Drukāt šo lapu
11.04.2013 11:32

Plūdi var piesārņot vidi un atnest slimības

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šogad plūdi gaidāmi Daugavas lejpusē, Gaujā pie Ādažiem un Carnikavas, Lielupē pie Mežotnes, Ventas un Ogres upes tuvumā. Šogad plūdi gaidāmi Daugavas lejpusē, Gaujā pie Ādažiem un Carnikavas, Lielupē pie Mežotnes, Ventas un Ogres upes tuvumā. Krišjānis Grantiņš

Veselības inspekcija (VI) aicina iedzīvotājus jau laikus veikt preventīvos pasākumus, lai novērstu iespējamo dzeramā ūdens piesārņojumu, kas var rasties plūdu rezultātā.

Atbilstoši Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegtajai informācijai, kā ik gadu, arī šogad plūdi gaidāmi Daugavas lejpusē, Gaujā pie Ādažiem un Carnikavas, Lielupē pie Mežotnes, Ventas un Ogres upes tuvumā, aģentūru LETA informēja VI pārstāve Ieva Raboviča.


VI mudina to novadu iedzīvotājus, kurus ik gadu skar un iespējami varētu skart plūdi, laikus veikt pasākumus, kas mazinās iespējamo vides piesārņojumu un cilvēku veselības apdraudējumu. Piemēram, izsūknēt notekūdeņu un tualetes bedres, kā arī pārliecināties, lai drošās vietās atrastos dažādas ķīmiskās vielas un produkti, norobežot un izvest atkritumus.

Tā kā plūdu laikā akās var ieplūst virszemes, tostarp arī kanalizācijas, ūdeņi, kas var kļūt par akūtu zarnu infekciju vai vīrusa hepatīta A izraisītājiem, VI arī aicina plūdu draudu gadījumā jau laikus nodrošināties ar ūdens krājumiem. Savukārt, ja rodas aizdomas, ka akas ūdenī varētu būt nokļuvušas dažādas ķīmiskās vielas un piesārņojums, VI iesaka veikt ūdens analīzes laboratorijā. Akas ūdens pārbaude ir jāveic pašiem iedzīvotājiem, bet VI speciālisti var piedāvāt iegūto testēšanas rezultātu izvērtēšanu, nosakot, vai pārbaudītais ūdens ir izmantojams uzturā.

Rūpējoties par sabiedrības veselību plūdu laikā, arī atbildīgajai pašvaldībai, kuras teritorijā vai īpašumā atrodas publiskās ūdens apgādes ūdens ņemšanas vieta, būtu jāveic tajā esošā ūdens kvalitātes ārpusplāna pārbaude, ja paredzami piesārņojuma riski plūdu dēļ.

Šaubu un neskaidrību gadījumā iedzīvotāji ir aicināti sazināties ar VI speciālistiem, kuri konsultē arī reģionos. Kontakti, kā arī plašāka informācija par dzeramā ūdens kvalitāti un tā iespējamo piesārņojumu atrodama VI interneta vietnē www.vi.gov.lv

Iepriekš:
Video: Aprīļa vidū gaidāmi plūdi – pie Jēkabpils, Ādažos, Carnikavā, Mežotnē un Ogres upē