07.06.2014 12:34

Brīvdabas muzejam – 90. Jūnijā plašas svinības!

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jūnijā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā jau 44. reizi notiks Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, noritēs dažādi Novadu dienu un Jāņu ielīgošanas pasākumi.

Tāpat gaidāms Ezermalas koncerts – pirmo reizi, par godu muzeja 90. gadadienai, ko atzīmē šogad.

Vasaras saulgrieži plaši tiks svinēti arī muzeja lauku ekspozīcijās "Vītolniekos" un "Vēveros". Izstāžu zālē būs aplūkojama krāšņa izstāde "Krievu Ziemeļi". Šajā nedēļas nogalē, 7. un 8. jūnijā, Brīvdabas muzejā norisināsies gada lielākie amatniecības svētki – Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus. Jau 44. gadu pēc kārtas jūnija pirmajā nedēļas nogalē Brīvdabas muzejā pulcēsies tautas lietišķās mākslas studijas un amatnieki no visas Latvijas, lai divu dienu laikā ar savu gada veikumu iepazīstinātu apmeklētājus. Līdztekus amatniecības izstrādājumiem gadatirgū varēs iegādāties arī vietējo pārtikas preču ražotāju produkciju – mājas sierus, kūpinājumus, vīnu un citus gardumus. Kā pastāstīja Brīvdabas muzeja pārstāvis Igors Ziemelis, šogad vairāk nekā 50 dalībnieki gadatirgū piedalīsies pirmoreiz. Gadatirgus viesi būs krievu tāsinieki no Novgorodas. Kā ierasts, apmeklētāji tiks priecēti arī ar bagātīgu kultūras programmu divu dienu garumā.

Nākamajā nedēļas nogalē, 14. un 15. jūnijā, Brīvdabas muzejs aicina uz Novadu dienām un Jāņu ielīgošanu sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru un Latvijas Folkloras biedrību. Skanēs dziesmas no novadu novadiem, tradīcijas un padomi svētku gaidīšanā un svinēšanā. Garīgie dziedājumi Usmas baznīcā, folkloristi novadu sētās un visā muzejā, bet 15. jūnija vakarā notiks koncerts Juglas ezera krastā.

Svētdien, 15. jūnija vakarā, notiks Brīvdabas muzeja 90 gadu jubilejas koncerts Juglas ezera krastā. Kā sola koncerta organizētāji, Ezermalas koncertam saknes rodamas tautas tradicionālajā mūzikā, bet zari stiepsies augstu mūsdienu skaņu debesīs. Koncertā uzstāsies "Debesu kalēji" jeb "Skyforger", kas sevi dēvē par "pagānisku metālistu bandu" un Latvijā uzstājas vien retumis. Skatītājiem būs iespēja dzirdēt populāro bungu un dūdu grupu "Auļi", kas jau iekarojusi nozīmīgu vietu latviešu mūzikā, un bez viņu līdzdalības nenotiek neviens nozīmīgs mūsdienu lielkoncerts. Būs arī etnomūzikas grupa "Folkvakars", kuras vadošā balss un vijoles skaņas pavēlniece ir Kristīne Kārkle-Puriņa. Tiek solīts, ka jaunās postfolka grupas "Zari" enerģiskais skanējums pārsteigs daudzus. Par koncerta grandiozitāti liecina arī tā ilgums – tas sāksies plkst.18. un ilgs piecas stundas.

"Vasaras saulgriežus 21. jūnijā šogad piedāvājam svinēt arī Brīvdabas muzeja lauku ekspozīcijās ārpus Rīgas. Apmeklētājus jau septīto gadu gaidīs zvejnieka – zemnieka sētā "Vītolnieki" Rucavas novada Papes Ķoņu ciemā. Tur jāņabērnus gaidīs Rucavas tradīciju kopa, lai kopīgi pītu vaiņagus, aplīgotu, dziedātu dziesmas, un Rucavas sievas ar cienastu. Vēlāk jūras krastā saules pavadīšana un dziedāšana līdz rītam," uz Rucavas novadu aicina I. Ziemelis.

Savukārt Latvijas otrā pusē – Vecpiebalgas novadā – muzejā "Vēveri" vērienīgs vasaras saulgriežu pasākums šogad notiks pirmo reizi sadarbībā ar Vecpiebalgas novada domi. No deviņiem vakarā tur tiek gaidīti ciemiņi no malu malām. Sētas saimnieku lomā iejutīsies folkloras kopa "Ore", bet līdzdarbosies Vecpiebalgas pašdarbības kolektīvi. Būs iespēja piedzīvot Jāņu tradīcijas un uguns rituālu, bet jautrībai tiek solīta zaļumballe līdz rītam.

No 1. jūnija līdz septembra vidum muzeja izstāžu zālē aplūkojama krāšņa izstāde "Krievu Ziemeļi", kas atceļojusi no Krievijas Etnogrāfiskā muzeja krājuma Sanktpēterburgā. Tajā aplūkojami Krievijas Etnogrāfiskā muzeja kolekcijas materiāli – liecības, kas stāsta par šā savdabīgā etnogrāfiskā reģiona iedzīvotāju ikdienu un svētkiem 18. gadsimta beigās–20. gadsimta sākumā. Darba un svētku apģērbs, zelta izšuvumi un citi rokdarbi, īpatnējas rotaļlietas, bagātīgi rotāti sadzīves un rituālie priekšmeti, prasmīgu amatnieku roku darināti metāla kalumi un lējumi, kokgrebumi un vēsturiskās fotogrāfijas iepazīstinās izstādes apmeklētājus ar Krievijas ziemeļu cilvēkiem, kas bijuši izcili saimniekotāji, celtnieki, amatnieki un jūrasbraucēji.