14.05.2018 16:28

"Valguma pasaule" – roku rokā ar Ķemeru nacionālo parku

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Romantiska noskaņa Valguma ezera krastā. Romantiska noskaņa Valguma ezera krastā. no “Valguma pasaules” un Agneses Balandiņas privātā arhīva, Reinis Serdāns

Valguma ezera un Slocenes upes krastā Ķemeru nacionālā parka teritorijā atrodas atpūtas bāze "Valguma pasaule". Tās saimnieki Viesturs Serdāns un Vita Beļavniece teic, ka apmeklētāju netrūkstot nedz vasarā, nedz pārējos gadalaikos.

"Attiecībā uz dabu mums ir viena asinsgrupa ar Ķemeru nacionālo parku. Mēs priecājamies par visu to pašu, par ko priecājas parks," saka Viesturs Serdāns. Apmeklētāju skaitu noteikt esot grūti, bet viens nu gan esot pilnīgi skaidrs – apmeklētāju plūsma mainās, un šobrīd gandrīz ceturtā daļa viesu ir no Lietuvas.

"Valguma pasauli" kā pozitīvu piemēru tūrisma uzņēmējdarbībā un vides saglabāšanā min arī Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa: "Pirmais solis ceļā uz dabas saglabāšanu ir iespēja nodrošināt cilvēkiem būt tuvāk dabai, iepazīt un izprast to. Tas tādēļ, ka dabas saglabāšana ir visas sabiedrības uzdevums, bet cilvēkam rūp tikai tas, ko viņš ir iepazinis, izpratis un iemīlējis.

Un, iespējams, tieši šajā jomā "Valguma pasaules" ieguldījums ir vērtējams visaugstāk. Teritorijā ir izveidotas vairākas takas, kas lieliski papildina dabas iepazīšanas iespēju un tūrisma piedāvājumu klāstu Ķemeru nacionālā parka teritorijā. Te ir gan Baltijā pirmā un garākā Baskāju taka, gan Dabas gleznu taka, kas tapusi, "Valguma pasaulei" sadarbojoties ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem, un interesantā veidā izceļ dabas vērtības tuvākajā apkārtnē. Tāpat te rodams kvalitatīvs apmeklētājiem nepieciešamo pakalpojumu klāsts – naktsmītnes, ēdināšanas iespējas, inventāra noma u.c."

“Dabas saglabāšana ir visas sabiedrības uzdevums,” uzskata Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra “Meža māja” vadītāja Agnese Balandiņa.“Dabas saglabāšana ir visas sabiedrības uzdevums,” uzskata Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra “Meža māja” vadītāja Agnese Balandiņa.


A. Balandiņa teic, ka sadarbība ar Ķemeru nacionālā parka uzņēmējiem galvenokārt notiek tūrisma foruma ietvaros. Dabas aizsardzības pārvalde sekojot līdzi kopīgi izstrādātās Ķemeru nacionālā parka tūrisma stratēģijas un rīcības plāna ieviešanai, apmainās ar informāciju, dalās pieredzē u.tml.

"Atpūtas bāze "Valguma pasaule" ir viena no aktīvākajām Ķemeru nacionālā parka tūrisma foruma dalībniecēm un sniegusi ievērojamu atbalstu Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas pārbaudes vizīšu nodrošināšanā 2011. un 2017. gadā," saka A. Balandiņa. "Sadarbībā ar "Valguma pasauli" savulaik izveidoti trīs velomaršruti Valguma ezera apkārtnē, kā arī Dabas gleznu taka. To šobrīd pilnībā uztur "Valguma pasaule". Savukārt velomaršruti tiek uzturēti, sadarbojoties abām pusēm."

Dabas gleznu taka piedāvā pastaigu pa gleznainajiem Valguma ezera un Slocenes upes krastiem, ar bilžu rāmju palīdzību akcentējot interesantāko, kam gājiena laikā vērts pievērst uzmanību. "Ideja par rāmju izvietošanu dabā nāca no uzņēmēju puses, savukārt dabas vērtības, kas maršrutā būtu īpaši izceļamas, tika izvēlētas kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem," skaidro A. Balandiņa.

No Baskāju takas līdz brīvdabas fotoizstādei
"Valguma pasaule" daudziem asociējas ar Baskāju taku, kas ir pirmā šāda taka Baltijā. Tikko sākusies tās septītā sezona. "Pirms mēs kaut ko darām, vienmēr paaicinām Ķemeru nacionālā parka pārstāvjus," saka V.Serdāns. "Visas mūsu takas ir ierīkotas sadarbībā ar speciālistiem, lai mēs kaut ko nezinot nesapostītu, jo mēs neesam biologi."

