Drukāt šo lapu
17.04.2013 13:01

Plūdos Pierīgā pagaidām bez būtiskiem kaitējumiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielā Jugla pie Ropažiem Lielā Jugla pie Ropažiem Krišjānis Grantiņš

Pašvaldību policijas pārstāvji atzīst, ka ūdens līmeņa izmaiņas prognozēt ir ļoti grūti, situācija var strauji mainīties dažu stundu laikā.

Ropažu novadā kopš otrdienas situācija nav radikāli mainījusies, vienīgi trešdien dienas pirmajā pusē pasliktinājusies situācija pie Nāgelmuižas un Sauleskalna, kur Lielajā Juglā diezgan ievērojami pacēlies ūdens līmenis un applūdis ceļš. Novada pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Diāns Veličko pavēstīja, ka ugunsdzēsēji un glābēji šobrīd gatavo tehniku, lai, līmenim vēl vairāk paaugstinoties, nepieciešamības gadījumā dotos palīgā iedzīvotājiem.

Ropažos novērota neliela ūdens līmeņa krišanās, straume vairs nav tik spēcīga, un ūdens atkāpies no dzīvojamās mājas pie tilta pār Lielo Juglu, kas otrdien priekšpusdienā bija nedaudz applūdusi. Savukārt Zaķumuižā applūdusi pļava pie sporta kompleksa, kas gan bija paredzams, jo tas notiek gandrīz katru gadu, atzina. Tā kā dzīvojamo ēku tuvumā nav, Zaķumuižā šobrīd iedzīvotāji nav apdraudēti. Kopumā ūdens līmeni Lielajā Juglā policijas vadītājs raksturoja kā augstu, bet ne bīstamu, taču situācija varētu mainīties, ja upē rastos jauni ledus sastrēgumi.

Gaidīšanas režīmā šobrīd ir Stopiņu novada pašvaldības policija. "Ūdens līmeņa izmaiņām Mazajā Juglā sekojam ik pa 2–3 stundām, taču prognozēt kaut ko ir ļoti grūti," atzīst policijas priekšnieks Ainārs Bērcis. "Piemēram, vakar līmenis nokritās, bet pa nakti pieauga par pusmetru. Līdz bīstamajai robežai vēl gan ir kāds pusmetrs." Novadā apdraudētas ir četras apdzīvotas vietas, kas visvairāk cieta 2011. gada plūdos, toreiz bija nepieciešama arī cilvēku evakuācija.

Salaspils novada pašvaldības speciāliste darba aizsardzības, ugunsdrošības un civilās aizsardzības jautājumos Dzintra Mūrniece pavēstīja, ka novada teritorijā starp autoceļu Saurieši–Tīnūži un Mazo Juglu applūdušas divas palienē esošas dzīvojamās mājas. Viena no tām jau ilgāku laiku ir neapdzīvota, bet otrajā mitis sargs, kurš šobrīd devies prom. Ūdens līmenis upē trešdien ir nedaudz pazeminājies un ledus ir izgājis, taču nav izslēgts, ka līmeņa paaugstināšanos Mazajā Juglā tuvākajā laikā varētu veicināt lietus, sniega kušana, kā arī no upes augšteces atnestais ledus. No Daugavas briesmas apdzīvotām vietām Salaspils novadā nedraud.

Ķekavas novadā plūdi pagaidām visvairāk skāruši Dzērumu iedzīvotājus. Reģionālās pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš informēja, ka Misas upes dēļ applūdušas vairākas dārza mājiņas un pagrabi, taču situācija tur nav tik kritiska kā pirms diviem gadiem. Reģionālās pašvaldības policijas redzeslokā ir arī Daugavas piekraste, jo īpaši Ziedonis un Kaļķu ceplis, jo šīs ir līdzenas teritorijas upes krastā un, ūdens līmenim paaugstinoties, tās var ātri applūst. Šobrīd šajās vietās plūdu draudi nav fiksēti.

Reģionālās pašvaldības policijas Ikšķiles novada nodaļa informēja, ka vērojama ūdens līmeņa celšanās Mazajā Juglā, un trim dzīvojamajām mājām pastāv applūšanas risks. Ceļa posmā Tīnūži–Turkalne sakarā ar ūdens straumes ceļa maiņu bija iegruvis autoceļa posms, taču šobrīd iegruvums jau ir novērsts.

Otrdien vakarā un naktī uz trešdienu applūda ievērojamas teritorijas Ogrē, un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbiniekiem bija jāveic cilvēku evakuācija. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) aicinājis iedzīvotājus applūdušajās teritorijās pakļauties pašvaldību un glābēju aicinājumam evakuēties no potenciāli bīstamajām teritorijām, kuras vistuvākajā laikā var applūst. Īpaši tas attiecas uz vecāka gadagājuma cilvēkiem. Lai neapgrūtinātu glābēju darbu, iedzīvotāji tiek aicināti bez vajadzības neapmeklēt plūdu skartās un tām līdzās esošas teritorijas.

Iepriekš:
Video: Bezpalīdzīgais Ropažu tiltiņš pavasara palos

FOTO: Pierīgas upēs pagaidām mierīgi