novada pašvaldībai centralizēt tās pagastu pārvaldes funkcijas, kuras nepieciešamas efektīvai pārvaldes darba nodrošināšanai, atcelt lēmumu par apvienotās pagastu pārvaldes izveidi un atjaunot Mazozolu pagasta pārvaldes vadītāja amatu.

Sanāksmes gaitā pie vārda tika arī vairāki mazozolieši un klātesošajam Ogres novada domes priekšsēdētājam Edvīnam Bartkevičam nācās uzklausīt daudz skarbu vārdu un pārmetumu ne vien par demagoģiju un nevēlēšanos ieklausīties iedzīvotāju viedoklī, bet arī par pirmsvēlēšanu solījuma nepildīšanu. Sīkāk par sanāksmes gaitu un tajā paustajiem viedokļiem nākamajā laikraksta numurā.