V. Serdāns stāsta, ka visus savus plānus un ieceres saskaņo ar nacionālā parka darbiniekiem, kuri atnāk, izstaigā, apskatās, vai nav kaut kas aizsargājams. "Vienīgais apgrūtinājums ir tas, ka šeit nekādu saimniecisko darbību (attiecībā uz būvniecību) nevaram veikt, kamēr nav ar parku saskaņots. Bet kopumā – parks noteikti nav traucēklis. Mēs cienām tās vērtības, ar kurām tas ir bagāts. Piemēram, Baskāju takas vienā posmā esam ielikuši arī purva ārstnieciskās dūņas. Ķemeru nacionālā parka darbinieki ir ierādījuši vietu, kur mēs tās dažas lāpstas drīkstam izrakt."

Arī izveidotā Dabas gleznu taka, kas ir 4,5 kilometrus gara, stiepjas cauri "Valguma pasaules" un arī parka teritorijai. Viesturs teic, ka nomestie atkritumi tiek vākti, nešķirojot robežas – gan savā, gan nacionālā parka daļā. Ierīkota arī ugunskura vieta, lai makšķernieki, kas te atbrauc, kurinātu uguni vienā vietā un nededzinātu citur.

"Mums te aug dižozols," stāsta Viesturs Serdāns, "un arī sena goba, kas ir viena no lielākajām Latvijā. Cilvēki mēdz līst gobas dobumā fotografēties. Sākotnēji mēs bijām tur nolikuši lapsas izbāzni, lai cilvēki nevar piekļūt dobumam. Pēc tam pielikām labi pamanāmu uzrakstu "Priecājies ar acīm!", lai šī goba kādu laiku vēl turētos. Zīmītes "Priecājies ar acīm!" mēs liekam arī pļavās, Slocenes un ezera krastā, lai gaiļpiesīšus, purenes, vizbuļus, ūdensrozes un citus augus nenomin un neizposta, jo apmeklētāju ir daudz."

“Mēs cienām tās vērtības, ar kurām bagāts Ķemeru nacionālais parks,” saka Viesturs Serdāns.“Mēs cienām tās vērtības, ar kurām bagāts Ķemeru nacionālais parks,” saka Viesturs Serdāns.

"Valguma pasaules" saimniece, uzņēmuma līdzīpašniece Vita Beļavniece teic, ka 22. maijā Godu laukumā tiks atvērta izcilā dabas fotogrāfa Andra Apses (Jaunzēlande) lielformāta fotogrāfiju izstāde brīvā dabā. Unikālā fotogrāfiju izstāde ļaus iepazīt pasaulslavenā, no Smārdes puses nākušā un šobrīd Jaunzēlandē dzīvojošā dabas fotogrāfa Andra Apses darbus.

"Putnu restorāns", atkritumu vākšana un kaķis ar zvaniņu
"Priecājamies, ka Latvijā ir deviņu veidu dzeņi un dzilnas, un visi šie putnu veidi ir sastopami Ķemeru nacionālā parka teritorijā," saka Viesturs Serdāns. Divu veidu dzeņus varot redzēt jau no logiem un balkoniem. Viesturs stāsta, ka ierīkojuši paši savu "putnu restorānu", kur vērot putnus, kas atlidojuši pamieloties.

"Ziemā putniem dodam barību, lai apmeklētāji varētu papriecāties par putniņiem tepat acu priekšā. Savukārt kaķim pakārām kaklā zvaniņu, lai vāveres, kas kāpj zemē pēc čiekuriem, varētu dzirdēt, ka kaķis ir tuvumā, un uzmanītos."

"Valguma pasaule" atbildīgi izturas pret atkritumu apsaimniekošanu. "Atkritumus šķirojam: plastmasu pie plastmasas, stikla pudeles pie stikla pudelēm, atsevišķi – ēdienu atliekas. Izvietojām režģotus metāla būrus, kur mest plastmasas atkritumus, bet "vidējais latvietis" jau nesaprot vārdu "plastmasa" un sviež tur visu ko! Tad mēs sākām rakstīt "Tikai PET pudeles!" – to tad saprot daudz labāk," smej Viesturs.

Diemžēl piknika vietās vienalga tiekot nomesti atkritumi, taču V. Serdāns atzīst: "Ņemot vērā cilvēku daudzumu, kas iziet cauri teritorijai, mums te tomēr ir salīdzinoši tīrs." Katru dienu teritorija tiekot apstaigāta, lai salasītu visu, kas nosviests ārpus atkritumu tvertnēm. "Ceram, ka, redzot sakopto vidi, cilvēkiem negribēsies atkritumus mest zemē."

Kā jau īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, "Valguma pasaules" tuvumā ir sastopamas arī retas un aizsargājamas augu sugas. "Neafišējam, bet mēs zinām vietas, kur ap Jāņiem zied savvaļas orhidejas. Un vizbulītes – tās mums zied vienā klājienā. Pļavās ir daudz gaiļpiešu. Mēs arī paši stādām kokus. Pagājušajā gadā sastādījām gar ceļa malu eglītes – aptuveni 1000 stādu." Kampaņveidīgi lielās talkas netiekot rīkotas. Viesturs smej: "Mums talkas, vismaz sezonas laikā, ir katru dienu!"

Iepriekš:

Uzņēmējdarbība īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Ieguvumi un šķēršļi