25.05.2012 10:59

Norvēģu cūku lielfermā Allažmuižā slepus norok veco šīferi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Norvēģu cūku lielfermā Allažmuižā slepus norok veco šīferi arhīvs

Portāls Apriņķis.lv saņēmis satraucošu ziņu par cūkkopības uzņēmumā SIA "Baltic Pork" Allažmuižas teritorijā uzsāktām iespējamām nelietīgām darbībām šīfera atkritumu aprakšanā.

Allažu iedzīvotāji portālam ziņo, ka ir izraktas tranšejas teritorijas ziemeļu daļā un tūdaļ tiks uzsākta šīfera apglabāšana. "Jau sākot ar 2003. gadu, kad par uzņēmuma īpašnieku kļuva Norvēģijas pavalstnieks Henrik Moork un fermas vadību uzņēmās pārvaldnieks Ingus Mālnieks, mēs, vietējie iedzīvotāji, bieži esam novērojuši gan lielākus, gan mazākus pārkāpumus A kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas vides aizsardzības prasību ievērošanā," raksta vietējais izdzīvotājs.

Iedzīvotāji lūdz, lai uzņēmums izstrādātu reālu Vides pārvaldības plānu un savā ikdienas darbībā to arī realizētu. "Uzskatu, ka šīfera noglabāšana gruntī ir noziedzīga pret nākamajām paaudzēm, kas dzīvos Allažmuižā un lietos dzeramo ūdeni no akām. Izdalījumi no šīfera daudzus gadus bojās arī Tumšupes ūdens sastāvu," tā lasītājs.

"Fermas vadība uzskata, ka ne tikai beigtās cūkas šī gadsimta sākumā, bet arī šīferi šobrīd var mierīgi noglabāt turpat ciemata teritorijas vidē (fermas teritorijā), kur cilvēki dzeramo ūdeni lieto pārsvarā no akām, jo zem Allažmuižas 6 – 10 metru dziļumā sākas ļoti cieta dolomīta slānis, ko grūti caururbt ar vienkāršākām dziļurbumu ierīkošanas iekārtām.

Allažu iedzīvotāji savu satrakumu pauduši ne vien RAA, bet arī Lielrīgas reģionālajai vides pārvaldei un Latvijas infektoloģijas centram. 24. maijā vides eksperti konstatēja, ka fermā izrakta bedre, kurā iešķūrēti cūku mēsli, bet blakus bedrei sagatavots šīferis nelikumīgai aprakšanai. Šodien, 25. maijā, uz notikuma vietu devušies Apriņķis.lv žurnālisti kopā ar vides speciālistiem un Siguldas novada domes pārstāvjiem.