02.02.2012 15:49

NĪN atlaides daudzbērnu ģimenēm – arī Garkalnē

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(7 balsojumi)
Nekustamā īpašuma nodoklis daudzbērnu ģimenēm samazināts uz pusi. Foto: Krišjānis Grantiņš Nekustamā īpašuma nodoklis daudzbērnu ģimenēm samazināts uz pusi. Foto: Krišjānis Grantiņš

Novada saistošajos noteikumos dome apstiprinājusi grozījumus, kas paredz: sākot ar šo gadu, daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem, varēs saņemt 50 procentu nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi.

«Minētā norma ir likumsakarīga, jo pašvaldības pienākums ir rūpēties par novadā dzīvojošām ģimenēm, to nosaka arī virkne normatīvo aktu, tai skaitā Bērnu tiesību aizsardzības likums, likums «Par pašvaldībām» un citi,» uzskata projekta iesniedzējs domes priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Bružuks.

«Ieguvēji būs visi – gan iedzīvotāji, gan pašvaldība, kas piesaistīs novadam vairāk nodokļu maksātāju. Kā pierāda prakse, ja uzlabojam dzīves apstākļus, piemēram, nodrošinām vietas bērnudārzā, pilnveidojam izglītības iestāžu pakalpojumu klāstu, rodas interese deklarēties mūsu novadā. Iedzīvotāju skaits kopš 2009. gada ir palielinājies apmēram par 20 procentiem, daļa viņu ir deklarējušies Garkalnē, lai nebūtu jāgaida rindā uz bērnudārziem Rīgā. Minētās normas vēl jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijai, bet ceru, ka šeit domstarpības neradīsies, jo atbalstam daudzbērnu ģimenēm ir jābūt arī valsts mērogā,» ir pārliecināts Garkalnes domes priekšsēdētāja vietnieks.

Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem daudzbērnu ģimenēm decembrī sprieda arī Salaspils dome. Tā nolēma šogad piešķirt 70 procentu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu visām novadā dzīvojošajām daudzbērnu ģimenēm, neatkarīgi no ienākumiem (agrāk to varēja saņemt ģimenes, kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli nepārsniedz minimālo darba algu).