04.10.2017 11:56

Parādnieks: Ieviešot jaunu pabalstu kārtību, pārliecinošam vairākumam ģimeņu ienākumi pieaugtu, citām – nedaudz saruktu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Parādnieks: Ieviešot jaunu pabalstu kārtību, pārliecinošam vairākumam ģimeņu ienākumi pieaugtu, citām – nedaudz saruktu Saeimas administrācija

Ieviešot Demogrāfijas lietu centra (DLC) piedāvāto ģimenes valsts pabalstu jauno kārtību, pārliecinošam vairākumam ģimeņu ienākumi pieaugtu, bet mazākai daļai ģimeņu pabalsts nedaudz saruktu, aģentūrai LETA pavēstīja DLC vadītājs, Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Saskaņā ar pašreizējo kārtību pabalsta apmēru nosaka bērna kārtas skaitlis atbilstoši dzimšanai, bet jaunā kārtība līdzīgi kā Igaunijā un Lietuvā paredzētu, ka pabalsta apmēru nosaka reālais aprūpējamo bērnu skaits ģimenē, skaidroja politiķis.

Viņš minēja piemēru, kā tas attiektos uz 70 000 ģimeņu, kurās apgādībā ir divi bērni. No minētajiem 70 000 ģimeņu vairāk nekā 55 000 līdz šim saņemtie 34 eiro pēc jaunās sistēmas ieviešanas palielināsies līdz 50 eiro, skaidroja politiķis. No pārējiem 15 000 ģimeņu dažiem vai vairākiem tūkstošiem ģimeņu pabalsta apjoms varētu nedaudz sarukt - par nepilniem septiņiem eiro, atzina Parādnieks.

Viņš gan uzsvēra, ka, nevar teikt, ka visiem 15 000 ģimeņu pabalsta apjoms saruktu, jo uz daļu no tām varētu attiekties reformā paredzētais princips par pabalstu maksāšanas sākšanu bērniem, kas apgūst profesionālo izglītību. Jo reformas paredz vēl vienu uzlabojumu - tiks nodrošināts pabalsts arī 15 661 bērnam, kuri pēc pamatskolas izvēlējušies iegūt profesionālo izglītību. Pašreizējā kārtība šos bērnus izslēdz no saņēmēju loka, skaidroja DLC vadītājs.

Parādnieks reizē uzsvēra, ka 2018.gadā pabalsts nesamazināsies nevienai ģimenei, jo izmaiņu ieviešanai tiks noteikts pārejas periods.

DLC ar ekspertiem izstrādātā un piedāvātā kārtība ļautu mērķtiecīgāk un ievērojamāk sniegt atbalstu tieši tām ģimenēm, kurās aug mazi bērni, tātad tām ģimenēm, kurās atbalsts objektīvi ir visvairāk nepieciešams. Ja šādu kārtību ieviestu, tad ģimenēs, kurās aug viens bērns vecumā līdz 19 gadiem, pabalsta apmērs būtu 15 eiro, divi bērni - 50 eiro, bet trīs bērni - 150 eiro, norādīja politiķis.

Ar šo reformu ir iespējams panākt, ka arī par bērniem, kuri jau sasnieguši 19 gadu vecumu, bet turpina apgūt vidējo izglītību dienas nodaļā, tiek saglabāts ģimenes valsts pabalsts, norādīja Parādnieks.

Šī kārtība paredzētu, ka pabalsta apmēru neietekmē pieaugušo bērnu skaits, kā tas ir pašlaik, līdz ar to daļai pabalsta apmērs varētu nedaudz sarukt, reizē atzina politiķis.

"Uzskatu, ka šis ir piemērots brīdis, lai ieviestu taisnīgāku un Eiropas praksē balstītu kārtību," pauda Parādnieks. Viņš norādīja, ka līdztekus šīm piedāvātajām izmaiņām vēl arī nodokļu reformā ir paredzēts iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādājamiem, kas 2019. gadā papildu sniegs 11 eiro mēnesī, bet 2020. gadā papildu 15 eiro mēnesī. Tādējādi no pabalstu jaunās kārtības zaudētāju skaits tiktu pietuvināts minimumam, toties maksimāli palīdzētu tām ģimenēm, kurās atbalsts vajadzīgs visvairāk, skaidroja Parādnieks.

Par to, vai ieviest jaunu kārtību pastāvot uzskatu atšķirības ar labklājības ministru Jāni Reiru (V), norādīja politiķis.

Viņš arī norādīja, ka koalīcijā vairs nav atšķirības uzskatos par to, vai nepieciešami papildus līdzekļi ģimenes valsts pabalstam. "Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK izcīnītie 28,24 miljoni 2018. gadā un 32,45 miljoni ar katru nākamo gadu ir summa, par ko tagad koalīcijā pastāv vienprātība," norādīja Parādnieks.

Kā ziņots, diskusijas par ģimenes valsts pabalstu palielināšanu turpinās Demogrāfijas lietu padomē ceturtdien, 5. oktobrī, jo iepriekš Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) sarunās ar iesaistītajām pusēm vēl netika rasts kopsaucējs par ģimenes valsts pabalstu apmēru.

Nacionālā apvienība sagaida, ka kopīgās sarunās tiks panākta vienošanās par ģimenes valsts pabalstu apmēru, aģentūrai LETA iepriekš sacīja politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Politiķis skaidroja, ka DLC un Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji darba sanāksmēs diskutē gan par metodiku, gan laiku, kad jāstājas spēkā jaunajiem ģimenes valsts pabalsta apmēriem.

Laikraksts "Diena", atsaucoties uz labklājības ministru Reiru, 26. septembrī rakstīja, ka naudas trūkuma dēļ LM piedāvās koriģēt ģimenes valsts pabalsta apmērus par pirmo, otro un katru nākamo bērnu ģimenē.

Parādnieks iepriekš norādīja, ka valsts piešķirties papildus līdzekļi nodrošinās, ka ģimenes valsts pabalsta apmērs par pirmo bērnu ģimenē būs 15 eiro (tagad - 11,38 eiro) mēnesī, par otro bērnu - 35 eiro (šobrīd - 22,76 eiro), bet par trešo un nākamajiem bērniem plānoti 100 eiro līdzšinējo 34,14 eiro vietā.

LM uzdevums bija izrēķināt, vai naudas šādam scenārijam pietiek, taču izrādījies, ka naudas tam nepietiek, vēstīja "Diena". Lai nākamajā gadā par trešo un nākamajiem bērniem ģimene mēnesī saņemtu 100 eiro, turklāt nemainot pašreizējos apmērus par pirmo un otro bērnu, trūkst vēl 12 miljonu eiro. Līdz ar to viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem varētu būt 12 eiro par pirmo bērnu, 25 eiro - par otru, bet par trešo un nākamajiem - 75 eiro. Par risinājumiem būs jāizšķiras valdībai.