Drukāt šo lapu
21.06.2012 16:36

Reportāža: Ar mutes atsvaidzinātāju pret alkometru

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Kā par satiksmes drošību šajos Jāņos Rīgā un galvaspilsētas apkārtnē rūpēsies divi likumsargi, portāls Apriņķis.lv klātienē varēja novērot 21. jūnijā notikušajā reidā Salaspils novadā.

Ivo Hartmanis un Ivars Jasinkevičs ceļu policistu darbu veic jau otro gadu desmitu. Abiem Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas bataljona 5. rotas jaunākajiem inspektoriem piektdiena un sestdiena pēc darba grafika sanāk brīva. Viņi prognozē, ka arī svētdien darba nevajadzētu būt pārāk daudz. Šogad Jāņi sanāk īsi, vairumam pirmdien jau jābūt darbā – ir cerība, ka ar svinēšanos cilvēki pārāk neaizrausies.

Tas gan, protams, neatbrīvos no pienākumu pildīšanas, un, ja būs nepieciešams, uz darbu viņus var izsaukt arī brīvdienā. Tam vienmēr ir jābūt gataviem, it īpaši laikā, kad cīņai ar transporta līdzekļu vadīšanu alkohola reibumā un braukšanas ātruma pārsniegšanu tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Kā tagad, ap Jāņiem.

Uz Rīgas – Daugavpils šosejas zaļpelēks "BMW" pabrauc garām ceļu policijas ekipāžai stilā, ko varētu raksturot kā viegli agresīvu, un skaļrunī vadītājam tiek pavelēts apstāties. Pie stūres izrādās Portugāles pilsonis, kurš tiek sveikā ar aizrādījumu un iztiek bez alkohola pārbaudes (mazliet vēlāk tiek pārbaudīti divi duči vadītāju, visi izrādās "tīri").

"Protams, mēs skatāmies, kuram likt pūst trubiņā un kuram ne. Ja mašīnā ar mazu bērnu ir sieviete, kurai rokas un kājas trīc jau no tā vien, ka mēs viņu apturējām, un nav nekādu pazīmju, ka viņa būtu dzērusi, skaidrs, ka liksim viņu mierā," skaidro Ivo. Darbdienās mazliet lielāka ievērība tiekot pievērsta busiņiem, kuru vadītāji, visticamāk, ir darba pienākumos, bet iepriekšējā vakarā varētu būt aizsvinējušies un nu kļuvuši par draudu citiem satiksmes dalībniekiem.

"Ir ļoti žēl cilvēku, kas cieš nevainīgi. Vai nu bija mašīnā, kurā pie stūres bija iedzērušais, vai arī saskrienas ar mašīnu, kuru kāds vadījis ar promilēm," Ivo atklāj bēdīgo pieredzi. "Atceros, pirms trim gadiem 1. janvārī piecos no rīta tikko bijām sākuši dežūru, kad notika autoavārija ar pieciem bojā gājušajiem. Jaungada naktī uz ielām vispār vajadzētu būt tikai taksometriem, bet te tāda traģēdija..."

Ceļu policisti nav pret to, ka šobrīd jebkurš var iegādāties alkometru, taču iesaka šiem aparātiem pārāk neuzticēties. Īpaši, ja tie ir lēti vai kalpojuši jau ilgāku laiku – tādā gadījumā uzrādītais promiļu skaits var būtiski atšķirties no reālajiem rezultātiem. Pašu policistu izmantotie aparāti tiek pārbaudīti ik pusgadu.

Traģikomisku stāstu par promilēm trubiņā Ivo un Ivaram netrūkst.

"Puisim uzrādīja vairāk nekā vienu promili. Viņš stāstīja, ka mirkli iepriekš no līdzbraucēja paņēmis tikai malku alus – briesmīgi slāpis. 15 minūtes vēlāk veicam atkārtotu mērījumu. Izrādās, viņam taisnība – alkometrs rāda gandrīz nulli" atceras Ivars. "Ir bijis gan arī citādi. Pamanījām vīrieti, kas iznācis no "makdonalda". Dievojās, ka alkoholu nav lietojis, bet viņam uzrādās pusotra promile. 15 minūtes vēlāk tas pats. Aizbraucām veikt asins analīzes, bet tur nulle... Parunājām ar ārstiem un secinājām, ka vaina laikam bijusi mērcītēs, kas pievienotas burgeriem."

Kārtības sargi iesaka neaizrauties ar mutes atsvaidzinātājiem un tamlīdzīgām lietām, kas darinātas uz spirta bāzes – tās var "piemānīt" alkometru un radīt liekas problēmas pašiem vadītājiem. Savukārt reibumā pieķertajiem riteņbraucējiem padoms necensties noslēpt savu personību, jo agrāk vai vēlāk tā tāpat tiks atklāta.

Pastāvīgi pieaugošais velosipēdistu skaits pēdējos gados satiksmes drošības sakarībā pievērsis pastiprinātu uzmanību. Nesen publiski izskanēja ierosinājums riteņbraucējiem, kuri pieķerti alkohola reibumā, ņemt nost autovadītāju tiesības. Abi ceļu policisti uzskata, ka "dzērājriteņbraucējus" jāsoda, taču ir pret tik bargu sodu. "Velobraucējs reibumā reāli jau nevienu neapdraud, tikai pats sevi. Tad jau katram, kuru pieķers uz ielas dzērumā, arī būtu viss jāņem nost," uzskata Ivars.

Valsts policija brīdinājusi, ka laikā no 21. līdz 25. jūnijam visā Latvijā būs pastiprināti ceļu policijas reidi, un policijas ekipāžas būs sastopamas gan pilsētās, gan uz mazajiem lauku ceļiem, gan publisku pasākumu norišu vietu tuvumā. Pastiprinātai satiksmes uzraudzībai tiks izmantoti arī pārvietojamie fotoradari, kas tiks novirzīti no lielākajām pilsētām uz mazāk apdzīvotām vietām un lauku ceļiem. Tāpat policija aicina neriskēt un neaizrauties ar atļauto vai neatļauto promiļu rēķināšanu pirms vispār sākt domāt par sēšanos pie stūres.