Drukāt šo lapu
12.11.2012 12:10

Foto: Ikšķilē Lāčplēša dienas gājienā dodas vairāki simti cilvēku

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vairāki simti cilvēku ar lāpām rokās devās Lāčplēša dienas gājienā cauri pilsētas naksnīgajām ielām. Vairāki simti cilvēku ar lāpām rokās devās Lāčplēša dienas gājienā cauri pilsētas naksnīgajām ielām. www.ogrenet.lv

11. novembrī vairāki simti ikšķiliešu pulcējās lāpu gājienam, kas noslēdzās Ikšķiles kapos pie strēlnieku pieminekļa, kur godināja Brīvības cīņās kritušos karavīrus.

Ikšķiles novads ir nozīmīgs ar to, ka no tā ir nākuši 14 Lāčplēša ordeņa kavalieri. "Mēs stāvam pie pieminekļa, kas simbolizē Latvijas sākotni un atspoguļo to cilvēku centienus, kuri darīja visu nākotnes labā, lai izveidotu patstāvīgu valsti. Šajā piemineklī ir iekalti vārdi "Citkārt šeit jūs, brāļi, sanāksiet, mēs sirds valodā ar jums runāsim", un šajā dienā var just spēcīgo enerģiju, ko glabā sevī šī piemiņas vieta. Mums jāsaglabā sava valsts un kultūra, lai mēs šeit varētu tikties vēl pēc simts gadiem," uzrunājot klātesošos, teica kultūras mantojuma centra "Tīnūžu muiža" direktors Kaspars Špēlis.


Studentu korporācijas "Selonija" pārstāvis Juris Vanags atgādināja, ka tā ir vecākā latviešu studentu korporācija, kas dibināta 1880. gadā un kuras biedri arī cīnījušies par Latvijas valsti, ziedojot savu dzīvību.

"Es gribu visiem novēlēt, lai ne tikai 11. novembrī mēs atceramies par to, ka mūsu tēvu tēvi lēja asinis par to, lai būtu Latvija, par to, lai mēs runātu latviski. Mēs varam būt lepni, ka mums ir sava zeme Latvija, ka mēs varam runāt latviešu valodā," vēlēja Ikšķiles novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Dzintra Čudare.

Lāpu gājienā kopā ar draugiem un skolnieci no Taizemes, kura šobrīd mācās apmaiņas programmā Ikšķiles vidusskolā un dzīvo viņu ģimenē, piedalījās arī Siliņu ģimene. Edgars Siliņš pastāstīja, ka meitenes no Taizemes – Puī un Maija – dzied Ikšķiles vidusskolas korī un mācās karavīru dziesmas, un piedalīšanās Lāčplēša dienas pasākumā viņām radīs paliekošus iespaidus par latviešu patriotismu.

Lāčplēša dienas svinību izskaņā visi pulcējās Ikšķiles centrā pie ugunskura, lai cienātos ar bukstiņputru, iedzertu siltu tēju un kopīgi padziedātu karavīru dziesmas, vēsta portāls "Ogrenet.lv".