Drukāt šo lapu
29.07.2013 10:25

Carnikavā gājēju un velosipēdistu tiltu par pusotru miljonu tomēr būvēs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jaunā tilta ceļa daļas platums paredzēts trīs metri, tilta garums – 220 metri. Jaunā tilta ceļa daļas platums paredzēts trīs metri, tilta garums – 220 metri. Carnikavas novada domes arhīvs

Lai nodrošinātu gājējiem un velobraucējiem iespēju droši nokļūt no Gaujas uz Carnikavu, Carnikavas novada dome velosipēdistu un gājēju tilta pār Gauju būvniecībā ieguldīs 1 538 360 latus, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija, būvdarbus veiks SIA "Tilts", kuras piedāvājums iepirkuma konkursā atzīts par izdevīgāko no trim iesniegtajiem pieteikumiem, raksta LETA.

Gājēju un velosipēdistu tilts pār Gauju tiek plānots vienkāršs, bez liekām metāla konstrukcijām. Tā ceļa daļas platums paredzēts trīs metri, tilta garums – 220 metri. Saskaņā ar izstrādāto projektu tilta balsti tiks būvēti no betona, bet tilta segums paredzēts no stikla šķiedras kompozīta materiāla – tas ir viegls, bet ļoti izturīgs klājums, kas tiek ražots tepat Latvijā un izmantots dažādu konstrukciju būvniecībā.

Tiek plānots, ka nākotnē šis tilts būs neatņemama velosipēdistu ceļa "Eiro Velo" sastāvdaļa, tā nodrošinot vienotu velomaršruta tīklojumu ar Rīgu un citiem Latvijas novadiem.

Jau ziņots, ka tilta būvniecībai iepirkuma izsludināšanas brīdī nav bijis iespējams piesaistīt Eiropas fondu līdzekļus, jo patlaban nav izsludināts neviens atbilstošs projektu konkurss, kurā šo ieceri varētu pieteikt, tāpat pašvaldībai nav iespējams aizņemties līdzekļus projektiem, kam nav piesaistīti Eiropas fondu līdzekļi.

Plānots, ka tilta būvniecība aizņems divus gadus un to pilnībā finansēs pašvaldība, apmaksājot izdevumus pa daļām – šogad novada dome segs 20 % no būvniecības kopējām izmaksām, nākamgad – 50 % apmērā no būvniecības kopējām izmaksām, bet 2015. gadā – atlikušos 30 % apmērā no būvniecības kopējām izmaksām. Portāls "Apriņķis.lv" jau vairākkārt rakstījis, ka par šo brango finansējuma daļu no pašvaldības kabatas iebilduši vietējie.

"Jāņem vērā, ka būvniecības izmaksas gadā vidēji palielinās par 5 līdz 10 % un kāpj izdevumi arī par citiem resursiem, tāpēc ir skaidrs, ka nākotnē tilts kļūtu tikai dārgāks. Ja mēs šogad izsludinām tilta būvniecības iepirkumu un tā izmaksas iekļaujam nākamo trīs gadu budžetā, tad līdzekļus, kurus iztērēsim tilta būvniecībai, faktiski varam kompensēt, piesaistot Eiropas naudu citiem infrastruktūras objektiem," iepriekš skaidroja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.

Kā ziņots, Carnikavas novada domes deputāti pērn septembrī nolēmuši īstenot gājēju un velosipēdistu tilta pār Gauju būvniecības ieceri. Šāds lēmums pieņemts, lai atrisinātu gadiem ieilgušo problēmu, kad Gaujas upes šķērsošanai iedzīvotāji regulāri izmanto cilvēka dzīvībai bīstamo dzelzceļa tiltu. Īpaši jaunieši un bērni ceļā uz skolu vai bērnudārzu, jaunās māmiņas vizītē pie ģimenes ārsta un pat velosipēdisti bieži dodas pa dzelzceļa tiltu, lai nokļūtu otrpus krastam, riskējot ar savu dzīvību, jo šobrīd tas ir vienīgais veids, kā šķērsot upi bez vairāku kilometru līkuma.

Pēdējos gados uz dzelzceļa tilta regulāri cietuši un arī bojā gājuši vairāki Carnikavas novada iedzīvotāji – laikā no 2008. līdz 2010. gadam uz dzelzceļa tilta notikuši pieci ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši iedzīvotāji un viens cilvēks gājis bojā.

Carnikavas novada dome ar šīs problēmas izklāstu ir vērsusies gan pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska, Satiksmes ministrijas, uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš", gan arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), lūdzot rast iespēju palīdzēt izbūvēt gājēju tiltu līdzās bīstamajam dzelzceļa tiltam, tomēr finanšu trūkuma dēļ risinājums atstāts pašvaldības ziņā.

Jau 2009. gadā tika aizsākts darbs pie tilta pār Gauju būvniecības ieceres, kas vēlāk ar domes lēmumu tika apstiprināta. 2010. gada maijā norisinājās šīs ieceres sabiedriskā apspriešana, kurā lielākais vairums atbalstīja gājēju un velosipēdistu tilta pār Gauju būvniecības ieceri. Par labu šāda tilta izveidei tika minēts, ka uzlabosies gājēju drošība, tilts savienos Carnikavu un Gauju, sniegs iespējas izvietot inženierkomunikācijas, kā arī veicinās velotūrismu.

Tā kā Carnikavas novada attīstības programmā 2009.–2014. gadam ir iekļauta arī gājēju tilta pār Gauju priekšdarbu izstrāde, šī tilta būvniecības priekšdarbi plānveidīgi tikuši īstenoti pēdējo trīs gadu laikā. Ir tapis gājēju un riteņbraucēju tilta, kā arī tā pievedceļu tehniskais projekts, kas saņēmis visus nepieciešamos saskaņojumus no atbildīgajām iestādēm tā būvniecībai un izmaksājis 15 587 latus.

Kopā ar gājēju tiltu pār Gauju paredzēts izbūvēt arī kanalizāciju un gāzes vadu, tā Gaujas ciema iedzīvotājiem nodrošinot iespēju pieslēgt savu īpašumu kā Carnikavas attīrīšanas iekārtām, tā arī centrālajam gāzes vadam. "Gaujas iedzīvotājiem beidzot ir jārada iespēja saņemt kvalitatīvus pakalpojumus Carnikavā. Šobrīd Gaujas iedzīvotājus no Carnikavas šķir vien nieka 250 metri, tomēr tā vietā šiem iedzīvotājiem ir jāmēro 13 kilometru apkārtceļš, kā arī jāizmanto sabiedriskais transports, kas kursē reti," norādīja D. Jurēvica.

Iepriekš:
Raidījums: Gājēju tilta būvniecība Carnikavā Eiropai ir "neinteresanta", jo cilvēku ir par maz