Drukāt šo lapu
20.06.2016 14:34

FOTO: Šmaukstelis triumfē Spēkavīru čempionu līgas Latvijas posmā Olainē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Šmaukstelis triumfē Spēkavīru čempionu līgas Latvijas posmā Olainē publicitātes

Aizvadītajā nedēļas nogalē Olainē risinājās Spēkavīru čempionu līgas piektais posms, kurā startēja vienpadsmit atlēti no vairākām valstīm. Par posma uzvarētāju kļuva kocēnietis Aivars Šmaukstelis, kurš par nieka puspunktu apsteidza pieredzējušo Daini Zāģeri.

Lai noskaidrotu, kurš izcīnīs uzvarētāja kausu, spēkavīriem bija jāveic seši vingrinājumi. 22 tonnu smagas smagās automašīnas vilkšanā uzvaras lauri tika zviedram Džonijam Hansonam, kurš 20 metru garo distanci pieveica 28,96 sekundēs. Mucu mešanā dubultuzvara latviešiem – Zāģerim pirmā vieta, 19,78 sekundēs pārmetot pāri 4,20 cm augstajai latiņai septiņas no astoņām mucām, savukārt Šmaukstelis tika galā ar sešām mucām 27,29 sekundēs.


Vikinga presē labāko rezultātu ar 13 reizēm uzrādīja Bjerns Sulvangs no Norvēģijas, toties trīs latviešiem – Zāģerim, Šmaukstelim un Ivaram Grahoļskim – dalīta trešā vieta, 175 kilogramus paceļot sešas reizes. Jāpiebilst, ka Zāģeris šajā disciplīnā pieļāva kļūdu, tāpēc divas reizes viņam netika ieskaitītas, un tas izrādījās izšķiroši, lai tālāk cīnītos par uzvaru.

"Spēka trepē", kurā pa sešiem pakāpieniem bija jāuznes 225, 250 un 275 smagi svari, uzvara Šmaukstelim, viņš astoņpadsmit pakāpienus pievārēja ātrāk nekā Zāģeris, kuram otrais labākais rezultāts. Kluba "Rozental Team" sportists kuldīdznieks Edgars Andersons pieveica 17 pakāpienus un viņam trešā vieta.

Tad sekoja stafete, kas sastāvēja no diviem posmiem – divu 130 kg smagu riepu un divu 100 kg smagu mucu nešana no viena punkta uz otru. Beidzot savu spēku un muskuļus parādīja Dainis Zāģeris, uzvarot ar rezultātu 46 sekundes. Aiz viņa otrajā vietā ierindojās vēl viens latvietis Aivars Šmaukstelis (46,09 s). Noslēgumā Dainis Zāģeris labu sniegumu demonstrēja 380 kg smaguma vilkšanā no zemes un izcīnīja uzvaru ar desmit reizēm. Otrā vieta atkal Šmaukstelim, viņa kontā astoņas reizes.

Kopvērtējumā pirmo reizi uzvaru kādā no Spēkavīru čempionu līgas posmiem guva Aivars Šmaukstelis (56 punkti), tikai par nieka puspunktu apsteidzot pieredzējušo Daini Zāģeri, kurš jau kopš 2013. gada regulāri startē šajās prestižajās spēkavīru sacensībās. Godpilnā trešā vieta Latvijā ar gūtiem 42 punktiem zviedram Džonijam Hansonam.

Dainis Zāģeris pēc sacensībām atzina, ka nosargāt uzvarētāja titulu neesot nemaz tik vienkārši: "Pēdējā laikā mani vajā dažādas traumas, un šīs sezonas sākums nav bijis viegls. Pirms Latvijas posma bija zināms uztraukums un liela atbildības sajūta pret saviem līdzjutējiem. Pieļāvu vairākas kļūdas, tādēļ arī viss nepadevās tik labi, kā cerēts. Šis zaudējums nav nekas traks, arī citi augsta līmeņa spēkavīri ir nokļuvuši tur, kur tagad atrodos es. Šis kritums, iespējams, man bija vajadzīgs, lai celtos, ietu tālāk un būtu vēl spēcīgāks. Dažkārt nākas arī zaudēt. Sports ir sports..."