06.07.2012 15:34

Reģionālā pašvaldības policija – nelikumīga?

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš (no kreisās) un viņa vietnieks Germans Ivanovs Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš (no kreisās) un viņa vietnieks Germans Ivanovs Krišjānis Grantiņš

Iekšlietu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinumos Reģionālās pašvaldības policijas darbību vērtē kā neatbilstošu likumdošanai.

 

 

Vienpadsmit Ķekavas, Ikšķiles un Baldones novada pašvaldību deputātu apstrīdējuši Ķekavas novada pašvaldības iestādes "Reģionālā pašvaldības policija" (RPP) darbības atbilstību likumdošanai un pieprasījuši anulēt Baldones, Inčukalna un Ikšķiles pašvaldību noslēgtos deleģēšanas līgumus ar Ķekavas domi par policijas darbību novados.

Deputāti arī pauduši bažas, ka Reģionālās pašvaldības policijas darbības paplašināšanās Pierīgā varētu liecināt par "kāda politiska spēka varas koncentrāciju, veidojot bruņotu atbalsta grupu". Kā zināms, dažu mēnešu laikā deleģēšanas līgumus ar RPP noslēguši Inčukalna un Ikšķiles novadi, bet Baldonē policija darbojas jau trīs gadus.

Savu viedokli deputātu grupa pamato ar Iekšlietu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinumiem, kuros par neatbilstošiem likumiem "Par policiju" un "Par pašvaldībām" nodēvētas Ķekavas novada domes Reģionālajai pašvaldības policijai piešķirtās tiesības slēgt līgumus ar citām pašvaldībām.

VARAM uzskata, ka pašvaldības policija nav tiesīga darboties ārpus savas pašvaldības administratīvās teritorijas, un vienas pašvaldības policijas darbība vairāku pašvaldību teritorijā var būt pieļaujama tikai tādā gadījumā, ja tā ir izveidota kā pašvaldību kopīgā iestāde.

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis ("Vienotība") telefonintervijā ar portālu Apriņķis.lv VARAM vērtējumu atzina par objektīvu un pavēstīja, ka četru pašvaldību – Ķekavas, Baldones, Inčukalna un Ikšķiles – vadītāji jau vienojušies par RPP pārveidi par pašvaldību kopīgo iestādi. Tas paredzēts jau līdz 1.septembrim.

"Es lēmumu parakstīju vakar, to pašu tuvākajās dienās izdarīs kolēģi. Būtībā mainīsies tikai pašvaldības policijas juridiskais statuss. Jau pagājušajā piektdienā bijām kopīgā sanāksmē ar Iekšlietu ministrijas un VARAM pārstāvjiem un vienojāmies, ka jautājumu var atrisināt šādā veidā. Vienīgi dīvaini, ka šī problēma radās tik pēkšņi," norādīja R.Jurķis.

"Kopš 2009.gada spēkā bija deleģēšanas līgums starp Ķekavas un Baldones pašvaldībām, kurš turklāt radās laikā, kad Ķekavas novadu pārvaldīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. Mums tas nāca mantojumā, un pat prātā neienāca, ka ministrijas juristu akceptētu līgumu varētu apšaubīt. Galu galā bijām arī uzvarējuši tiesās, un līdz šim tas nebija radījis nekādas problēmas, " Ķekavas mērs pēkšņo ažiotāžu sliecas saistīt ar atsevišķu opozīcijā esošu deputātu aktivitātēm.

Par tīru formalitāti izmaiņas juridiskajā statusā nodēvēja arī Reģionālās Pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš: "Mūsu darbā nekas nemainīsies, vienīgās izmaiņas būs papīros."