Drukāt šo lapu
27.06.2018 20:48

Foto: Latvijas Radio koris Daugavas vidū prezentē jauno albumu "Daugava"

Autors  Una Griškeviča
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Foto: Latvijas Radio koris Daugavas vidū prezentē jauno albumu "Daugava" Kaspars Balamovskis

Trešdien Daugavas vidū uz kuģīša "Rīgas pērle" norisinājās komponista un taustiņinstrumentālista Mārtiņa Brauna leģendārā dziesmu cikla "Daugava" albuma atvēršanas svētki. Albums ieskaņojis Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Kā albuma atvēršanas svētkos pauda komponists Mārtiņš Brauns, "Daugava" beidzot ir pabeigta, un izteica cerību, ka jaunā albuma klausītāji viņam piedos iedziedātos solo dziedājumus.

"Savulaik, kad šo dziesmu ciklu ar Raiņa tekstiem atskaņoja koris "Sindi putnu dārzs", solo dziedāja Niks Matvejevs. Nu, kopš viņa vairs nav, nevarēju atrast dziedātāju ar piemērotu balsi. Bet man liekas, ka Nikam šī versija patiktu." Savukārt diriģents Sigvards Kļava rezumēja: "Skaņu ietvarā ir nofiksēts tāds dziesmu cikla "Daugava" formāts, kādu gan Mārtiņš, gan viņa radošie draugi to saredz – kā vienotu kopumu –, un tāds tas paliks arī vēsturei."

Kā norāda albuma izdevēju – tvarta "Skani" – pārstāvis Egils Šēfers, piedzīvojusi pirmuzvedumu Nacionālajā teātrī tieši Latvijas valsts pasludināšanas pirmajā gadadienā 1919. gada 18. novembrī, Raiņa "Daugava" vēlāk tikusi iestudēta uz dažādu Latvijas skatuvju dēļiem, līdz padomju režīma laikā, poēmai iekļūstot pagrīdes literatūras statusā, publiskās bibliotēkas "Daugavu" turēja aiz atslēgas tā saucamajā specfondā, jo spēcīgā dzeja varēja raisīt jaunas brīvības alkas.

Poēmas idejas ar vērienu aktualizējās pirms trīsdesmit gadiem, 1988.gadā, kad Valmieras Drāmas teātrī Valentīna Maculēviča režijā "Daugava" ieguva jaunu spēku Mārtiņa Brauna mūzikā, kļūstot par vienu no pašiem spēcīgākajiem Trešās atmodas vēstnešiem. Raiņa un Mārtiņa Brauna "Daugavai" ir ne vien literāra, bet arī kultūrvēsturiska vērtība. Tā cieši saistīta gan ar neatkarīgās Latvijas valsts dzimšanu 20. gadsimta sākumā, gan ar ceļu uz neatkarīgas valsts atgūšanu gadsimta beigās.

Pārceļot mūzikā Raiņa dzejas pašu būtību, Mārtiņa Brauna "Daugava" izkristalizējās gadu gaitā ciešā sadarbībā ar viņa līdzgaitniekiem diriģentiem. Teātra dziesmām pārtopot kora skaņdarbos, "Daugavas" pirmatskaņojums jauktam korim un taustiņinstrumentiem savulaik izskanēja kamerkora "Sindi putnu dārzs" izpildījumā (diriģenta Ivara Bērziņa vadībā). Nākamo metamorfozi šis dziesmu cikls piedzīvoja 2016.gadā, kad komponists radīja jaunu versiju vīru korim "Dziedonis" diriģenta Ulda Kokara vadībā. Savukārt Latvijas simtās jubilejas gadā poēmu "Daugava" ieskaņojis Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Albums "Daugava" ir jau trešais kopdarbs, kas tapis Latvijas Radio kora un skaņu ierakstu kompānijas "Skani" sadarbībā Latvijas valsts simtgadei veltītā ierakstu sērijā.