02.08.2013 07:36

Mālpilieši savā novadā negrib redzēt cūku fermu – neinteresē ne jaunas darbavietas, ne lielās investīcijas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mālpilieši savā novadā negrib redzēt cūku fermu – neinteresē ne jaunas darbavietas, ne lielās investīcijas arhīvs

Mālpils novada iedzīvotāji protestē pret vācu investoru ieceri, ieguldot trīs miljonus latu, novadā būvēt cūku fermu, jo viņus uztrauc smaka un iespējamās avārijas.

Īpašumā "Klūgas-Grūbas" uzņēmums "Mālpils agro" iecerējis veidot cūku fermu, kurā gadā paredzēts nobarot 36 800 rukšu, vēsta LETA, atsaucoties uz laikrakstu "Diena". Pašvaldībai pēc dažiem mēnešiem būs jālemj, vai to atļaut. Vairākums iedzīvotāju ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) ziņojuma sabiedriskajā apspriešanā pauduši negatīvu nostāju.

Fermu iecerēts būvēt aptuveni četru kilometru attālumā no novada centra mežu ieskautu tīrumu vidū. Šajā ražošanas procesā tiks veidots maksimāli noslēgts cikls – no nobarojamo cūku mēsliem plānots ražot biogāzi un siltumu, bet pēc tam atlikušais substrāts kā mēslojums tiks izkliedēts pa apkārtējo zemnieku laukiem, no kuriem pēc tam savukārt tiks iegūti lauksaimniecības graudi, stāsta SIA "Mālpils agro" direktore Anita Lancmane. Uzņēmums plāno nodarbināt 16 personas, taču ieguvēji būs arī, piemēram, lopbarības sagatavošanā, graudaudzēšanā iesaistītie iedzīvotāji, uzskata ieceres autori.

Pret fermas būvniecības ieceri sabiedriskajā apspriešanā iestājušies 66 iedzīvotāji. Mālpils makšķernieku biedrības "Mālpils zivīm" valdes priekšsēdētājs Vladislavs Komarovs uzskata, ka šī ferma būs drauds apkārtējai videi, avārijas gadījumā varētu tikt nodarīts kaitējums blakus esošajam Ezerkalnu purvam un tālāk pa grāvjiem piesārņojums varētu nonākt līdz foreļu upei Sudai. Tā pēc avārijas netālu esošajā cūku fermā Allažos piesārņojuma dēļ gājušas bojā zivis Tumšupē.

Arī mēslu izkliedēšana laukos Mālpils centra tuvumā radītu traucējošu smaku, un tas varētu negatīvi ietekmēt tūrisma attīstību novadā. Tā dēļ varētu arī samazināties nekustamā īpašuma cenas. A. Lancmane paskaidroja, ka gadījumā, ja iedzīvotāji iebildīs pret mēslu izkliedēšanu konkrētos laukos traucējošās smakas dēļ, šie iebildumi tiks ņemti vērā un izvēlēti citi no apdzīvotām vietām tālāk esoši tīrumi. Lai piesārņojums nenonāktu apkārtējā vidē, teritorija tiks ierobežota ar valni un noasfaltēta.

Mednieku biedrības "Mālpils" pārstāvis Raimonds Kope pastāstīja, ka uztraukums esot par fermas darbības ietekmi uz Ezerkalnu purvā mītošajiem aizsargājamiem putniem. Mednieki secinājuši, ka purvā redzētas vismaz deviņas aizsargājamas sugas, kuru dēļ šeit vajadzētu veidot mikroliegumu, un fermas būvniecība te nebūtu pieļaujama, uzskata R. Kope. Viņš norādīja, ka tuvējos tīrumos pulcējas arī liels skaits dzērvju, kurām varētu traucēt fermas radītais troksnis. A. Lancmane solīja ataicināt speciālistu, kas izvērtēs trokšņu ietekmi uz dzērvēm.

Kā liecina līdzšinējā pieredze, cūku fermu būvniecības ieceres parasti izsauc iedzīvotāju protestus, atzīst Vides pārraudzības valsts biroja (VPVB) Ietekmes uz vidi novērtējuma nodrošinājuma daļas vadītāja Ērika Ulāne. Pašlaik iedzīvotājiem vēl ir iespēja sūtīt birojam vēstules par Mālpilī plānoto cūku fermu un sagatavoto IVN ziņojumu, tās apkopos un nodos "Mālpils agro", kas savukārt pilnveidos ziņojumu. Pēc tam tas atkal būs pieejams publiski, un būs iespējams ar to iepazīties un izvērtēt. iespējams, vēl šoruden pašvaldība varētu lemt par cūku fermas būvniecību.

Arī citviet Latvijā cūku fermu būvniecības ieceres ir izraisījušas iedzīvotāju protestus un pat novedušas līdz tiesas procesiem. Jau ziņots, ka Aizputes novada pašvaldība turpina tiesāties ar dāņu uzņēmumu "Nygaard International", kas pieprasījis pat 5,7 miljonu zaudējumu atlīdzību par to, ka pašvaldība iedzīvotāju protestu dēļ nav atļāvusi cūku fermas paplašināšanu Lažas pagastā. Pašlaik gan lietā mēģina panākt izlīgumu. Iespējams, cūku ferma tiks paplašināta, ja īpašnieks ievēros pašvaldības izvirzītos nosacījumus, lai mazinātu, piemēram, smakas izplatību.

Tiesvedība turpinās arī citā cūku fermas būvniecības lietā: Sesavas pagastā paši iedzīvotāji apstrīdēja pašvaldības lēmumu atļaut cūku fermas būvniecību. Jelgavas novada pašvaldības vadītājs Ziedonis Caune gan norāda, ka šajā gadījumā iedzīvotāji sabiedriskās apspriešanas laikā nekādus īpašus protestus neesot izteikuši, bet reaģējuši vēlāk, kad jau bijis izlemts par būvatļaujas izsniegšanu. Te, visticamāk, cūku ferma tā arī netiks uzcelta, jo investors, šķiet, ir jau atteicies no šīs idejas.

Iepriekš:
Mālpilī audzēs cūkas Krievijai