Drukāt šo lapu
09.07.2018 11:00

FOTO: Ar "Pūt, vējiņi" un vērienīgu sadziedāšanos izskan XXVI dziesmu svētki

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Ar "Pūt, vējiņi" un vērienīgu sadziedāšanos izskan XXVI dziesmu svētki Una Griškeviča; publicitātes

8. jūlija vakarā ar vērienīgu koncertu "Zvaigžņu ceļā" Mežaparka Lielajā estrādē izskanēja XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI deju svētki. Vairāk nekā četras stundas garajā koncertā piedalījās 18 tūkstoši dalībnieku.

Uzstājās 16 500 jaukto, sieviešu, vīru un senioru koru dziedātāji, 1200 dejotāji, 1500 pūtēju orķestru mūziķi un solisti Juris Vizbulis, Gunta Gelogote, koklētāja Laima Jansone, ērģelniece Iveta Apkalna un citi. Koncertu apmeklēja vairāk nekā 67 tūkstoši skatītāju.

"Pa Zvaigžņu ceļu iespējams izstaigāt visu – likteņa, vēstures, paaudžu un dabas lokus un krustceles, lai beigās pa Piena Ceļu atgrieztos mājās. Katrā no koncerta lokiem ietvertas laika griežu liktenīgās dziesmas – latviešu profesionālās kormūzikas spilgtākie darbi," pirms koncerta teica tā režisors Uģis Brikmanis.

Koncertā izskanēja koristu un klausītāju iemīļotākās kordziesmas: Jāzepa Vītola "Gaismas pils", Raimonda Paula "Sasala jūrīna" un "Manai dzimtenei", Mārtiņa Brauna "Mīla ir kā uguns" un "Saule, Pērkons, Daugava", Emīla Dārziņa "Lauztās priedes", "Nāru dziesma" un "Mirdzi kā zvaigzne", Valtera Kaminska "Mūžu mūžos būs dziesma", Jāņa Lūsēna "Karoga dziesma", Imanta Kalniņa "Virs galvas mūžīgs Piena Ceļš", Baumaņu Kārļa "Dievs, svētī Latviju" un daudz citu skaņdarbu, tostarp arī koklētāju ansamblim un pūtēju orķestriem. Koncertu kuplināja arī dejotāji, izdejojot Raimonda Paula dziesmas "Sasala jūrīna" un "Manai Dzimtenei".

Kora priekšā stājās diriģenti Kaspars Ādamsons, Aira Birziņa, Gints Ceplenieks, Ivars Cinkuss, Agita Ikauniece, Mārtiņš Klišāns, Sigvards Kļava, Māra Marnauza, Andrejs Mūrnieks, Māris Sirmais, Ints Teterovskis, Ilze Valce un Romāns Vanags. Koncerta Goda virsdiriģenti: Terēzija Broka, Jānis Erenštreits, Andrejs Jansons, Juris Kļaviņš, Jēkabs Ozoliņš, Arvīds Platpers, Edgars Račevskis un Jānis Zirnis, bet koncerta noslēgumā Jurjānu Andreja apdarināto latviešu tautas dziesmu "Pūt, vējiņi" pēc kārtas diriģēja visi diriģenti.

Turpinot pirms pieciem gadiem aizsākto tradīciju, pēc koncerta, kas beidzās ap pusvieniem naktī, sākās "Sadziedāšanās nakts", ko vadīja Latvijas Nacionālā teātra aktieri Dita Lūriņa un Mārtiņš Egliens. Tajā koristi, mūziķi, dziedātāji un klausītāji varēja sadziedāties pēc sirds patikas, izdziedot mīļākās latviešu dziesmas, līdz pat rīta gaismai, un, spriežot pēc ierakstiem sociālajā tīklā "Facebook", izturīgākie to darīja līdz pat plkst. 5.00 no rīta.